2022-10-07 (13 foto's)

Een reis naar Costa Rica wordt ons al heel lang aangeraden door medereizigers en gidsen. Want in Costa Rica zijn er heel veel feeders aanwezig, waardoor je mooie foto's van de vogels kan maken.
Dit jaar volgen we al die adviezen op: we gaan voor een fotoreis naar Costa Rica.
Omdat het voor BirdingBreaks de eerste keer is dat er een op fotografen gerichte vogelreis in Costa Rica wordt uitgevoerd is er geen ingevulde checklist beschikbaar, en daarom hebben we geen idee hoeveel (nieuwe) vogelsoorten we kunnen gaan zien.
Ons doel is ook niet alleen nieuwe soorten, maar ook hele mooie close-up foto's van o.a. de koningsgier. We gaan ons gewoon laten verrassen.

Sinds de zomer wordt geregeld in het journaal gemeld dat er grote problemen zijn op Schiphol door personeelstekort. De wachtrijen voor de security is tot wel 4 uur geweest, waardoor sommige passagiers hun vlucht hebben gemist.
Ook 2 dagen voor ons vertrek is dit item weer op het journaal geweest. Het wordt dus spannend hoe lang we overal moeten wachten.
We staan vroeg op, en maken voor de zekerheid lunch, zodat we die eventueel in de wachtrij kunnen opeten.
Om 8:45 staat de taxi voor de deur, die ons naar Schiphol brengt. Onderweg praten we wat over elektrische auto's, en de studie (wiskundige economie) die de jongen doet.

Om 9:22 staan we bij de incheckbalie. Dat is eigenlijk te vroeg, want de incheckbalie gaat volgens de site pas om 9:55 open, maar gelukkig voor ons blijkt deze toch al open te zijn.
De nieuwe koffers worden probleemloos door de bagageautomaat opgegeten en op de lopende band gezet, en we kunnen vrij vlug doorlopen naar de security.
Daar is wel een lange rij, maar niet zo erg dat we buiten moeten staan. Als we bij de scanmachine zijn, gaat vlak voor ons de machine in error. Ook een andere machine, die ze proberen op te starten voor ons wachtrijtje, geeft een errormelding.
Tja, dat is echt pech. Ons rijtje wordt samengevoegd met een andere rij, en daar doen de scanners het wel.
We moeten wel onze schoenen uit doen, maar verder mag alles in de tassen blijven zitten. Na iets meer dan een uur zijn we door de security, en even later ook langs de paspoortcontrole.
Nou, dat viel alles mee. We zoeken een restaurant op en gaan rustig een kopje koffie drinken.
Onze vlucht heeft een half uur vertraging, dus we hebben ruim de tijd om langs de winkeltjes te lopen. Ik wil nieuwe dagboekjes en na enig gezoek vind ik 2 leuke boekjes die daar geschikt voor zijn.
Daarna lopen we naar gate E9, waar we onze boterhammetjes gaan opeten.
Als we om 13:00 uur aan boord zijn, blijkt 1 stoel naast ons leeg te zijn. Fijn, dat geeft toch wat extra bewegingsruimte.
De piloot meldt dat er nog een monteur moet komen, zodat we pas om 13:53 bij de gate wegrijden. Gevolgd door nog een kwartier wachten, voordat we naar de startbaan mogen rijden.
De verwachtte aankomst in Panama is ondanks al deze vertraging nog steeds 0:45 uur (16:45 panama tijd). We zullen de verloren tijd onderweg blijkbaar inhalen.
Gedurende de vlucht krijgen we 3 keer iets te eten. We kijken 2 films, en ik doe spelletjes op mijn iPad. Ook proberen we een paar uurtjes te slapen, want deze reisdag gaat heel erg lang duren.

Om 16:27 landen we op Panama. Hiervandaan hebben we een vervolgvlucht naar Costa Rica. We moeten van terminal 1 naar de nieuwe terminal 2 lopen, wat een heel eind blijkt te zijn.
Onderweg komen we langs een ATM waar we alvast wat dollars gaan pinnen.
Bij onze gate, gate 222, ontdekken we al snel onze andere groepsleden. We maken kennis, en we wisselen foto's en vakantieverhalen uit. 1 groepslid mist nu nog, maar die zien we vast later nog wel.
We moeten maar liefst 5 uur wachten, voordat we om 21:28 aan boord mogen.
Van Panama naar San Jose is een korte vlucht van ongeveer een uur. Tijdens de landing zien we tot vlak bij de landingsbaan huisjes staan. Die zullen vast heel veel last hebben van geluidsoverlast.
De landing gaat iets grover dan we gewend zijn: met een stevige klap komen we op de baan terecht. Gelukkig gaat het verder wel allemaal goed.
Het is al 23:43 Costa Rica tijd als we onze bagage van de band halen. Voor we het weten zijn we dan al buiten, waar onze gids Pieter ons opwacht.
Hij verteld dat we de volgende dag ergens voor Costa Rica geld kunnen gaan pinnen, zodat we nu direct naar het hotel kunnen gaan.
We hebben een 20-persoons bus die onze groep van 8 personen naar het hotel vlak bij het vliegveld brengt. De grote bagage hoeft nu niet op het dak van de bus geladen te worden, maar wordt op de achterbank opgestapeld.
Bij het hotel zorgt Pieter voor een vlotte check-in, en wijst ons de weg naar de hotelkamer. Om 00:37 kunnen we eindelijk ons bed in kruipen. In Nederland is het dan 8:37, wat betekent dat we ruim 24 uur onderweg zijn geweest.

Vandaag zijn er door de groep nog geen vogels waargenomen, aangezien het al donker was nog voor we bij het hotel aankwamen.

Klik op een foto voor een groter beeld.