28-4-2013: Ochtendwandeling naar een kweldergebied. Dagtrip met de bus langs de Kaloni zoutpannen (149 foto's)

Op 28-4 staan we weer om 6:30 klaar om mee te gaan met de ochtendwandeling.
Nu gaan we naar een kweldergebiedje dat ook vlakbij het hotel ligt. Wel iets verder dan het zoetwatergebiedje van gisteren.
Het hoogtepunt hier is een groep kleine strandlopers die prachtig gespiegeld worden in het gladde water van een plas.

Als we iets na 7:30 terug zijn gaan we ontbijten en om 8:30 vertrekken we voor de dagtrip: de Kaloni zoutpannen.
Joost heeft een beginnende keelonsteking maar hij gaat wel mee.
Voor we naar de zoutpannen rijden, gaan we uiteraard lunchinkopen doen en we rijden nog even langs de plek van de dwergooruil.
Een aantal mensen wil graag de uilen zien en Kirstin hoopt op de eekhoorn. Als we ter plaatse uitstappen zie ik gelijk een eekhoorn zitten eten, dus dat is gelukt.
We proberen weer heel moeilijk om de ransuil mooi in beeld te krijgen als een andere vogelaar ons verteld dat je 'daar tussen die huizen' vrij zicht hebt op zowel de ouder als het kuiken.
Dat we daar zelf niet opgekomen zijn.

Daarna rijden we naar de achterkant van de zoutpannen zodat we vanaf daar met licht in de rug terug kunnen wandelen, maar eerst struinen we gedurende een uur of twee het gebied ter plaatse af.
Joost ontdekt daarbij een plasje dat krioelt van kikkervisjes van de syrische knoflookpad. Deze kikkervisjes zijn een stuk groter dan wij gewend zijn.
Bij de koffiebreak wijst Herman ons op 2 schorpioenen die hij heeft ontdekt. Leuk.

Tijdens de terugwandeling willen we net een zijlaantje in lopen om te gaan lunchen als twee andere Nederlandse vogelaars vertellen dat ze aan het begin van de zoutpannen net 2 sporenkievitten hebben gespot.
Dus iedereen de busjes in en karren maar. Gaaf, een spontane twitch tijdens het vogelen.
De sporenkievitten laten zich mbv de busjes als mobiele schuilhut makkelijk benaderen en fotograferen.

Als we een half uur later toch de lunchplek bereiken blijkt de schaduwplek onder de boom ingepikt te zijn door een kudde schapen.
Slimme beesten want het is inmiddels 30+ graden.
Na de lunch gaat Kirstin samen met 4 anderen terug naar het hotel en wij wandelen rustig door langs de zoutpannen.

De flamingo's staan vandaag veel dichterbij dan de dag ervoor. Er is duidelijk een creche aanwezig: een afgezonderd groepje met alleen juveniele vogels.
Een groep snelle witwangsterns geeft ons nog een uitdaging om ze mooi op de foto te krijgen maar gelukkig lukt dat toch.

Nadat de terugbrengbus er weer is gaan we naar het zogeheten klauwierenlaantje. Een mooie vallei vlakbij Napi waar, de naam zegt het al, vaak verschillende klauwieren aanwezig zijn.
Vandaag moeten we het doen met alleen een roodkopklauwier, maar een zomertortel en een cirlgors compenseren eea aardig.
Als we op het punt staan om weer terug te keren ziet Oscar opeens een hazelworm (scheltopusik) over het pad glijden en Ruud sprint er meteen achteraan en duikt zowat onder een steen om het beest te vangen.

Als hij de scheltopusik aan ons laat zien protesteert deze in eerste instantie hevig, maar na een paar minuten wordt hij rustig.
Ruud, een reptielenkenner, verteld dat hij nu heeft bedacht dat zijn leven voorbij is en dat hij berust in zijn lot.
De scheltopusik laat van al deze opwinding zijn dubbele penis mooi zien.
Deze zogeheten hemipenis maakt de paring makkelijker omdat de lange staart in de weg kan zitten en met een penis aan beide kanten kan er toch kontakt gemaakt worden.
Uiteraard moet Jolanda de scheltopusik ook even in haar handen hebben. Stoere meid.
Daarna wordt hij weer losgelaten.

Om 18:00 uur zijn we weer bij het hotel. Omdat we 's avonds naar het dorp gaan, eten we vandaag om 19:00 uur al en vinken we daarna de vogellijst af.
Rond 21:00 uur, als het donker is, lopen we naar het dorp waar een kerkuil een nest heeft in de (niet meer werkende schoorsteen) van een winkeltje.
Deze vogel jaagt 's nachts en laat zich een paar keer mooi zien als hij met een prooi komt aanvliegen en op de rand van de schoorsteen land.
We hadden bedacht dat het te donker zou zijn voor foto's, dus hebben we geen toestel bij ons.

Wij hebben vandaag 45 soorten (waarvan 11 nieuwe) op de foto kunnen zetten en door de hele groep zijn er 73 soorten gezien/gehoord.

Klik op een foto voor een groter beeld.    (Google Map van deze dag)