2021-12-10 (67 foto's)

We gaan om 7:00 uur ontbijten in het restaurant. Net als de vorige keer is er heerlijke roerei, fruit en vers sinaasappelsap.
We hebben nog wat tijd voordat we naar het vliegveld moeten, en daarom stappen we om 8:00 uur met de koffers in de bus en rijden we naar La Florida. Het natuurpark vlak naast het vliegveld.
Daar zitten we dan ook al direct aan de goede kant van de stad. Het verkeer is een drama, want we zitten nu echt in de ochtendspits. Het duurt een uur voor we bij het natuurpark zijn.
We lopen al vogelend weer langs het water naar de vogelkijkhut. Het zonnetje schijnt en we genieten nog even van het voorjaarsachtige weer voordat we terug vliegen naar de winter in Nederland.
Omdat we nu veel later hier zijn dan de eerste keer (toen waren we hier al om 6:00 uur), zijn er helaas veel minder vogels te zien.
Toch spotten we vlak voor de vogelhut nog een paar leuke noord-amerikaanse zangvogels die hier overwinteren.
Boven het water zijn wat zwaluwen aan het jagen en Oscar doet zijn best om die leuk op de foto te krijgen. Het blijkt voor ons zelfs nog een nieuwe soort te zijn voor de reis: brown-bellied swallow

Om 11:30 stappen we voor de laatste keer in de bus, en gaan we op weg naar het vliegveld. De rit daar naar toe duurt toch nog langer dan ik verwachtte, ondanks dat de chauffeur wat alternatieve routes neemt.
We gaan inchecken, geven de koffers af en gaan door de security. We moeten om 15:15 bij de gate zijn.
We willen nog souvenirs inkopen voor de kleinkinderen, maar dat lukt niet omdat er hier maar bar weinig winkeltjes zijn. We kopen nog wel een sandwich en cola, en moeten dan snel naar de gate lopen om op tijd te zijn.
Mijn sandwich is vochtig van het blaadje sla wat er in zit, maar ik eet het toch bijna helemaal op. Oscar is slimmer, die haalt het blaadje sla er tussen uit, zoals we de hele vakantie gedaan hebben. (sla wordt gewassen met kraanwater, en dat kraanwater kunnen wij niet zo goed tegen)
Nog voor we thuis zijn heb ik al spijt van het broodje, want ik wordt er helaas ziek van. Nou ja, beter zo aan het einde van de reis, dan tijdens de actieve vogeldagen.

We vliegen in 2 etappes naar Schiphol. Eerst vliegen we naar Panama, waar we moeten overstappen op de vlucht naar Schiphol.
De vlucht naar Panama duurt 1:10 minuten. Panama is wel een groot internationale luchthaven met ruim voldoende winkels.
We lopen een grote winkel binnen. Bij de knuffels zoeken we 5 grote groene kikkers uit, en als ik daarmee in mijn armen sta, komt er heel snel een verkoopster naar ons toe.
Ze verteld dat er een actie is: 3 knuffels halen en 2 betalen, dus we pakken nog een 6e knuffel. Ze helpt ons ook t-shirts uit te zoeken voor de kleinkinderen. Ook daarbij is het 3 voor 2, dus we kiezen er 6 uit.
In recordtijd hebben we alle souvenirs die we nodig hebben, en daardoor zijn we mooi op tijd bij de gate. Om 18:00 uur begint het boarden en om 19:30 stijgen we op.
We hadden verwacht dat het toestel wel weer half leeg zou zijn, net als op de heenvlucht, maar tot onze verrassing zit het toestel bomvol. Een medewerker van Boskalis die naast ons komt zitten verklaart het: iedereen die hier voor werk is, wil terug naar Nederland voor de kerst.
Het is een nachtvlucht, dus nadat iedereen een avondmaaltijd heeft gehad, gaan de luiken naar beneden en het licht uit.
We hebben stoelen met extra beenruimte geregeld, zodat we redelijk uitgestrekt kunnen 'liggen' en het slapen lukt dan ook best wel goed.
De volgende ochtend komen we om 11:00 uur aan op Schiphol, en worden we met een taxi thuisgebracht.
En dan begint het echte werk: alle foto's uitzoeken, bewerken, een verslag schrijven en deze website samenstellen.
We hopen dat jullie hierdoor een beetje met ons mee kunnen genieten van deze avontuurlijke reis.

Vandaag zijn er door de groep 28 vogelsoorten gezien waarvan wij er 26 op de foto hebben gezet. Hiervan is er toch nog 1 nieuw voor onze levenslijst.

Klik op een foto voor een groter beeld.    (Google Map van deze dag)

(bij de foto's staan alle dieren met hun engelse namen omdat de boeken die ik gebruikt heb om ze op te zoeken engelstalig zijn)