2022-09-12 (109 foto's)

Op 12 september 2022 gaan we (weer) naar de Floriade in Almere.

De Wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade wordt sinds 1960 een keer per 10 jaar in een Nederlandse plaats gehouden.
In 1960 werd deze in Rotterdam gehouden en daarna volgde 1972: Amsterdam; 1982: Amsterdam; 1992: Zoetermeer; 2002: Haarlemmermeer; 2012: Venlo en nu 2022: Almere.
Jolanda gaat al sinds dat de Floriade in 1982 in Amsterdam werd gehouden en Oscar gaat sinds Zoetermeer (1992) mee.

Dit is de vijfde en laatste keer dat we dit jaar naar de floriade in Almere gaan. Ons doel was elke maand een keer te gaan, maar augustus hebben we ivm de hitte overgeslagen.
Bij binnenkomst krijgen we een klein 'he wat nu weer' moment als blijkt dat we de floriadepas niet vanaf de pas-app op de telefoon mogen laten zien. Na 6 maanden is dat opeens een probleem.
Gelukkig hebben we de echte passen ook bij ons en kunnen we alsnog zonder al te veel vertraging naar binnen. (we hadden de passen in de app ingescand omdat de inkt van de echte pas heel snel wegsleet en de qr-code daardoor slecht werd)

Omdat we een maand hebben overgeslagen is de begroeing van het hoofdpad gelukkig helemaal anders. Hij staat vol met dahlias.
Omdat Jolanda die graag uitgebreid wil bekijken besluiten we om daar pas op het eind langs te lopen en nu eerst langs het ecodistrict te lopen.
Bij ons eerste bezoek zijn we hier ook langs gelopen en toen was het een kale bedoening. Gelukkig is dat nu niet meer het geval.
Nu zijn er allemaal bloeiende velden met verschillende kleuren met als gemeenschappelijk factor een insektenhotel in het midden.

Aan het eind van het ecodistrict komen we bij de oude ingang waar Jolanda voor de laatste keer op de foto wil met het woord Floriade.
Daarna lopen we door Green Island, waar we onze lunch nuttigen, en Utopia Island, waar we de schooltuintjes bewonderen. Bij de poffertjeskraam gaan we uiteraard weer even zitten.
Een beetje laverend door Urban district brengt ons, na een uur of 5, uiteindelijk terug bij de dahlia'straat'.

Jolanda maakt de nodige fotos van de dahlias en daarom wordt ze op een gegeven moment aangesproken door een meneer.
Als hij onze floriade t-shirts ziet vraagt hij of we fan zijn. We antwoorden dat we het in het begin heel erg tegen vonden vallen, maar dat alles nu wel mooi oogt.
Daar is hij wel blij mee want hij blijkt de beplantingsarchitect van de hoofdstraat te zijn en dus verantwoordelijk voor o.a. de dahlias.
Na een kort, maar leuk gesprek met de man, vervolgen wij onze dahliaroute.
Via een bezoek aan de grote kas verlaten we daarna voor de laatste keer het floriadeterrein.
Gezien het tegenvallende succes van de floriade voor de gemeente Almere is de kans groot dat dit de allerlaatste floriade ooit zal zijn.

Hieronder volgen een paar foto's van zaken die wij vandaag interessant en/of leuk vonden.

Klik op een foto voor een groter beeld.    (Google Map van deze reis)