2021-12-08 (217 foto's)

Vandaag gaan we met de jeep om 5:00 uur naar Comunidad Mitu Cachivera, een dorpje ten zuiden van Mitu van weer een andere stam.
Net als op de eerste dag blijkt ook hier de weg te eindigen bij een houten, overdekte, brug waar geen auto's overheen kunnen.
We stappen uit en lopen al vogelend over de brug en een stukje door het dorp. Een nieuwsgierige dorpsbewoonster loopt gezellig babbelend met ons mee.
Ze haalt haar vriend er bij, en vraagt of wij geen baan voor hem hebben. Helaas, daar kunnen we niet bij helpen.
Aan het eind van het dorp druipen ze af, en wij wandelen het White Sand Forest in, op zoek naar de specialiteiten van dit droge bosgebied.
Het spierwitte zand bevat weinig voedingsstoffen waardoor de bomen veel minder hoog worden, en het ook een iets opener bostype is. De planten die hier groeien zijn extreem resistent tegen insecten waardoor gevallen blaadjes er lang over doen voordat ze verteerd zijn.
Dit zorgt er tevens voor dat er hier veel minder insecten zijn die het op ons gemunt hebben, wat wel zo prettig is.
Ook hier gaan we op zoek naar miervogels, die zich hopelijk iets beter laten zien dan in de dichte natte bossen waar we eerder geweest zijn.

Onderweg komen we mensen tegen die hout hebben gekapt om op te kunnen koken. Ze zitten even te rusten op een boomstam, en ik ga daar ook even zitten.
Voor de foto mag ik de meter-lange machete (voorzichtig) even vasthouden.
Dit bos wordt op een duurzame manier beheerd: er wordt steeds een stukje aangewezen waar de lokale bevolking hun hout voor eigen gebruik mag kappen. Dat stuk wordt daarna weer beplant met nieuwe bomen voordat ze over stappen op een verderop gelegen stuk.
We zien dat hier goed: volwassen stukken oerwoud afgewisseld met net beplant en jong bos.
We volgen het hoofdpad door het bos tot de gids een miervogel hoort. Dan gaan we via een wildpaadje diep het bos in. Rond 10:00 uur is het genoeg geweest, en lopen we langzaam weer terug naar het dorp.
Bij een overdekte feestruimte gaan we even in de schaduw zitten uitrusten en om te kijken naar de white-banded swallow's die hier rondvliegen en op een draadje gaan zitten.
Met de jeep rijden we terug naar Mitu, waar we in ons bekende restaurantje gaan lunchen. Het menu is inmiddels gereduceerd tot varken, rund of hamburger. Tja, alles moet hier met het vliegtuig gebracht worden, dus voorraden zijn niet onbeperkt.

Na de lunch hebben we een korte rustpauze, en daarna gaan we met een bootje de Vaupes rivier op.
We krijgen allemaal een zwemvest, en dan gaan we de trap af naar beneden, zodat we in de boot kunnen stappen.
Na een kwartiertje op volle snelheid varen komen we bij een kreek aan. Daar varen we langzaam in in de hoop op leuke watervogels. Het water staat vrij laag, waardoor we moeten oppassen om niet vast te komen zitten in boomstammen die onder water liggen.
Bij een soort eilandje gaan we even uit de boot, om wat vogels te fotograferen. Als we weer in het bootje zitten begint het te regenen. Eerst zachtjes, maar al gauw steeds harder.
We varen naar een volgende kreek met wat hoge bomen die over het water hangen om hieronder te schuilen. Het regent inmiddels echter zo hard, dat de bomen niet echt helpen.
We varen daarom terug naar de hoofdrivier en dan een stuk verder naar een school, waar we onder het dak van een paar ongebruikte schoollokalen de bui verder afwachten.

Als het wat droger wordt stappen we weer in de boot, en gaan we terug naar de kreek. Daar zien we wel wat grotere vogels, maar die vliegen direct weg als onze boot de bocht om vaart.
Ik krijg hierdoor het vermoeden dat er door de lokale mensen op ze gejaagd wordt. Laurens vraagt dat aan onze gids, en die zegt dat dat niet (meer) gebeurt.
Misschien duurt het gewoon heel lang voordat de vogels deze dreiging vergeten zijn en niet meer wegvliegen als er een bootje langs komt.
Als het begint te schemeren, gaan we terug naar de rivier, waar nu een heleboel band-tailed nighthawk's boven het water aan het jagen zijn.
De boot vaart in eerste instantie langzaam zodat we (te) veel foto's kunnen maken, en daarna gaan we op hoge snelheid terug naar Mitu.
We worden tot in Mitu gebracht en vanaf daar lopen we het laatste stukje naar ons hotel.
Vanavond is ons restaurant gesloten, dus we gaan met de jeep naar een pizzeria. Daar worden door een leuke vent heerlijke pizza's gebakken in een mooie houtoven.
Na het eten doen we in het hotel nog even de checklist, en dan gaan we naar de kamer voor onze laatste nacht in Mitu.

Vandaag zijn er door de groep 94 vogelsoorten gezien waarvan wij er 61 op de foto hebben gezet. Hiervan zijn er 10 nieuw voor onze levenslijst.

Klik op een foto voor een groter beeld.    (Google Map van deze dag)

(bij de foto's staan alle dieren met hun engelse namen omdat de boeken die ik gebruikt heb om ze op te zoeken engelstalig zijn)