2021-12-04 (219 foto's)

Vanmorgen gaan we naar de droge woestijn. We hebben helaas maar een halve dag, omdat we vanmiddag al naar Bogota terugvliegen. Volgens het reisprogramma zouden we pas morgenochtend vroeg vliegen, maar door Corona worden veel vluchten gecancelled.
Dat risico kunnen we niet lopen, aangezien het grootste deel van de groep morgen op tijd op het vliegveld van Bogota moet zijn voor de terugvlucht naar Amsterdam.
We willen het maximale uit de dag halen, dus we willen bij het eerste licht in de woestijn zijn. Om 5:30 vertrekken we vanaf ons hotel, halen de lokale gids op, en gaan bij de toegangsweg ons picknick ontbijt opeten.
Na het ontbijt lopen we in een flink tempo het gebied in. We hopen hier zo'n 10 lokale specialiteiten te ontdekken, en met de kundige lokale gids gaat dat vast lukken.

Het is echt een totaal ander landschapstype dan de hooggelegen bossen die we tot nu toe hebben gezien. We zien nu laag struikgewas met doorns en overal cactussen.
Af en toe wordt het geluid van een dwerguiltje afgespeeld. Veel vogels vinden dat een gevaarlijke soort en komen polshoogte nemen waar het gevaar precies is. De soorten stromen al snel binnen.
De kleurrijkste is wel de vermilion cardinal. Een knalrode vlek in het bruingroene landschap.

Dan wordt er mensenalarm geslagen: een groepje crested bobwhite steekt het pad over. Onze groep was wat verspreid geraakt door het wat hoge tempo, maar nu staat iedereen gelukkig op tijd op de goede plek om de vogels te zien. Gaaf.
Iets verderop laat een chestnut piculet zich goed zien. We kunnen hem in het lage struikgewas goed volgen, waardoor we ook mooie foto's kunnen maken.
Om 10:00 uur moeten we kiezen voor een zoektocht naar de laatste specialiteit in de woestijn, of om het laatste uurtje nog een keer naar het water te gaan. We besluiten om nogmaals naar het water te gaan.
Daar gaan we verspreid over 2 bootjes het water op om de vogels van dichtbij voor de lens te kunnen krijgen.
De schipper stapt niet in de boot, maar loopt door het kniehoge water, terwijl hij de boot rustig voortduwt. We genieten met name van de chaotische jachtmethode van een reddish egret. Het lijkt wel een dans.

Om 12:00 uur is het tijd om terug te gaan naar het hotel. Daar maken we de koffers en cameratassen klaar voor de vliegreis, en gaan we op het dakterras lunchen.
Nu we met licht bovenop het dakterras staan, kunnen we zien dat het hotel vlak aan het strand ligt. Daardoor hebben we een mooi uitzicht over zee.
Omdat er rondom het hotel nogal wat zwaluwen vliegen, pakt Oscar de camera toch maar weer uit de reisrugtas, en schiet een paar plaatjes. Ik bekijk vanaf grote hoogte de souvenirs die beneden aangeboden worden vanaf wat kleedjes.
Na de heerlijke lunch worden we met de bus naar het vliegveld gebracht. Hier nemen we definitief afscheid van onze gids Roger. Ook nemen we afscheid van Ronald die hier blijft om een 4-daagse trekking naar een blue-bearded helmetcrest te doen.

We landen in Bogota als het al donker is, en rijden weer dwars door de stad naar het hotel waar we deze reis zijn begonnen.
We geven onze waszak af, zetten de koffers in de kamer, en gaan direct naar het restaurant voor het avondeten.
Na het avondeten vraagt Laurens om feedback over de reis, omdat hij toch nogal veel heeft gehoord dat het een zware reis is. Hij pakt dat zeer professioneel aan, en iedereen krijgt de kans om min en pluspunten te noemen. Ook vraagt hij tips ter verbetering.
De meesten geven aan dat de reis als zwaar wordt ervaren omdat er geen rustmomenten (zoals een vrije middag of siesta) zijn en doordat we meestal maar 1 of 2 nachten in 1 hotel verblijven.
Gezamenlijk onderzoeken we waar en wanneer het handig zou zijn geweest om een keer 3 nachten te verblijven.
Laurens geeft aan dat er ook geregeld de gelegenheid is om een keer een excursie over te slaan om je rust te pakken, maar ja welke vogelaar wil nou een kans missen om leuke nieuwe soorten te zien?
Na de feedbacksessie verteld Laurens dat er voor de volgende ochtend nog een excursie is geregeld in de bergen rond Bogota. Daarvandaan is dan vervoer geregeld voor diegenen die naar Amsterdam vliegen.
Dat getuigt wel van een hoge flexibiliteit van de organisatie van de trip. De meeste mensen die morgen naar huis vliegen zien daar echter vanaf, dus we nemen daarom nu al afscheid van de meeste reisgenoten.
Dit is ietwat onverwacht, waardoor het uitwisselen van e-mail adressen er bij inschiet. Gelukkig hebben we een groeps-app, zodat we bij thuiskomst toch kunnen communiceren wanneer wij klaar zijn met onze foto's en er dus weer een dag op de website is gepubliceerd.

Vandaag zijn er door de groep (toch nog) 91 vogelsoorten gezien waarvan wij er 58 op de foto hebben gezet. Hiervan zijn er 18 nieuw voor onze levenslijst.

Klik op een foto voor een groter beeld.    (Google Map van deze dag)

(bij de foto's staan alle dieren met hun engelse namen omdat de boeken die ik gebruikt heb om ze op te zoeken engelstalig zijn)