2022-10-13 (447 foto's)


Om 6:00 uur is er zoals gebruikelijk koffie met koekjes. Er komt een familie russet-naped woodrail langs, die gewoon langs ons lopen en naar het zwembad gaan. Dat is dezelfde soort die we bij de vorige lodge omzichtig moesten benaderen!
Na de koffie gaan we niet, zoals gebruikelijk, een korte wandeling maken, maar met de bus naar de boot voor een vroege bootexcursie over het wetland Cano Negro. We hebben vandaag een open bootje dus hopelijk blijft het droog.

In een boom met grote witte bloemen zien we een troep parkieten, en vervolgens komt er een gemengde flock kleine zangvogeltjes langs. Ze komen allemaal snoepen van de bloemen, en laten zich gelukkig redelijk goed zien.
We gaan op zoek naar alle soorten kingfisher, en de lokale gids weet ook andere leuke soorten te zitten zoals pacific screech-owl.
Er vliegt een visarend over, altijd een mooie waarneming. De visarend is een zogenaamde kosmopoliet. Dat betekend dat de soort overal ter wereld voorkomt. Dus de visarend die bij ons in Nederland broedt, is exact dezelfde soort als die nu over de Cano Negro vliegt. Andere voorbeelden van kosmopoliet zijn: slechtvalk, kerkuil en drieteenstrandloper.
Er worden nu een paar hele speciale foto-momenten gecreeerd. In de boot heeft de gids kleine visjes die hij gaat voeren aan een ijsvogel.
Als we een ijsvogel vinden die op een draad boven het water zit, wordt de boot vlak voor de vogel stabiel tegen de kant aan gelegd. Er wordt een klein stokje in de bek van een visje gedaan zodat deze blijft drijven.
Wij krijgen de instructie om goed te kijken waar het visje in het water wordt gegooid, en dan moeten we daar onze camera op richten. Als de ijsvogel gaat duiken vanaf de draad worden we gewaarschuwd, en kun je beginnen met afdrukken.
Hopelijk kun je zo de hele duikvlucht van de ijsvogel vastleggen. Wow, dit is leuk! Het levert inderdaad geweldige foto-momenten op. De exercitie wordt een paar keer herhaald, om iedereen de kans te geven op succes. Als de ijsvogel genoeg heeft, zoeken we nog een andere ijsvogel op om het nog een keer te proberen.
Wij missen daar helaas allebei dat de vis gegooid wordt, en daardoor ook de hele duikvlucht. De vogel is vrij lang bezig om het stokje uit de bek te slaan, voordat hij hem opeet, wat ook leuke foto's oplevert.
Rustig vogelend varen we verder. We komen een kleine kudde koeien tegen, die door het water aan het wandelen zijn. Op hun rug reizen snowy egrets mee. Eentje probeert zelfs vanaf zijn bewegende platform te vissen.
Inmiddels is het 9:00 uur, en tijd om terug te gaan naar de lodge voor het ontbijt.

Na het ontbijt gaat een klein groepje liefhebbers een wandeling door de tuin maken. Al snel hoort Pieter een tinamou. Met lokken komt de vogel dichterbij, maar laat zich helaas niet zien.
Achterin de tuin, bij een plasje laat een mannetje white-collared manakin zich wel mooi zien. Wat een mooie waarneming! Om 12:00 uur wordt het te warm, en neemt ook de vogelactiviteit af. Tot 13:00 uur is er een rustpauze. Dan gaan we met de bus naar de tuin van de zus van de lokale gids waar we onze lunch krijgen.
Onderweg naar de tuin worden we opgewacht door de gids omdat hij de plek weet waar een great potoo zit te slapen. We gaan de bus uit, en vanaf de weg kunnen we de vreemde vogel goed zien.
Terwijl we op het eten wachten is er genoeg te zien in de tuin. Zoals een anhinga die op een paal in de Cano Negro, die langs de tuin stroomt, zit
Als we uitgegeten zijn wordt onze boot gehaald, en stappen we direct vanuit de tuin in het bootje voor onze 2e bootexcursie.
We hebben nog niet alle ijsvogels, dus dat wordt ons doel. We komen ook langs een troep brulapen, wat altijd leuk is. De gids laat opnieuw zien dat hij het gebied goed kent, en weet waar de dieren zitten. Hij vaart zo naar de slaapplaats van een common pauraque en long-nosed bat.
Er staat ook nog een boat-billed heron op het verlanglijstje, maar die zitten niet op de plekken waar de gids ze verwacht. Gelukkig weet hij nog een laatste optie, en daar zit er wel een. Wat een grote ogen heeft dat beest. Maar ja, het is natuurlijk een nacht-actieve jager.
Hij blijft lekker lang zitten, en we kunnen veel mooiere foto's maken dan onze waarneming in Brazilie: toen we hem daar zagen was het al donker.
Omdat we nog 1 ijsvogel moeten scoren varen we nog een uurtje door, tot het gaat schemeren. Helaas lukt deze niet. Met de bus gaan we terug naar de lodge. Daar hebben we nog een uurtje pauze tot we om 19:30 gaan eten.

Na het avondeten gaan we er weer op uit: uilenexcursie. De gids wacht de bus op op de plek waar we gaan proberen om uilen te zien. We horen verschillende soorten uilen. Een black-and-white owl komt heel dichtbij, maar we zijn schijnbaar niet stil genoeg: hij verdwijnt voordat we hem kunnen zien.
Even verderop wordt een screech owl gehoord. Deze proberen we ook dichterbij te krijgen. En nu lukt het wel. Het schattige uiltje komt vlak bij op een paal zitten roepen. Hij kijkt zoekend om zich heen waar die andere uil toch zit die hij hier toch echt hoort. Hij gaat zelfs op de grond zitten direct onder de speaker die aan het hek hangt.
Als hij wegvliegt gaan we terug naar de eerste plek in de hoop dat die andere uil zich toch nog laat zien. Maar helaas lukt het ook nu niet, en gaan we terug naar de lodge. Vandaag slaan we het lijsten even over, dat moeten we morgen maar inhalen.

Vandaag zijn er door de groep 97 vogelsoorten gezien waarvan wij er 74 op de foto hebben gezet. Hiervan zijn er 10 nieuw voor onze levenslijst.

Klik op een foto voor een groter beeld.    (Google Map van deze dag)

(bij de foto's staan alle dieren met hun engelse namen omdat de boeken die we gebruiken om ze op te zoeken engelstalig zijn)