29-9-2017: Vogelen in de botanische tuin, vanaf het hoteldak en vanaf telpost 2 (127 foto's)

Vandaag beginnen we met een bezoek aan de botanische tuin, en daarna wordt het een rommelige dag

We gaan nog voor het ontbijt naar de botanische tuin om op zoek te gaan naar de turkse boomklever.
Als we om 7:15 bij het hek van de botanische tuin zijn, slaapt de portier nog. We lopen langs het portiershuisje zonder hem wakker te maken.
De botanische tuin blijkt een groot gebied tegen een heuvel te zijn (108 hectare), waarin bomen en struiken uit vochtige subtropische regio's van de hele wereld geplant zijn. Ze zijn onderverdeeld in 7 gebieden.
De tuin is in 1862 door een rus aangelegd, en wordt sindsdien steeds verder uitgebreid. De bomen zijn dus al volledig uitgegroed tot imposante exemplaren.
We lopen naar boven richting naaldbomen waar we kans hebben op de turkse boomklever. We zien een kleine vliegenvanger die natuurlijk op de foto moet, en we horen een groene fitis.
Die laatste blijft zich helaas goed verstoppen in het groen. Jammer, want het is een endemische soort.
Gelukkig vinden we even later wel onze doelsoort, de turkse boomklever.

Boven ons hoofd zien we een grote stroom zwarte wouwen overvliegen. Eentje gaat zelfs vlak boven ons cirkelen, in de thermiek van het wandelpad. Zo dicht bij hadden we ze nog niet gezien.
Door die (leuke) afleiding kost het ons wel moeite om ons te concentreren op de bosvogels.
In dit bos komen ook veel spechten voor. We blijven dus waakzaam, want een grijskopspecht voegen we graag aan onze verzameling toe. Het is in deze tijd natuurlijk wel lastig om een specht te spotten.
Dat lukt in het voorjaar veel beter. We zien alleen een middelste bonte specht, en dat is toch ook wel leuk.
Dan gaat het helaas weer spetteren. We gaan daarom al na een uurtje botanische tuin terug naar het hotel om te ontbijten.
Onderweg naar beneden, waar de auto staat, zien we een bord dat je naast je fiets moet gaan lopen. En hoewel dat zeker een goed advies is op de steile paden is het een vreemd advies, want aan het begin van het park stond een bord met verboden te fietsen!

Tijdens het ontbijt bespreken we wat we gaan doen: de rest van de presentatie over roofvogelherkenning? naar telpost 1? De regen maakt het ons maar lastig.
Als we de ontbijtzaal uit lopen blijkt het toch weer droog te zijn. De plannen worden weer omgegooid, en we gaan vanaf het hoteldak kijken naar de zwarte wouwen. Die vliegen direct langs de kust langs.
Als we op het dak staan vliegen ze recht boven ons hoofd. Het wordt steeds droger, en daardoor gaan de wouwen ook steeds verder landinwaarts vliegen.
Binnen 20 minuten zijn ze al te ver weg, en besluiten we om naar telpost 2 te gaan.

Onderweg daar naar toe gaan we bij een van de families langs om de lunch op te halen. Het is mega veel eten wat ingeladen wordt, maar dan wordt er gelukkig gezegd dat het niet alleen voor ons is.
Er is nog een groep van 13 toeristen bij de telpost, die hier ook van moeten eten. Maar ook met 19 mensen krijgen we het eten absoluut niet op, en is er nog veel over.
Jolanda en Annemieke brengen daarom een paar schalen naar boven, naar de tellers, zodat zij kunnen meehelpen om alles op te eten.
Boven bij telpost 2 aangekomen blijkt dat de vogeltrek lekker op gang is gekomen na al het slechte weer. De vogels komen in grote aantallen over, en het wordt een topdag voor de tellers.
Er wordt geconcentreerd door de verrekijkers gekeken, terwijl flink op de teller geklik-klik-klik-klik-klik-klikt wordt.

Johannes vindt bij de trap naar boven een gladde slang. We zijn verbaasd hoe klein die eigenlijk maar is. We zijn in Nederland ook eens op zoek geweest naar gladde slangen, maar toen hebben we naar een veel grotere slang gezocht.
Tja, logisch dat we toen niets hebben gevonden. Even later komen er kraanvogels overvliegen! Dat is gaaf, en dat hadden we niet verwacht.

Om 16:45 komt er een koe langs, die op weg is naar beneden, naar huis. Hij loopt gewoon dwars door de begroeing, rechtstreeks de berg af.
Wij besluiten daarna ook om naar huis te gaan, maar nemen wel de kronkelweg, ook al is dat een wat langere weg.

's Avonds is er een presentatie over het herkennen van de verschillende kiekendieven en valken. Het is een lezing voor gevorderden maar toch wel leerzaam.
De presentator voorspelt dat er bij Batumi ook een keer een amoervalk langs zal komen vliegen, en daarom wil hij dat de tellers weten hoe ze die soort moeten herkennen.

Vandaag hebben we 20 vogelsoorten op de foto gezet. Hiervan zijn er 4 nieuw voor onze levenslijst.

Klik op een foto voor een groter beeld.    (Google Map van deze dag)