2022-10-22 (103 foto's)


De wekker staat op 6:30. We zijn echter vroeg wakker, en om 6:30 lopen we al in de tuin om de laatste vogels op de foto te kunnen zetten.
Uiteraard zijn er geen nieuwe bij, maar zijn het allemaal oude bekenden. De rufous-naped wren, waar we de eerste dag zo veel moeite voor hebben gedaan, laat zich nu uitgebreid zien.
Bij de weg komt een groep brown jay's voorbij, die gelukkig even in de bomen aan de overkant van de weg gaan zitten.
Om 7:30 is er ontbijt. Na het ontbijt neemt Pieter ons nog mee naar een vijver vlak bij het hotel. Het blijkt een vijver te zijn, waar de eenden gevoerd worden.
Het is een zwaar overbevolkt en stinkend meertje, waar wel een natuurlijke populatie black-bellied whistling-duck zit.
We lopen nog iets verder de wijk in, naar een bruggetje over de Rio Pirro. Daar blijven we enige tijd staan. En we scoren zowaar nog een nieuwe soort voor de reis.

Als we weer terug in het hotel zijn maken we ook de fotorugtassen vliegklaar.
Om 11:30 worden de koffers in de bus geladen. Als iedereen in de bus zit, geeft Siegfried een afscheidsspeech aan Ricardo, de buschauffeur, en ook hij krijgt een envelop met fooi.
Het vliegveld is dicht bij, dus 30 min later nemen we echt afscheid van Pieter en Ricardo.

We gaan inchecken en de koffers afgeven. Daarna nar de winkeltjes voor t-shirts en knuffels voor de kleinkinderen. Dit keer worden het 5 luiaards. Ook kopen we een lekker broodje, die we bij de gate gaan zitten opeten.
In de wachtruimte staan een paar hele grote, kunstzinnige toekan's en een kikker. Jolanda zet die nog even snel op de foto, en dan moeten we boarden.

We vliegen in 2 etappes naar Amsterdam. Eerst vliegen we naar Panama, waar we moeten overstappen op de vlucht naar Amsterdam.
De vlucht naar Panama duurt 1 uur. Op Panama hebben we 2 uur transfer tijd. Veel beter dan de 5 uur die we op de heenreis hadden.
We moeten helaas opnieuw in de rij gaan staan, want het blijkt dat iedereen een nieuwe boardingpas moet hebben. Op de boardingpassen die we in Costa Rica hebben gekregen ontbreekt de zone-aanduiding.
En die is wel belangrijk, omdat we straks per zone moeten boarden. Ook wordt de handbagage nog een keer gescand.
Het vliegtuig heeft 25 minuten vertraging waardoor we pas om 18:20 aan boord mogen.

Het is een nachtvlucht, dus nadat iedereen een avondmaaltijd heeft gehad, gaan de raamluiken naar beneden en het licht uit.
We hebben stoelen met extra beenruimte geregeld, zodat we redelijk uitgestrekt kunnen zitten en het slapen lukt dan ook redelijk goed.
2 uur voor de landing wordt iedereen wakker gemaakt, en krijgen we een ontbijtje. Op Schiphol is het probleem mbt personeelstekort bij de security nog steeds niet opgelost. Er is daardoor een flinke rij bij de paspoortcontrole.
Na de paspoortcontrole gaan we de bagage ophalen. 1,5 uur na de landing heeft iedereen zijn of haar bagage en nemen we afscheid van elkaar.
Buiten staat onze taxi al klaar, en worden we netjes thuisgebracht.
En dan begint het echte werk: alle foto's uitzoeken en bewerken, een verslag schrijven en de website samenstellen.
We hopen dat jullie hierdoor een beetje met ons mee kunnen genieten van deze avontuurlijke reis.

Vandaag zijn er door de groep 27 vogelsoorten gezien waarvan wij er 26 op de foto hebben gezet. Hiervan is er 1 nieuw voor onze levenslijst.

Klik op een foto voor een groter beeld.    (Google Map van deze dag)

(bij de foto's staan alle dieren met hun engelse namen omdat de boeken die we gebruiken om ze op te zoeken engelstalig zijn)