2021-12-09 (106 foto's)

We staan vanmorgen om 4:15 op ... althans, dat was de bedoeling. Om 5:10 klopt Laurens op de deur. O jee, we zijn de wekker vergeten aan te zetten.
Vliegensvlug kleden we ons aan, en binnen 10 minuten staan we in de hal. Hidde staat ook klaar, maar hij meldt dat hij zich helaas opnieuw niet lekker voelt, en dat hij vanmorgen in het hotel blijft.
Misschien de ijsklontjes van gisteravond? Het is in ieder geval wel jammer.
De jeep komt er aan, en we rijden naar een oud, nat en zompig bos ten oosten van Mitu. De jeep wordt in het dorp van weer een andere stam geparkeerd. Hier eten we ons picknick ontbijt, terwijl we alvast een beetje rondkijken.
Er vliegt een grey-bellied hawk over de open ruimte bij de huisjes. Dat is alvast een goed begin.
Nadat we toestemming van het stamhoofd hebben gekregen lopen we het bos achter de huizen in.
Opnieuw zijn het de miervogels waar we naar op zoek gaan. Na een half uur vinden we een spot-backed antbird die zich mooi laat zien.
We merken inmiddels ook een nadeel van zo'n zompig bos: we worden veelvuldig gebeten door knutjes, hele kleine vliegjes die in je broek kruipen voor een druppeltje bloed. Later zien we dat we helemaal onder de kleine bultjes zitten. Bultjes waar we nog weken lang last van zullen hebben.
Langzaam lopen we een trail, en 2 keer volgen we een nog smaller pad diep het bos in. Het is hard werken, maar we sprokkelen toch wat leuke nieuwe soorten bij elkaar.

Op een gegeven moment staan we met z'n drieen een klein vogeltje hoog in het bladerdak recht boven ons te fotograferen. 'Daar, bij dat takje, dat blaadje ...' zegt Laurens.
Ik maak foto's van een vogeltje dat ik in beeld heb, en als ik me omdraai zie ik dat Laurens en Oscar heel ergens anders naar aan het kijken zijn. O, heb ik nou de verkeerde?
Ik laat de foto zien: nee hoor, ik heb juist de goede: ik heb de double-banded pygmy-tyrant op de foto, terwijl de anderen met een manakin bezig waren die we toch al hadden.
Nou, dat is dan ook wel eens leuk.
We komen vervolgens in een stuk bos waar rubberbomen staan. Aan de sneden in de bomen kun je zien dat er nu nog steeds af en toe rubber getapt wordt.
In dit deel van het bos zitten screaming piha's. En ze heten niet voor niets zo: hun roep galmt door het bos. We nemen eerst het heel typerende geluid op, en even later zien we de vogel ook en kunnen we foto's maken. Gaaf.

Rond 12 uur zijn we terug in het dorpje, en rijden we naar Mitu.
We gaan lunchen in ons wel bekende restaurantje waar nu wel weer alles van de kaart aanwezig is. De heel vriendelijke serveerster weet inmiddels wat we willen.
Na de lunch gaan we onze koffers inpakken voor de vlucht naar Bogota.
We hebben nog wat tijd voor ons vliegtuig vertrekt, dus we gaan nog een laatste keer naar het overdekte bruggetje waar we ons verblijf in Mitu ook begonnen zijn.
Om 15:30 is het echt tijd om naar het vliegveld te gaan. Daar nemen we afscheid van de chauffeur en van de lokale gids en lopen het terminalgebouw in.
We geven de koffers af, die vervolgens allemaal open moeten voor een handmatige controle. Als alles oke is bevonden worden onze koffers gezamenlijk op een weegschaal gelegd. Met 3 koffers voor 4 personen valt het dus totaal niet op dat een van die koffers zwaarder is dan 15 kg.
Daarna moeten we onze paspoort laten zien en wordt er in een boek genoteerd dat we weer vertrekken. We gaan naar de security, die gelukkig wel een scanner heeft waarmee de handbagage gecontroleerd wordt.
We hoeven hier niet te zoeken naar welke gate we moeten, want er is maar 1 ruimte die dienst doet als vertrekhal en aankomsthal. Er is ook maar 1 vlucht per dag, en maar 1 taxi/start/landingsbaan. Lekker makkelijk allemaal.

Als we naar het vliegtuig mogen moeten we bij de deur van de vertrekhal eerst onze handen ontsmetten, en dan pas mogen we doorlopen. Het is al 17:30 voor we opstijgen.
Het is natuurlijk al donker als we in Bogota landen. Omdat we weer door de hele stad moeten rijden naar ons hotel is het al 20:15 voor we daar aankomen.
Bij de receptie vragen we de koffers, die hier in de opslag hebben gestaan, terug en dan zetten we alles op de kamers.
We gaan eten in het restaurant en voor de laatste keer doen we de checklist. Daarna herschikken we de koffers zodat ze een evenredige gewichtsverdeling hebben.
Ook maken we de cameratassen klaar voor de vlucht naar Nederland.

Vandaag zijn er door de groep 73 vogelsoorten gezien waarvan wij er 32 op de foto hebben gezet. Hiervan zijn er 14 nieuw voor onze levenslijst.

Klik op een foto voor een groter beeld.    (Google Map van deze dag)

(bij de foto's staan alle dieren met hun engelse namen omdat de boeken die ik gebruikt heb om ze op te zoeken engelstalig zijn)