24-9-2017: Vogelen bij Makhinjaurie (telpost 0) (113 foto's)

We gaan in het a-la-carte restaurant van het hotel eten.
We maken dus gelijk kennis met de georgische keuken. Het regent, dus we zoeken een plekje onder een grote parasol.
Ze zetten diverse schalen met schotels op tafel, en de bedoeling is dat je overal van proeft. Ze koken met vrij veel groene kruiden zoals koriander en peterselie.
Ui, knoflook, rode peper en saffraan zijn ook veel gebruikte kruiden. Er komen veel groenteschotels op tafel. Er is altijd wel een tomaten/komkommer salade, een bonenschotel (te pittig) en aubergine-rolletjes met walnotencreme (lekker).
En een chatsjapoeri: een plat brood met kaas er in. Iedere streek heeft een eigen recept voor de chatsjapoeri, dus we eten allerlei soorten gedurende de reis.

Tijdens het eten horen we ineens een gek geluid. Het komt van vrij dicht bij. Wat is dat nou? Johannes zegt dat het een boomkikker is. We gaan op zoek en vinden hem onder een plantenbak die over een hekje heen hangt. leuk! Onze eerste echte waarneming is binnen.
Omdat het na de lunch nog steeds regent, stelt Johannes voor om eerst te beginnen met zijn lezingen over Batumi en roofvogelherkenning die ook op het programma staan.
De eerste lezing gaat over de historie van BRC: Batumi Raptor Count.
10 jaar geleden, tijdens een rondreis in Turkije met een groepje studiegenoten, vroegen de oprichters van BRC zich af volgens welke route de roofvogels, die in Turkije lang komen tijdens de trek, genomen zouden hebben om daar te komen.
Ze kwamen uit op Georgie, en namen kontact op met een lokale vogelaar. Prompt werden ze uitgenodigd om eens te komen kijken in Batumi.
Daar werden ze meegenomen naar telpost 0, en waren ze onder de indruk van de grote aantallen roofvogels die langs kwamen.
Ze spraken af om het volgende trekseizoen een telpost in te richten, en gestructureerd tellingen te gaan doen van 15 augustus t/m 15 oktober.
Dat was de geboorte van BRC.
Sindsdien wordt al 10 jaar lang met een groot team vrijwilligers ieder jaar geteld. Er zijn altijd minimaal 4 tellers per telpost actief, van zonsopkomst tot 19:00 uur.
Hierdoor weten ze nu dat er bij Batumi jaarlijks meer dan 1.000.000 roofvogels langs komen.
De reden voor dat grote aantal is de bottleneck die bij Batumi wordt gevormd door het Kaukasus gebergte aan de oostkant en de Zwarte zee aan de westkant. Alle trekkende roofvogels vliegen daardoor over Batumi heen.
Daarmee is het de 2e grote bottleneck voor roofvogeltrek ter wereld. (de grootste is bij Mexico)

Na de lezing is het gelukkig droog, en we gaan naar telpost 0, Makhinjaurie watchpoint.
Hier staan we van 15:00 tot 18:00 uur te genieten van de vogels die regelmatig langs vliegen. Het zijn nog niet de grote aantallen die we ons hadden voorgesteld, maar er komen toch veel vogels langs.
We kunnen de vogels vanuit het noorden zien komen aanvliegen. Soms gaan ze aan de oostkant van ons uitkijkpunt voorbij, en soms gaan ze over zee, en komen ze dicht bij aan de westkant langs.
Telpost 0 is niet in gebruik als telpost. Sinds het eerste bezoek zijn de BRC leden op zoek gegaan naar betere uitkijkpunten. Ze hebben er 2 gevonden, die in een rechte lijn vanaf de kust naast elkaar liggen.
Vanaf die 2 nieuwe uitkijkpunten zien ze een veel hoger percentage van de langsvliegende roofvogels.

Bij de telpost staat een boom met gekke vruchten: het is een walnotenboom. In dit gebied blijken heel veel walnootbomen te staan, en we zien diverse mannen de heuvels in gaan om die te oogsten.
Johannes verteld dat de meeste bomen niet inheems zijn, omdat de inheemse soort een erg dikke schil heeft, en een relatief kleine noot. De geimporteerde soort maakt de walnoten die wij kennen, en is inmiddels verwilderd.
's Avonds eten we in het buffetrestaurant van ons hotel.

Vandaag hebben we 14 vogelsoorten op de foto gezet. Hiervan zijn er 6 nieuw voor onze levenslijst. Het begin is er.

Klik op een foto voor een groter beeld.    (>Google Map van deze dag)