2021-12-01 (243 foto's)

Als we om 5:00 uur wakker worden ziet de wereld er al weer een stukje beter uit. Omdat de muren van ons ronde huisje voor de helft uit glas bestaan, hebben we een royaal uitzicht over de omgeving en we genieten van een prachtige zonsopkomst. Beneden ons kunnen we het nieuwe restaurant zien liggen.
We beginnen met een lekker ontbijt met roerei in het restaurant. Aan de achterkant van het restaurant blijken diverse kolibrie- en fruit feeders te zijn. Daar beginnen we maar eens mee. We zien hier al gelijk 3 nieuwe soorten.
Bij de entree worden we gewezen op een tarantula. Als we thuis deze soort op naam brengen blijkt het een kankuamo marquezi. Deze soort is in 2016 voor het eerst beschreven (ontdekt heet dat dan), en blijkt een geheel aparte familie te zijn, los van andere tarantula's. Bijzonder.

Als iedereen klaar is, gaan we rustig vogelend naar beneden, en volgen we het weggetje waar het karretje-met-aanhangwagen over heen en weer rijdt. Bij daglicht blijkt dat het weggetje voorzien is van railings langs die stukken waar je een ravijn in kijkt. Daar hebben we een mooi uitzicht op de bomen onder ons, en zien we leuke vogels.
De jeeps staan bij het oude hoofdgebouw. Daar zijn ook diverse feeders, dus we lopen door het restaurant heen, en gaan in de tuin genieten van de kolibries en tanagers die hier op af komen.

Zo'n 3 kwartier later gaan we met de jeeps, afgewisseld met stukjes lopen, al vogelend langs de weg naar beneden. Bij een huis met heel veel oranje bloemetjes gaan we op de veranda zitten. Hier hebben we kans op een special: de santa marta blossomcrown.
We moeten even geduld hebben, maar dan komt er een op de bloemetjes af. Hij blijft een tijdje foerageren, en laat zich daarbij aan alle kanten mooi zien.
Bij een soort winkeltje waar we langs wandelen kopen we een grote fles cola voor bij het eten. Om de een of andere reden hebben veel lodges wel wijn en bier, maar geen frisdrank. Op zich niet erg, als je het maar weet. Voor ons verblijf hier is het nu in ieder geval geregeld. De jeeps zijn met ons meegereden, dus de fles kan gelijk de auto in.

Als we bij een grotere weg aankomen, hoort Roger een santa marta antbird. Hij lokt hem, maar zoals elke miervogel is het een schalks vogeltje dat graag diep in het struikgewas blijft. We maken een geluidsopname, in de verwachting dat een foto toch niet gaat lukken.
Maar het lukt Roger om de vogel voldoende uit de begroeiing te lokken dat we toch een foto kunnen maken. Gaaf, zeker omdat het een mooi getekend beestje is.
Rijdend en wandelend gaan we weer terug richting onze lodge. Er is een extra stop als Roger een bat falcon op een geknakte boomstam ziet zitten.
Het laatste stukje naar het nieuwe restaurant gaan we lopen, langs een steile kortere route dan het verharde pad van het karretje.
De andere groepsleden gaan nu met het karretje omhoog en hebben de grootste lol: een achtbaan van de efteling is er niks bij. Bij daglicht valt het natuurlijk allemaal wel mee.
Op de veranda van het restaurant staan een paar vogelaars met een scope te kijken: Er zit een black-and-chestnut eagle halverwege de helling in een boom. Met enige moeite weten we hem te vinden en te fotograferen.
Dan gaan we toch maar eerst lunchen. Na de lunch hebben we een rustpauze. Om 15:30 verzamelen we voor de middagexcursie.
We lopen weer over het pad naar beneden, checken nogmaals de feeders bij de oude lodge, en lopen daarna verder de weg af.

Als we weer terug zijn bij de oude lodge, wachten we tot het gaat schemeren. Dat is het tijdstip dat de night monkey's wakker worden en worden gevoerd met banaan. Voor ons een mooie gelegenheid om ze te zien.
Tot ieders verrassing komt er een kinkajou langs, die de aapjes wegjaagt, en de banaan gaat zitten opeten. Wat een geweldige waarneming is dat.
Na deze belevenis gaan we in de tuin achter de oude lodge op zoek naar een uil. We staan allemaal heel stil in het donker te luisteren. Na een tijdje horen we maar liefst 2 uilen. Een blijft ver weg, maar de 2e komt gelukkig dichterbij.
Voorzichtig lopen we op het geluid af. Roger zet er een zaklamp op, en we krijgen allemaal de tijd om hem goed te bestuderen en te fotograferen.
Hierna gaan we naar het restaurant voor het avondeten. Moe maar tevreden gaan we naar onze lodge.

Vandaag zijn er door de groep 60 vogelsoorten gezien waarvan wij er 45 op de foto hebben gezet. Hiervan zijn er 25 nieuw voor onze levenslijst.

Klik op een foto voor een groter beeld.    (Google Map van deze dag)

(bij de foto's staan alle dieren met hun engelse namen omdat de boeken die ik gebruikt heb om ze op te zoeken engelstalig zijn)