29-4-2013: Ochtendwandeling bij een meertje. Dagtrip naar Ypsilon klooster en Sigri (139 foto's)

Op 29-4 staan we om 6:15 klaar voor de ochtendwandeling. De bestemming ligt niet op loopafstand, dus gaan we met de auto.
We gaan naar het Inland Lake waar we in de langzaam opkomende zon prachtig een klein waterhoen zien.
Een cetti's zanger en een grote karekiet laten zich allebei ook mooi zien en horen, maar het hoogtepunt zijn de 21 kwakken die vanuit een rietkraag de lucht in gaan en ca 10 minuten rond blijven vliegen.

Als we iets na 7:30 terug zijn gaan we ontbijten en om 8:30 vertrekken we voor een rondtrip op het westelijk deel van het eiland met een stop bij het Ypsilonklooster.
Deze tocht is met 132 km de langste rit van de week.
Na de lunchinkopen rijden we de 'bergen' in waar regelmatig gestopt wordt om vogels te spotten. Het voordeel van deze manier van vogelen is dat je niet zo moe wordt.
Het nadeel is wel dat je de vogels vanaf de (geasfalteerde) weg moet fotograferen en dat ze voor het mooie soms wat te ver weg zitten.

Rond 12:00 uur stoppen we even op een parkeerplaats waar het op een plek vreselijk stinkt. Die lucht wordt veroorzaakt door een dood schaap. Helaas is er geen gier op afgekomen.
We struinen hier het gebied een beetje af en als we een kleine klapekster staan te fotograferen ziet Oscar in zijn ooghoek nog een vogel op de struik landen.
Als hij beter kijkt zie hij dat het een bijeneter is, maar voordat hij de camera goed en wel heeft kunnen richten vliegt de bijeneter al weer op en weg.
Gelukkig lukt het Jolanda om een bewijsplaatje te maken, want de rest van de week zien we deze soort niet meer.

Daarna rijden we door naar het Ypsilon klooster waar we lunchen. Kirstin en Joost gaan het klooster bekijken.
Op een gegeven moment ziet Oscar dat Joost druk staat te gebaren dat er iets leuks te zien is, dus Jeroen en Oscar sprinten naar boven.
Nou ja, sprinten. Hijgend en met gierende hartkleppen komen ze boven waar Joost verteld dat hij een baardgrasmus heeft gespot en hij laat een jaloersmakende foto zien.
Helaas voor ons laat de vogel zich daarna niet meer zien.

Nadat we vanuit het klooster langs het bergpad naar beneden zijn gewandeld rijden we weer verder. Richting Sigri, de meest westelijke plaats op het eiland.
Bij Sigri blijven we een tijdje staan en we ervaren daar letterlijk een stukje vogeltrek. De ene vogel na de andere komt over zee aan en verdwijnt met grote snelheid over onze hoofden naar het binnenland.
Alleen de meeuwen zijn standvogels.

Na Sigri rijden we over een ongeasfalteerde weg, met open deur, langzaam weer richting 'huis' waarbij veelvuldig gestopt wordt als er weer een vogel leuk op een paal of een draad zit.

Als we verder rijden ziet Ruud een kaspische toornslang over de weg schuivelen, dus stopt hij snel en vangt de slang (met handschoenen aan) om deze aan ons te laten zien.
Na de nodige uitleg en foto's laat hij hem weer vrij.
Jolanda hoeft deze slang niet in haar handen te hebben. Zo stoer is ze ook weer niet (zonder handschoenen).

Om 19:30 vinken we de vogellijst af en daarna gaan we eten.

Wij hebben vandaag 46 soorten (waarvan 16 nieuwe) op de foto kunnen zetten en door de hele groep zijn er 65 soorten gezien/gehoord.

Klik op een foto voor een groter beeld.    (Google Map van deze dag)