26-9-2017: Vogelen bij Shuamta (telpost 2) (186 foto's)

Vandaag gaan we de hele dag naar telpost 2: Shuamta.

Het is een goede vogeltrek-dag, het is mooi weer en er komen heel veel vogels langs. We zien soms 3 of 4 kettles tegelijk. Super.
Vlak onder het hoogste punt met de echte telpost, is een plateautje ingericht voor de toeristen. Wij zitten daar de hele dag relaxed op een bankje te genieten van alles wat langs komt.

Telpost 2 ligt verder landinwaarts dan telpost 1. De vogels die midden tussen de twee telposten doorvliegen kunnen door beide telposten gezien worden.
Om te voorkomen dat ze dubbel geteld worden, is afgesproken dat een bepaalde richel de scheidslijn is.
Johannes verteld dat ze soms bewust dubbel tellen en die dubbeltelling ook noteren. Die dubbeltelling wordt dan gebruikt om het script te testen waarmee de tellingen worden gevalideerd.
Tot nu toe worden de bewuste dubbeltellingen er altijd uitgefilterd waardoor er vertrouwen is dat onbewuste dubbeltellingen er ook uitgefilterd worden en de getelde aantallen dus betrouwbaar zijn.
Natuurlijk is het niet altijd duidelijk aan welke kant van de richel de vogels vliegen, dus er is constant communicatie tussen de telposten via een walkietalkie, om af te spreken wie wat telt.
De telposten vertellen elkaar ook welke bijzondere soorten ze zien. Johannes heeft ook een walkietalkie, en kan meeluisteren.
Zo weten we steeds op tijd dat er iets bijzonders aankomt, en letten we op de juiste momenten extra op.
De krenten van vandaag zijn in ieder geval 2 keizersarenden: 1 juveniele vogel, en een volwassen beest dat zwaar in de rui is en er wel heel slordig uit ziet.

Johannes heeft voor onze lunch moeten improviseren omdat de familie die voor ons zou koken vanmorgen heeft gebeld dat het ze niet gaat lukken om onze lunch te verzorgen. Ze moeten namelijk ook al voor de feestavond aan de slag.
Daarom heeft Johannes 's morgens, voordat we naar boven reden, boodschappen gedaan in het dorp. We gaan dat opeten in het huisje dat ook op het plateautje staat. Er zijn platte broden, waar we kaas of worst bij eten.
Wij vinden het prima om een keer wat minder uitgebreid te lunchen. Voordeel is ook dat we gewoon op de telpost kunnen blijven.
Tijdens de lunch verteld Johannes dat de tekens die we boven de plaatselijke winkels hebben gezien een schrift is voor de Kartvelische talen die in de Kaukasus worden gesproken.
Het schrift heet mchedroeli en is krullerig en sierlijk. Helaas zijn we vergeten er een voorbeeld van op de foto te zetten.

Vanaf 14:00 uur begint er bewolking op te zetten. Omdat de thermiek daardoor minder is nemen de aantallen vogels die langs komen sterk af.
Toch komt er rond 15:00 uur nog een special langs: een fulvescens bastaardarend: dat is een licht gekleurde bastaardarend en nogal zeldzaam.
Na deze mooie waarneming gaan we naar het hoogste punt, waar de tellers zitten. Dat kan nu wel omdat de vogeltrek wat rustiger is geworden.
Op deze locatie is een deel van het spelprogramma 'op zoek naar de condor' opgenomen. Op dit hoogste punt moesten de kandidaten foto's te maken van vogels, terwijl hun vogelaar-buddy op een lager punt stond te gebaren welke soort het was.
Leuk om daar nu zelf ook te staan. De lagere locatie was vroeger de telpost, maar is niet meer als zodanig in gebruik omdat er op die locatie een waterreservoir voor het dorp gebouwd wordt.
Johannes verteld dat dat jammer is omdat je vanaf de oude locatie een beter zicht op de vogels had wat de determinatie makkelijker maakte.

Aan het einde van de middag wordt gestart met de voorbereidingen van de feestavond.
Er wordt meubilair en heel veel eten naar boven gedragen. Ze maken een vuurtje waar later aardappels in gepoft worden.
Het feest blijkt een receptie te zijn voor de burgemeester en de minister van toerisme en is georganiseerd als onderdeel van het vogelfestival.
Er komt ook de nodige pers op af. Johannes wordt geinterviewd, en van ons, toeristen in actie met grote camera's, maken ze een filmpje.
Op een tafel staan alle specialiteiten die de streek te bieden heeft. We (lees Jolanda) proeven van alles een beetje. Toch wel bijzonder om dit mee te maken.

Er zijn ook 2 valkeniers: een met een jong sperwervrouwtje, en een met een jong havikvrouwtje. De vogels zijn deze maand gevangen, en worden afgericht om te gebruiken tijdens de kwarteljacht.
De valkeniers vangen veel vogels, waar ze de grootste en zwaarste van uitzoeken om af te richten. Dat is altijd een vrouwtje. Ze willen ook altijd een jong dier hebben, omdat alleen die goed is af te richten.
De rest laten ze direct weer gaan. BRC maakt sinds kort gebruik van deze werkwijze door de gevangen vogels te ringen voor ze worden vrijgelaten.
Daardoor kunnen ze veel waardevolle informatie verzamelen over die vogels.
Zodra het kwarteljachtseizoen is afgelopen, worden de gebruikte vogels ook weer los gelaten. Volgens de valkeniers zijn ze dan in top-conditie, omdat ze goed gevoerd worden, en vervolgen ze gewoon hun trekroute.
BRC wil een paar van die vogels gaan zenderen, om te kijken of die pauze van een paar weken in hun trektocht inderdaad geen gevolgen heeft voor de vogels.
Als het donker wordt is het feest afgelopen, en gaan we terug naar het hotel. Daar is ter afsluiting van de dag nog een lezing over het herkennen van verschillende kiekendieven en valken.

Vandaag hebben we 18 vogelsoorten op de foto gezet. Hiervan zijn er maar 2 nieuw voor onze levenslijst. Maar wel 2 hele leuke: aasgier en de al eerder genoemde keizersarend.

Klik op een foto voor een groter beeld.    (Google Map van deze dag)