4-10-2017: Opnieuw vogelen in de hoge Kaukasus en reizen naar Kutaisi (50 foto's)

Voor de tweede keer op zoek naar het kaukasisch berghoen

Volgens de originele planning gingen we vandaag naar het gebied Ushguli, maar door het kaukasisch berghoen hebben we die planning omgegooid.
De weersverwachting is daar de reden voor.
Gisteren zou het slecht weer zijn bij de skilift en daarom hebben we besloten om gisteren naar Ushguli en vandaag, met (volgens de voorspelling) beter weer, opnieuw naar boven te gaan.

Nog vroeger dan de eerste keer vertrekken we vanaf ons hotel naar het uitkijkpunt bij de skilift in de hoop dat we vandaag het kaukasisch berghoen wel gaan zien.
Onderweg naar boven is het eerst heel mistig. En even later gaat het hard sneeuwen. Nou, met dit soort weersomstandigeheden wordt het natuurlijk helemaal niks.
Het wordt buiten steeds witter, en in de auto steeds stiller. Voor Johannes wordt het ook een uitdaging om met zijn zomerbanden de besneeuwde weg omhoog te rijden.
De sneeuwgrens is vandaag veel lager dan de eerste keer dat we hier waren.
Jolanda zegt geruststellend dat het vast goed komt, en dat we straks vast boven de wolken komen en gewoon een goed uitzicht krijgen. Oscar gelooft er niets van.
Johannes trekt zich niets van ons of van het weer aan, en rijdt stug door de sneeuwstorm verder.
En dan, vlak voor we bij ons uitkijkpunt aankomen rijden we uit de wolken en in een stralend zonnetje. Als we om 7:00 uur uitstappen zien we inderdaad onder ons de sneeuwwolken in het dal hangen.
Pff, het is inderdaad goed gekomen. En dit keer zijn wij bijna de enigen die hier boven staan. Er staat iemand die met een drone de zonsopkomst wil filmen, maar er zijn gelukkig geen jagers.
Het is wel ijskoud. Langzaam zien we door de zonsopkomst de bergpieken om ons heen oplichten. Het zijn weer geweldige vergezichten.

Iedereen gaat geconcentreerd de bergwand scannen op zoek naar het berghoen. Na 20 minuten is het Stijn die roept: Ik zie er een!
En na het geven van aanwijzingen bij welke richel we moeten kijken, heeft iedereen het berghoen gevonden.
Gedurende ruim een uur laat het berghoen zich zien, en hij komt dan ook nog wat dichterbij. Regelmatig is iemand hem weer kwijt doordat hij volledig op gaat in de achtergrond van de half besneeuwde bergwand.
We zijn allemaal blij: missie geslaagd. Hoe moeilijker het is om een vogel te vinden, hoe mooier is het als het uiteindelijk lukt.

Daarna gaan we op de lager gelegen hellingen ook nog een keer proberen of we de witkruinroodstaart kunnen vinden. Johannes vraagt zich af of ze misschien al verder naar beneden zijn getrokken omdat het nu al zo koud is.
Wat de oorzaak ook is, we kunnen hem ook vandaag niet vinden. Om 11:30 moeten we echt terug naar ons hotel om de bagage op te halen, en te vertrekken naar onze volgende bestemming.

We rijden naar Kutaisi en nemen daar afscheid van Katrien, Guido en Stein. Zij gaan met een taxi verder naar een luchthaven en naar huis.
Wij gaan naar ons hotel dat midden in de stad ligt en hebben een laat avondmaal.
Op de kamer hebben we even een schrikmoment als er opeens een schorpioen naast het bed loopt. Na het maken van een foto zetten we er snel een glas overheen.
Morgenochtend gaan we wel iemand van het hotel hier over vertellen, maar nu willen we zsm gaan slapen.

Vandaag hebben we 4 vogelsoorten op de foto gezet. Hiervan zijn er 2 nieuw voor onze levenslijst.

Klik op een foto voor een groter beeld.    (Google Map van deze dag)