2024-01-16 (525 foto's)

Om 7:30 staat ons ontbijt klaar, zodat we al om 8:00 uur kunnen vertrekken. We rijden naar Kartong in het uiterste zuiden van Gambia waar we de hele dag gaan vogelen.
Kartong is een wetland direct aan zee. De weg loopt eerst langs wat groenteveldjes waar de mensen bezig zijn om de gewassen water te geven.
Op de veldjes waar ze al klaar zijn scharrelen diverse vogels rond die natuurlijk op de foto moeten.

Als we doorlopen komt de eigenaar van het gebied ons tegemoet in een auto, en hij maakt even een praatje met Modou.
Het blijkt dat iemand een kleine geelpootruiter heeft gezien en daar zijn ze naar op zoek.
Modou verteld dat de eigenaar heel actief is om de vogels hier te ringen, en daarmee een mooie bijdrage levert aan allerlei onderzoeken.
We lopen verder naar de wetlands waar het barst van de vogels. De soorten stromen binnen.
Oscar vindt 2 steltlopers die op een heuveltje staan, en als hij vraagt welke soort het is, ontstaat er even consternatie: zou dat de kleine geelpootruiter zijn?
Maar nee, na een wat betere bestudering van de foto's wordt vastgesteld dat het 2 tureluurs zijn.
Vanaf de 'Kilimanjaro' van Gambia, een lage heuvel, hebben we een mooi uitzicht op de omgeving.
We zien heel veel white-faced whistling-duck's tussen het riet, en er vliegen ook grote groepen van deze eenden over ons heen.
Met de scope wordt alles afgezocht, en met de nodige aanwijzingen weten we alle soorten die gevonden worden op de foto te zetten.

We zien een Great Spotted Cuckoo opvliegen die vervolgens gelijk weer in het gras verdwijnt. Jaap gaat nog het veld in om te kijken of hij de vogel uit het gras kan opjagen maar hij heeft geen succes. Jammer.
Daarna lopen we verder langs de weg totdat we bij wat droge velden zijn. Daar gaan we op zoek naar de plain-backed pipit. Terwijl we dwars over de velden lopen vliegen er heel wat zwaluwen boven ons hoofd.
Oscar zet zwaluwen altijd al met veel enthousiasme op de foto, maar als er gemeld wordt dat er ook een mottled spinetail tussen vliegt, voor ons een nieuwe soort, laten we onze camera's nog meer ratelen.
We hebben uiteindelijk maar liefst 4 soorten in de camera zitten.
Nu blijkt dat de stroomproblemen van gisteravond ook tijdens de excursie van vandaag voor problemen zorgt: de telefoon van Modou was nog niet opgeladen, en hij kan daardoor geen vogels lokken.
Gelukkig heeft Jaap ook een telefoon met vogelgeluiden van Gambia en een speaker, zodat we toch vogels kunnen lokken.
Na bijna een uur vinden we gelukkig de doelsoort: de plain-backed pipit. We nemen de tijd om de vogel te benaderen, en lokken hem ook nog met de speaker zodat iedereen mooie foto's kan maken.
Hierna lopen we terug naar de weg, waar de bus ons oppikt, en ons naar het strand brengt.

Daar kunnen we in de schaduw even bijkomen van de warmte terwijl de standhouder vers sinaasappelsap voor ons uitperst.
Hij verkoopt ook blikjes frisdrank uit een koelbox. De lege blikjes worden bij elkaar op een stapel gegooid. Later worden ze verkocht en dan worden er kookpotjes van gemaakt.
Het strand ligt vol met aangespoelde visnetten. De eigenaar van de strandtent ruimt het strand rond zijn standje geregeld op, en verzamelt de netten maar er is geen beginnen aan, zo veel spoelt er hier aan.
Jolanda gaat wat schelpen zoeken om mee naar huis te nemen, en dan gaan we een strandwandeling maken.
Als we langs de stapels visnetten lopen, zien we dat die netten al veel schade hebben gemaakt: tijdens hun zwerftocht over de zeebodem hebben ze het nodige koraal gevangen en meegenomen naar het strand. Eeuwig zonde.
Tussen de troep lopen een wulp en een paar pleviertjes. Dat contrast is dan weer leuk. We kunnen steeds dichter bij de pleviertjes komen voor mooie plaatjes.
In de verte zien we een grote groep vogels opvliegen en massaal weer neerstrijken. Dat willen we graag van dichtbij bekijken, dus in een wat hoger tempo lopen we verder.
Het blijkt een zandplaat te zijn dat door een soort slufter is afgescheiden van de rest van het strand, en waar grote aantallen vogels op zitten te rusten.
We zetten de diverse soorten ieder op hun eigen foto, en lopen dan weer in hoog tempo terug naar het strandtentje en de bus.
Het is inmiddels al 14:00 uur geweest, dus tijd voor de lunch.

Met de bus gaan we naar lodge en restaurant Stala, dat op de grens met Senegal ligt. We moeten daarvoor een stuk over nat mangrove gebied rijden, en de chauffeur vraagt een paar keer of hij hier echt doorheen moet.
Ja dus. Naast de bus zien we de wenkkrabbetjes naar voedsel zoeken. Wat een bijzondere route is dit.
In de lodge hangt iedereen de nodige batterijen met de meegebrachte opladers aan de stroom. Wie weet, misschien is er straks in onze eigen lodge nog steeds geen stroom, en dan krijgen we morgen weer een probleem.
Als lunch krijgen we vis met patat, wat prima smaakt.
Vlak naast de plek waar we zitten te eten hangt Modou zijn speaker op. Hier zit nog een nieuwe sunbird: de mangrove sunbird. Gelukkig laat hij niet lang op zich wachten, en hij laat zich mooi zien.
Iemand komt ons halen, want in een boom is nog iets leuks gezien: een oriole warbler. Deze is lastiger. Hij blijft zich hoog in de boom schuil houden. Oscar vindt echter een plekje waarvandaan hij hem toch goed kan zien.
Dan worden we geroepen, want de boot voor ons boottochtje ligt klaar en we moeten weg.

De doelsoort voor dit tochtje is de goliath heron. We zakken de grensrivier af, net zo lang totdat we deze grote reiger gevonden hebben.
Later blijkt dat we ongemerkt de grens met Senegal zijn overgestoken, en ons boottochtje vindt dus eigenlijk in Senegal plaats, en niet in Gambia.
We varen langs een zandplaat die vol zit met meeuwen en sterns. De kunst is om alle soorten die er zitten te determineren en apart op de foto te zetten.
De boot dobbert langzaam langs de zandplaat zodat we voldoende tijd hebben, en het lukt gelukkig prima.
Na 45 minuten varen zien we de goliath heron. We blijven even in de buurt dobberen, en gaan dan terug naar het restaurant.
Daar gaat Jaap dit extra boottochtje afrekenen, en iedereen verzamelt de opladers en batterijen die nu al een aardig stuk zijn opgeladen.

Met de bus gaan we een stuk naar het noorden, waar we bij Tujereng naar wat pindavelden gaan. Hier gaan we op zoek naar chestnut-bellied starlings.
Na een half uurtje zien we er een. En dan nog twee. En dan blijkt het een hele groep te zijn. Zoals elke glansspreeuw, is ook deze prachtig om te zien.
Als wa na dit succes terug lopen naar de bus zien we sporen in het rulle zand: het is van een wilde kat. leuk.
De zon gaat al onder als we de bus in stappen. En dan zien we ineens 2 patrijzen naast de bus!
Iedereen probeert de 2 vogels vanuit de bus te zien, en Jolanda maakt gauw foto's door de voorruit heen.
Oscar was wat achter gebleven, en als hij komt aanlopen wordt hij gewaarschuwd om heel voorzichtig naar de voorkant van de bus te lopen om daarvandaan foto's te maken.
Omdat de vogels redelijk blijven zitten, gaan een aantal mensen de bus uit en sluiten zich bij hem aan. Wat een gave afsluiting van deze vogelrijke dag.

We rijden terug naar onze lodge, waar de elektrische installatie gelukkig gerepareerd is, en iedereen alles kan gaan opladen.
Er is weer kip met uiensaus en patat, en voor Oscar wordt er een omelet gemaakt. Na het eten gaan we lijsten, en dan snel naar ons huisje.

Vandaag zijn er door de groep 127 vogelsoorten gezien waarvan wij er 99 op de foto hebben gezet. Hiervan zijn er 11 nieuw voor onze levenslijst.

Klik op een foto voor een groter beeld.    (Google Map van deze dag)

(bij de foto's staan alle dieren met hun engelse namen omdat de boeken die we gebruiken om ze op te zoeken engelstalig zijn)