2024-01-17 (323 foto's)

Vandaag is een reisdag, dus voor het ontbijt pakken we de koffers in, zodat om 8:00 uur de bus ingeladen kan worden.
Wij stappen nog niet in de bus, want we gaan eerst in het veld tegenover de lodge een wandeling maken. Daar broedt een ovambo sparrowhawk die we graag aan onze lijst willen toevoegen.
Gelukkig zien we de vogel bijna direct, en dan vliegt hij naar zijn nest, zodat we ook precies weten waar dat zit. We lopen er naar toe en maken leuke foto's.
Het is het eerste broedgeval van deze soort dus het is een heel bijzondere waarneming.
Als we genoeg foto's hebben lopen we verder naar het moeras dat iets verderop ligt. Daar zien we allerlei leuke soorten, waarbij het gedrag van een black heron het meeste opvalt:
Hij maakt met zijn vleugels een paraplu waarmee hij schaduw op het water maakt. De bedoeling is dat vissen dat als een veilige plek beschouwen, en daarheen zwemmen . . . om een lekker maaltje te worden voor de reiger.
Modou hoort een grey-headed bushshrike, en met behulp van de speaker weet hij de vogel naar ons toe te lokken. En hebben we de tweede nieuwe soort voor onze levenslijst in de camera.
Terwijl we vanaf het moeras naar dezelfde brug lopen waar we de eerste avond ook waren, worden we getrakteerd op overvliegende violet turaco's.
Wat een prachtige vogels zijn dat: donker violet (bijna zwart) met rode vleugels en een kleurig getekende kop.
Vanaf de brug lopen we over de weg terug naar de lodge en onze bus. Het is 11:00 uur als we vertrekken naar het binnenland van Gambia.

In de bus vraagt Jaap waarom Gambia zo'n rare vorm heeft. Modou legt uit dat dat stamt uit de tijd dat de Engelsen het gebied veroverden op de Fransen.
Bij de vredesonderhandelingen werd afgesproken dat het gebied links en rechts van de rivier ter lengte van een kanonschot voor de Engelsen zou zijn. De rest, wat nu Senegal is, werd van Frankrijk
Toen was het gebied zo'n beetje ontvolkt door de slavenhandel waardoor er vanuit de inheemse bevolking geen verzet was tegen de nieuwe grenzen.

Na een uur rijden komen we aan bij Pirang birds watch. Dat zijn bassins waar jarenlang garnalen werden gekweekt.
De laatste eigenaar, een Zweeds bedrijf, gaf te weinig werk aan de lokale bewoners waardoor zij hun vergunning verloren. Sindsdien is het gebied uitgegroeid tot vogelparadijs.
Als we aan komen rijden zien we al meteen een prachtige long-crested eagle in een boom zitten. We hebben hem al een paar keer vliegend gezien, maar nu pas zien we zijn mooie kuif.
Als we verder rijden zien we vanuit de bus een paar kentish plovers. Maar ze zijn al weg voordat de bus stil kan gaan staan. 'Die zien we straks ook nog wel' zegt Modou.
Helaas heeft hij daar geen gelijk in omdat er vanmorgen wat lokale vissers in het gebied zijn toegelaten, die met hun motoren veel vogels verjaagd hebben, en de rest is extra schichtig en slecht benaderbaar.
We zien nog wel veel vogels, maar niet zoveel als Modou hier meestal ziet.
Met zijn vorige groep had hij hier bergeenden gezien, een nieuwe soort voor Gambia. Door de motoren zijn ook die ver weg gevlogen. Jaap ziet ze als enige nog wel door de scope, maar veel te ver weg.
Een blue-breasted kingfisher laat zich gelukkig wel goed zien. Eerst verscholen in een bosje, maar dan ook vrij op een tak. Prachtig.
In het laatste veldje zit nog een enkele kittlitz's plover. Vrij ver, en met een geweldig goede schutkleur. Met behulp van aanwijzingen van Jaap maken we foto's van de kleine vogeltjes die rondlopen.
Bij een eerste blik op het resultaat blijken we echter ringed plovers te hebben, maar ...
... als we die foto's thuis bestuderen staat er toch een kittlitz's plover op, hoewel het geen echt goede plaat is. Maar we mogen de soort tellen.

Inmiddels is het lunchtijd, en de bus komt ons een stuk tegemoet rijden. We gaan lunchen in een lodge waar we eerder zijn geweest.
Na de lunch is het veel te heet om te gaan wandelen, en dus gaan we weer naar een vogelhut.
Er komen honderden vogels bij de waterbak drinken en badderen. Een prachtig gezicht. En er zit voor de reis een nieuwe tussen: een orange-cheeked waxbill. Ook weer een mooi gekleurd vogeltje.

Om 17:00 uur is het tijd om verder te rijden naar Tedaba Camp. Dat is nog 1,5 uur dieper het binnenland in rijden.
Jaap waarschuwt ons in de bus dat dit kamp nog basaler is dan de lodge waar we net vandaan komen. Nou dat belooft weinig goeds.
En als we het parkeerterrein opdraaien ziet het er inderdaad niet veelbelovend uit.
Maar als we met de koffers de echte tuin inlopen waar de huisjes en het hoofdgebouw staan, valt het heel erg mee. We zien leuke huisjes, en zelfs een zwembad en een souvenir kraampje.
Bij het verdelen van de sleutels blijkt dat er een fout is gemaakt met onze kamer. Die hebben ze per ongeluk al aan een paar andere gasten gegeven.
Modou begeleidt ons daarom naar het alternatieve huisje dat we nu krijgen: En dat blijkt een vrij nieuw huisje te zijn met een mooie ruime kamer.
Alles ziet er pico bello uit. In het plafond is verlichting ingebouwd die je in verschillende kleuren kan instellen. Prachtig.
Alleen is ook hier het douchewater koud. Dat dan weer wel.
We kleden ons gauw om en gaan naar de eetzaal. Er wordt hier een buffetdiner gegeven, wat slechts kort beschikbaar is.
Als alle gasten hun bord hebben volgeschept, is het de beurt aan het personeel van de lodge. Zij maken alle schalen leeg.
We moeten dus wel zorgen om hier op tijd voor het avondeten te zijn, anders is er niks meer over.
Na het eten ga ik wat souvenirs kopen bij het kraampje. Daarna gaan we naar onze kamer, waar ik weer een handwasje doe want we blijven hier 2 nachten en dus is er tijd om te drogen.

Vandaag zijn er door de groep 122 vogelsoorten gezien waarvan wij er 91 op de foto hebben gezet. Hiervan zijn er 4 nieuw voor onze levenslijst.

Klik op een foto voor een groter beeld.    (Google Map van deze dag)

(bij de foto's staan alle dieren met hun engelse namen omdat de boeken die we gebruiken om ze op te zoeken engelstalig zijn)