2022-10-11 (298 foto's)


We starten de dag weer om 6:00 uur met een kopje koffie en koekjes en een ochtendwandeling langs de weg. We lopen nu bij de T-splitsing linksaf langs het bos.
Als we voorbij het meertje zijn, hoort Pieter motmot's. Boven de weg zit een paartje te roepen en in de verte horen we er nog een paar. Ze zijn gelukkig helemaal niet schuw en ze blijven lang zitten. We kunnen ze vrij dicht benaderen, en iedereen kan ze uitgebreid fotograferen.
Dat is een leuk begin van de dag. Dan hoort Pieter het heel zachte roepje van een trogon. Die is wel schuw, en verdwijnt al snel het bos in. 10 min later laat een antshrike zich verrassend genoeg dan weer wel goed zien.
Als we terug lopen naar de lodge worden we gevolgd door een paartje lineated woodpecker. Ze laten zich van alle kanten zien, en als de zon door hun kuif schijnt lijkt het wel of ze vuur op hun kop hebben. Prachtig.
Als we bijna bij het restaurant zijn, komt er als bonus nog een juveniele king vulture over ons heen vliegen, die in de boom naast de veranda gaat zitten poetsen.

Na het ontbijt gaan we met de bus naar de weilanden in de omgeving op zoek naar iets interessants. De bus rijdt langzaam, en zodra Pieter iets leuks ziet, wordt er gestopt. Er is veel beweging in wat bomen aan de achterkant van de weilanden, en daar zitten opnieuw spider monkey's.
Er ligt er een te slapen op een grote tak, maar de rest van de troep blijft onzichtbaar.
In een paar bomen dichterbij zit een groep parkieten. En hoewel het een vrij grote groep is, duurt het even voordat we de groene vogels tussen dezelfde kleur groene blaadjes vinden. Ik vindt er als eerste een, en daarna vinden we er steeds meer.
Al vogelend lopen en rijden we verder. Bij een rijtje lage struiken langs beide kanten van de weg wordt het ineens druk. De leuke soorten blijven binnen stromen. Binnen een half uur zien we 10 hele leuke soorten, waaronder een wren, een kleine woodpecker, een koppeltje piculet en een spinetail.
Boven ons hoofd zien we de roofvogeltrek weer op gang komen. Enkele overvliegende roofvogels verandert al snel in meerdere hele drukke kettles met honderden vogels. Het is inmiddels tijd geworden om terug te gaan naar de lodge voor de lunch.

Na de lunch gaan we naar de tuin van Adolfo. Hij heeft zijn tuin speciaal voor fotografen ingericht. In de voortuin staat een opstelling met een fruitfeeder, in de achtertuin hangen suikerwaterfeeders.
De groep wordt verdeeld over de voor- en achtertuin. Iedereen krijgt een stoel en we installeren ons met de statieven en camera's. De suikerwaterfeeders worden weggehaald, en daarvoor in de plaats wordt een mooie bloem met een klem aan een statief opgesteld.
De bloem wordt zo geplaatst dat iedereen de donkere bomen aan de andere kant van het weiland als achtergrond heeft. Vervolgens wordt er met een injectiespuit suikerwater in de bloem gespoten.
De kolibries blijven eerst rondom de locatie van de verdwenen feeders vliegen, maar na een tijdje hebben ze dan toch door dat ze bij de bloem moeten zijn. Wij schieten heel veel foto's. Iedere keer als er een kolibrie bij de bloem zit drukt iedereen op het knopje. Thuis zien we wel of er iets moois tussen zit.
De bloem wordt een aantal keer vervangen door een grotere of juist kleinere bloem. Bij de grote bloemen gaan de kolibries op de rand zitten, bij de kleinere blijven ze mooi hoveren.

Na een uur wordt er geswitcht. Maar de voortuin verliest het van de bloem, want al gauw schuift de groep van de voortuin opnieuw aan bij de groep die nu bij de kolibries zit.
Als het licht begint te verdwijnen, gaat Pieter de bloem verlichten met zijn super sterke straallamp. Nu lichten de kolibries prachtig op, en komen de kleuren mooi naar boven. Dat hadden ze best de hele middag mogen doen, een grote lamp op de bloem zetten.
Om 17:00 uur wordt het signaal voor vertrek gegeven en rijden we terug naar de lodge. Halverwege stoppen we nog bij een meertje omdat er een purple gallinule gezien wordt. We zien daar ook een houten hutje op palen, met ernaast een kippenhok, ook op palen. Dat is vast tegen roofdieren.
Door de voordeur van het huisje zie ik een grote televisie die aanstaat. Wat een contrast: een zelf-getimmerd houten hutje met maximaal 3 kamers, en daarin een grote moderne tv.
Inmiddels is het echt te donker voor foto's, en gaan we verder naar de lodge. Om 18:30 gaan we eten, met daarna briefing en checklist.

Vandaag zijn er door de groep 72 vogelsoorten gezien waarvan wij er 56 op de foto hebben gezet. Hiervan zijn er 9 nieuw voor onze levenslijst.

Klik op een foto voor een groter beeld.    (Google Map van deze dag)

(bij de foto's staan alle dieren met hun engelse namen omdat de boeken die we gebruiken om ze op te zoeken engelstalig zijn)