2022-10-17 (336 foto's)


De koffie en koekjes zijn vandaag extra vroeg. We verzamelen ons al om 5:00 uur in het restaurant want vanmorgen gaan we op zoek naar de resplendent quetzal!, en we moeten bij de foerageerplek arriveren voordat de vogels daar hun ontbijt komen halen.
George, de zoon van de eigenaar van de lodge is daarbij vandaag onze gids. Als we in de bus zitten naar de quetzal-plek verteld hij het een en ander over de vogels, en hoe ze hier beschermd worden.
De quetzal is afhankelijk van maar liefst 60 verschillende soorten avocadobomen. Die bomen dragen elk op een ander moment in het jaar vruchten, en sommige soorten geven slechts eens per 2 jaar vruchten.
De vogels weten precies wanneer ze waar moeten zijn om het jaar rond voedsel te kunnen vinden.
De boeren in de omgeving is gevraagd om al die soorten avocadobomen op hun land te laten staan. Bovendien melden ze dagelijks of ze de quetzal hebben gezien. Ze hebben ook op strategische plekken een overdekt observatieplatform gemaakt voor ons fotografen.
Daarvoor krijgen de boeren jaarlijks een vergoeding, betaald van onze toegangsgelden.

De quetzal nestelt in oude spechtennesten. Deze nestgelegenheden nemen helaas af. Elders in Costa Rica hebben ze dat op kunnen lossen door vierkante nestboxen op te hangen. Daar werd vervolgens succesvol in gebroed.
Hier werden die boxen helaas niet geaccepteerd. Daarom hebben ze een oud nest voorzichtig uit elkaar gehaald om te zien hoe het in elkaar zat en daar zijn replica's van gemaakt.
Daar is inmiddels wel succesvol in gebroed, en er zijn nu plannen om nog veel meer van die broedkasten op te gaan hangen.

Als we er zijn moeten we eerst via een smal slingerpaadje omhoog lopen naar het uitkijkplatform waar we niet eens de eerste zijn. Vanuit het platform hebben we uitzicht op de avocadobomen. Ook is er een hoge landingstak naast de boom gezet, zodat we een betere kans hebben op een vrij zittende vogel.
Nu is het afwachten tot de vogels hun ontbijt komen halen. Tijdens het wachten zien we heel veel andere leuke vogels. Zoals bv een paartje spotted wood-quail dat vlak onder ons door het kreupelhout scharrelt. Gaaf, hoe het mannetje zijn gele kuif opzet.
Ook de yellow-thighed brushfinch vindt ik mooi: volledig zwart met fel gele dijen.
Na een half uur is daar dan ineens de eerste resplendent quetzal. Het jonge mannetje gaat inderdaad op de vrijstaande landingstak zitten, en blijft daar ook geruime tijd. Gaaf, de missie resplendent quetzal is geslaagd.
Een tijdje later zit er een quetzal midden in de bomen. Dat is toch een heel stuk lastiger. En na een uur verschijnt er eindelijk een volwassen mannetje met bijna volgroeide staart op de tak. Hoe prachtig is dat.
Er komt vervolgens nog een vrouwtje en een 2e volwassen mannetje. Voor die laatste moeten we een stuk de helling aflopen omdat hij in een paar bomen aan de andere kant van het veld is gaan zitten.
Om 8:00 uur zegt Pieter dat we moeten gaan. Met enige tegenzin gaan we mee: er komt hier zoveel leuks langs. Maar een beetje honger hebben we wel, en het ontbijt roept.

In de lodge krijgen we een heerlijk ontbijt met zoals bijna overal ei naar keuze. Na het ontbijt vermaken we ons nog even met de kolibries bij de feeders.
Om 10:00 uur gaan we met de bus naar een prive tuin waar ook fruit- en suikerwater feeders hangen. Hier blijven we een uurtje genieten van de soorten die langskomen, zoals de acorn woodpecker en de long-tailed silky-flycatcher.
Vervolgens neemt Pieter ons mee naar weer een andere prive tuin, waar we vanaf een balkon de vogels in de tuin kunnen bekijken. Hier vliegt een lief klein kolibrietje (scintillant hummingbird) geregeld langs de bloeiende bloembakken die aan het balkonhek hangen.
De kolibries laten zich hier in de meest iriserende kleuren zien: oranje, magenta, paars, rood en groen. Prachtig. Maar het licht moet wel precies goed vallen om die kleurenpracht op de foto te krijgen.

Om 12:30 verlaten we ook deze mooie tuin en gaan we terug naar de lodge om te gaan lunchen.
Na de lunch is er een rustpauze. Wij besluiten om door de tuin van de lodge te gaan wandelen omdat onze groepsleden hebben verteld dat ze steeds large-footed finches tussen hun huisjes zien lopen. En die komt niet bij ons boshuisje. We zien ze gelukkig al snel.
Als het gaat regenen, schuilen we bij een overdekt observatieplatform. Daar blijken ook feeders te staan, dus we kunnen hier ook mooie foto's maken.
Om 16:00 uur is er voor de liefhebbers nog een wandeling langs de weg van de lodge naar een stuk bos. Wij gaan natuurlijk mee. Voor ons zien we op de weg al snel een black-billed nightingale-thrush (mooie naam he) lopen, die helaas nogal schuw is.
Als we bij het bos zijn hoort Pieter een collared redstart. Eerst wat ver weg, maar gelukkig laat deze gele vogel (geen rode staart maar wit) zich goed lokken zodat we hem van heel dicht bij kunnen bewonderen.
De klapper van de wandeling is een heel schuwe wrenthrush. Het donkere vogeltje schiet van links naar rechts door het donkere kreupelhout heen en weer. Oscar weet gelukkig precies op het juiste moment een foto te maken, als hij enkele seconden vrij op een boomstronkje staat. Prachtig, met zijn oranje kuifje ook nog open.
Het licht is inmiddels verdwenen, dus we lopen rustig terug naar de lodge. Daar gaan we van het avondeten genieten, gevolgd door het afvinken van de checklist (vandaag heel veel nieuwe soorten omdat we in de bergen zitten) en de briefing voor morgen.
Na het eten gaan we nog langs de weg op zoek naar een uil. Pieter heeft wat aanwijzingen gekregen, maar in het donker lopen we toch te ver. Als we teruglopen en goed omhoog blijven kijken vinden we hem. Een beige uil met donker bruine kop.
Moe maar voldaan arriveren we bij de lodge, en gaan we naar ons huisje. Hier leg ik toch nog maar een extra deken op het bed. 2 dekens was ietwat fris, en 3 dekens blijkt lekker comfortabel te zijn.

Vandaag zijn er door de groep 48 vogelsoorten gezien waarvan wij er 42 op de foto hebben gezet. Hiervan zijn er 28 nieuw voor onze levenslijst.

Klik op een foto voor een groter beeld.    (Google Map van deze dag)

(bij de foto's staan alle dieren met hun engelse namen omdat de boeken die we gebruiken om ze op te zoeken engelstalig zijn)