28-9-2017: 's morgens vogelen bij het hotel en 's middags vogelen in Batumi (171 foto's)

Zeevogelen vanaf het strand van ons hotel, en een succesvol bezoek aan het stadspark van Batumi

Als we wakker worden, regent het nog steeds, dus bij het ontbijt bespreken we wat we vandaag, gezien de regen, het beste kunnen gaan doen.
Eerst verder met de lezingen over vogelherkenning en dan naar het stadspark van Batumi.
Maar als we de ontbijtzaal uitlopen blijkt het droog te zijn.
Johannes loopt even naar het strand, en komt dan terug dat de plannen veranderderen: we gaan, samen met een aantal andere vogelaars, zeevogelen vanaf het strand.
Hij heeft al meerdere kiekendieven langs zien komen, dus dat belooft veel goeds.
We halen de fotospullen en sluiten aan in de rij met vogelaars die over zee aan het kijken zijn.
Door de bewolking vliegen de vogels nu over zee want daar is het droog. Uiteraard komen er ook zeevogels langs die we nu ook op de foto kunnen zetten.
Als er weer een buitje overkomt, gaan we onder het dak van de buitenbar staan. Zo gaat het ook prima.

Voor de lunch gaan we naar het a-la-carte restaurant van het hotel. Vanwege de kans op regen gaan we wel binnen zitten.
Na de lunch gaan we naar Batumi stadspark.
Batumi ligt op een stuk land dat de zee in steekt, en het stadspark is aangelegd langs de stranden aan de zeekant. Hierdoor werkt Batumi stadspark net zo als de tuintjes op Texel:
Kleine zangvogels komen over zee aanvliegen en zien als eerste land het stadspark. En daar gaan ze dan uitgeput van de trek rusten en fourageren.

Als we dwars door een grasveld lopen, stoten we een kwartel op. O, die is interessant! die willen we maar wat graag op de foto. Daarom proberen we hem nog een keer te vinden.
Maar helaas is het enige wat we bereiken dat we hem tot 3 keer toe zien opvliegen en weer verderop in het gras zien verdwijnen. Hij blijft moeilijk, die kwartel.
In het park lopen nogal wat zwerfhonden rond. Ze komen kijken of wij misschien iets te eten hebben. Johannes adviseert om niets te geven. Ze hebben allemaal een geel oormerk.
Ongetwijfeld omdat ze gesteriliseerd of gecastreerd zijn. Buiten Batumi zie we ook veel zwerfhonden, maar dan zonder oormerk.

In het park staan verschillende belangrijke bouwwerken. Zo is er de chacha-toren, een fontein in Moorse stijl. Een keer in de week komt er een uur lang chacha in plaats van water uit.
Het idee is dat de toeristen dan de lokale drank kunnen proeven. Maar op die momenten is het hier vrij druk met lokale bewoners, en niet met toeristen.
Er is ook een alphabet toren, waarop de letters van het Georgische alphabet staan.
En de laatste 2 markante gebouwen zijn kantoren en een hotel. Boven in het hotel is een reuzenrad gebouwd, die echter door een rekenfout van de architect nooit gedraaid heeft. Het ziet er wel gaaf uit.

We gaan bij de haven kijken, om te zien wat voor meeuwen en sterns er zitten. Daarna wandelen we in een rustig tempo langs het strand en daarbij zie we diverse kleine zangvogels.
Het begint toch weer een beetje te spetteren, dus er wordt overlegd of we verder lopen, of terug naar de auto gaan.
Jolanda motiveert iedereen om toch nog door te lopen, zodat we ook het stukje bos hebben gezien, wat Johannes als einddoel heeft aangewezen toen we begonnen.
En in dat stuk bos vindt Johannes als klapstuk van deze dag een nachtzwaluw. Hij zit roerloos op een tak, en vertrouwd volledig op zijn schutkleuren.
Hij doet even een oog open, maar slaapt dan gewoon verder. Geweldig. Als het te donker wordt voor foto's gaan we weer terug naar de auto en naar het hotel.

Na het avondeten is er natuurlijk weer een lezing. Deze keer gaat het over de gevolgen van oorlogen in het midden-oosten op de vogels.
Zo wordt verteld dat er nog steeds olie-meren in Koeweit zijn, die de vogels aanzien voor water, met alle gevolgen van dien. Daar had ik helemaal niet meer bij stil gestaan.
Het is al jaren geleden (1991) dat de oliebronnen in Koeweit in brand zijn gestoken door de Irakezen.

Vandaag hebben we 34 vogelsoorten op de foto gezet. Hiervan zijn er 11 nieuw voor onze levenslijst.

Klik op een foto voor een groter beeld.    (Google Map van deze dag)