2022-10-20 (225 foto's)


Om 6:00 uur verzamelt de hele groep zich voor de koffie met koekjes. Gelukkig laat de white-eared ground-sparrow zich nu weer zien. Hij scharrelt naast het restaurant over de grond. Deze soort hebben wij gisteren gemist en we zijn blij met deze inhaler.
Na de koffie lopen we langzaam vogelend door de tuin van de lodge naar boven, naar de waterval. Daar wordt door de eigenaar van de lodge weer het voer-ritueel uitgevoerd voor antpitta Lulu.
Na de enthousiaste verhalen van het kleine groepje die gisteravond al de antpitta hebben gezien, wil nu iedereen hem graag zien.
Wij hebben hem al gezien, en gaan daarom niet opnieuw bij het scherm staan, zodat de rest wat meer ruimte heeft om het bospaadje te overzien.
Wij gaan in de buurt een beetje met z'n tweeen vogelen. We worden ineens door de eigenaar van de lodge opgehaald, die ons enthousiast op een black-bellied hummingbird wijst, die op de bloemetjes aan het foerageren is.
Leuk, dit is samen met de white-bellied mountain-gem, die we vanmorgen vroeg zagen, een van de specials van deze lodge.
Om 8:00 uur zien we onze groep terugkomen van de waterval. Lulu heeft zich helaas niet laten zien. Vanavond wordt er nog een poging gedaan, zegt Pieter troostend. We gaan nu eerst ontbijten.

We gaan naar Ujarras, een gebied met koffie- en kalebasplantages, waar we op zoek gaan naar de cabanis's ground-sparrow en hopelijk nog een nieuwe wren.
We wandelen langs de weg tussen de plantages en zoeken ondertussen naar de vogels. We zitten hier niet meer zo hoog, en in dit dal wordt het al snel lekker warm.
Onderweg komen we een koffieplukker tegen, die in eerste instantie goed verborgen is tussen de koffiestruiken. Al plukkend loopt hij naar ons toe en uiteindelijk poseert hij vlak naast de weg zodat we een leuke foto van hem kunnen maken.
Het duurt even, maar dan vinden we de cabanis's ground-sparrow. Een mooi getekend vogeltje dat snel tussen de koffiestruiken heen en weer beweegt. Gelukkig lukt het iedereen om hem te zien.
Even later horen we ook de gewenste wren, maar die laat zich niet zien. Alleen Lucas en Jolanda kunnen het hoge piepje van de vogel horen, wat het zoeken een heel stuk lastiger maakt. De vogel verdwijnt, en we lopen door in de hoop op een ander exemplaar.
Tijdens de wandeling hebben we een leuke bijvangst zoals een nieuwe motmot en een brown jay. Vlak voor we de bus in stappen zien we nog een chestnut-capped warbler. Hij ziet er wat vreemd uit, met wat slordige veren op zijn kop, en zonder staart. Deze soort hoort een mooie lange staart te hebben, maar dit exemplaar heeft een mini-staartje. hopelijk groeien zijn veren weer terug.
Hierna stappen we ondanks de gemiste wren tevreden in de bus.

We gaan vervolgens naar een brug over een zijtak van de Rio Grande de Orosi. Hier is kans op een zonneral, maar helaas is die niet thuis. We zien wel 2 groene ibissen in een boom vlak naast de weg, ook leuk. Inmiddels is het 12:00 uur, en tijd om terug te gaan naar de lodge voor de lunch.
Na de lunch is er rustpauze. Als we in ons huisje zitten, hoor ik ineens uitbundig vogelgezang. Vlak voor ons huisje zit een yellow-faced grassquit te zingen. Voorzichtig pakken we onze camera om foto's te maken. Na een paar strofen verdwijnt hij weer.
Inmiddels is het tijd om te verzamelen voor de middagwandeling.
Omdat we vanmiddag vroeg al weer bij de lodge willen zijn voor de herkansing op de antpitta blijven we rond de lodge vogelen. Met een klein groepje gaan we langs de toegangsweg van de lodge vogelen. We komen nu wel wat verder dan de eerste keer.
We zien een aantal bekende soorten, maar ook wat nieuwe. Op de terugweg zien we een koppeltje elegant euphonia. Eerst komt het vrouwtje in beeld, een prachtig vogeltje met zachte kleuren: een geel buikje, mosgroene rug, een blauw kapje op zijn hoofd en oranjerood boven en onder de snavel. Prachtig.
Dan komt ook het mannetje: die is nog veel mooier, met veel helderere kleuren. Met recht een elegant vogeltje.

Het is 16:30, en de rest van de groep gaat de antpitta nog een keer proberen.
Wij gaan bij het huisje van Jenny op zoek naar de orange-billed nightingale thrush. Die is vanmorgen door haar vanuit haar huisje gezien, en daarna ook door een enkeling van de groep. Wij stonden toen niet op de goede plek en hebben hem gemist.
Nu zien we hem gelukkig wel. Omdat het gaat regenen gaan we terug naar ons huisje. Even douchen, en schrijven in het dagboek. In de schemer zien we onze groepsleden terugkomen van de antpitta. Ze hebben hem nu wel gezien, en iedereen is blij.
Om 19:00 uur gaan we avondeten, gevolgd door de briefing en het invullen van de checklijst.
Na het eten is het droog, dus we gaan nog een keer proberen voor de uil. Die laat zich vanavond helaas niet horen of zien, dus we gaan al snel naar ons huisje.

Vandaag zijn er door de groep 69 vogelsoorten gezien waarvan wij er 48 op de foto hebben gezet. Hiervan zijn er 11 nieuw voor onze levenslijst.

Klik op een foto voor een groter beeld.    (Google Map van deze dag)

(bij de foto's staan alle dieren met hun engelse namen omdat de boeken die we gebruiken om ze op te zoeken engelstalig zijn)