1-10-2017: Reizen van Batumi naar Mestia in de hoge Kaukasus (153 foto's)

Vandaag wordt onze eerste reisdag; we gaan onderweg van Batumi naar Mestia

In de ochtend kunnen we rustig aan doen, want Johannes moet eerst Annemieke en Willem naar het vliegveld brengen. Voor hen zit de vakantie er op.
We zien ze nog even bij het ontbijt, en nemen afscheid.

Wij gaan samen met Luc, en 3 nieuwe groepsleden de avontuurlijke reis dieper Georgie in maken.
De komende 4 dagen versterken Katrien, Guido en Stein ons gezelschap. Johannes heeft ze opgepikt toen hij terug kwam van het vliegveld.
Om 10:30 wordt alle bagage bovenop en in de auto geladen, en dan kunnen we vertrekken.
Guido gaat rijden. Volgend jaar gaat hij als gids optreden voor een andere starling-reis en hij wil deze trip de fijne kneepjes van het gids-zijn van Johannes leren, en daar hoort ook rijden bij.

Bij het Pastomi Lake houden we een vogelstop. We beginnen aan de kant van het meer, het zoetwater-deel van het gebied.
Vanaf een steiger speuren we naar vogels. Er zitten, op diverse meeuwen en reigers na, niet zo heel veel soorten.
Daarna gaan we naar de andere kant, naar de zee kant en het zoute water. Hier zitten natuurlijk ook meeuwen, maar ook weer hele ander vogels: steltlopers, plevieren, sterns en lepelaars.
Johannes ziet via de telescoop kleine strandlopers op het strand zitten. Veel te ver weg voor een leuke foto, en Jolanda besluit daarom om naar de vogels toe te lopen.
Helaas voor haar vliegen ze steeds verder weg. Als ze uiteindelijk in de buurt komt, bedenken de vogels zich, en vliegen ze helemaal terug. En gaan vlak bij Oscar lopen foerageren.
Nou ja, het was een gezonde wandeling. En het lukt in ieder geval om er mooie foto's van te maken.

Rond 14:00 uur gaat het een beetje miezeren, en we besluiten om in en bij de auto onze lunchpakketten te gaan opeten.
Een zwerfhond die ons gevolgd is het strand op, staat alles te bekijken. Hij hoopt natuurlijk voornamelijk op restjes van de lunch.
Op het strand ligt mega-veel zwerfvuil. Aan een schoenzool met zeepokken er op is te zien dat dat zwerfvuil soms heel lang op zee rond dobbert.
Ja, als je echt iets aan het plastic afval in zee wil doen, kun je het beste hier een campagne starten. Het beleid rond vuilnisbelten kan echt veel beter.

Katrien vindt op het strand een rijtje wervels van een bruinvis. Jolanda wil dat natuurlijk ook zien. Samen gaan ze dan op zoek naar de schedel, die vast ook ergens tussen de troep moet liggen.
Katrien vindt hem, er zit zelfs nog een stuk huid aan. Jolanda legt alle gevonden onderdelen bij elkaar, en zo ontstaat een compleet skelet. Nu is te zien dat zo'n bruinvis best klein is.

Dan zien we een sperwer die ineens een dwergmeeuw uit de lucht slaat. Hij landt er mee op de tegenover ons liggende oever. Door de kracht van de impact is de meeuw direct dood.
De sperwer blijft even zitten, en vliegt dan op, om met de meeuw achter een zandheuvel rustig te kunnen gaan eten. De meeuw is bijna net zo groot als de sperwer. Hij zal voorlopig dus wel genoeg hebben.

Op de uiterste punt van het strand gaan we nog even naar de drieteenstrandlopers kijken Een leuke foto maken lukt helaas niet omdat de zwerfhond voor ons uit blijft lopen en de drieteentjes daardoor opjaagt.
Daarna vertrekken we want het is nog een hele rit naar Mestia.

Om 19:30 stoppen we bij een groep winkels langs de weg voor een koffie-break. We zitten rond een keukentafel midden in het winkeltje.
De koffie is overigens af te raden: de koffieprut zit er nog in, en er boven op is schuim, dat je moet wegblazen voordat je kan drinken.
Wij nemen daarom gewone thee. Veel veiliger.
Als we 21:50 bij het hotel aankomen gaan we snel aan tafel. Er brandt een stevig haardvuur, dus het is lekker warm. Dat is wel prettig omdat we in de koude bergstreek zijn aangekomen.

Vandaag hebben we 36 vogelsoorten op de foto gezet. Hiervan zijn er 5 nieuw voor onze levenslijst.

Klik op een foto voor een groter beeld.    (Google Map van deze dag)