2021-11-28 (245 foto's)

We gaan vandaag om 5:00 uur de bergen in naar het nevelwoud van Las Tangaras. Weer met vrolijk gekleurde open jeeps. Deze jeeps zijn iets moderner dan die we gisterochtend bij Jardin hadden.
Dit gebied is het natste gebied van Colombia dus we nemen regenspullen mee, en warme kleding aan. De doelsoort van vandaag is de gold-ringed tanager, die alleen boven op een specifieke bergkam voorkomt, en natuurlijk nog meer specialiteiten van de choco regio.
Met de jeeps stijgen we zo'n 300 m naar het begin van het trail. Maar eerst gaan we langs de weg vogelen, waarbij we nagenoeg 2 uur op dezelfde plek kunnen blijven staan omdat er zoveel vogels langs komen. Het ene flockje na het andere trekt door de bomen.
Het is vrij mistig waardoor het maken van foto's zeker in het vroege ochtendlicht lastig is. De chaos van de flockjes maken het ook niet makkelijk.

Gelukkig gaan er ook aardig wat vogels even op wat kale takken zitten, en dus kunnen we daar de langstrekkende vogels op fotograferen.
Dan blijkt dat de stabilisatie van mijn camera uit staat. Tja, zo maak ik het mezelf wel heel moeilijk met fotograferen.
De masked trogon maakt het ons dan weer makkelijk: die blijft gedurende lange tijd stil vanaf een tak naar ons zitten kijken en roepen. Leuk.

Om 8:00 uur gaan we onder een schuildak ontbijten. Na het ontbijt gaan we wel het trail op en beginnen we aan de tocht naar de bergkam waar de speciale tanagers zitten.
Het begin is makkelijk, een vlak pad door weilanden met een weids uitzicht. En in dat uitzicht zit al een eerste waarschuwing: de kale plek van een recente landslide.
Dan komen we bij een landslide waardoor er een stuk van het pad is weggeslagen. Er is een soort van nieuw pad boven langs de landslide ontstaan, maar echt stabiel ziet het geheel er niet uit.
Roger steekt eerst alleen over om te checken of het wel veilig genoeg is.
Hij geeft groen licht, maar wil wel dat we stuk voor stuk oversteken, zodat er niet te veel gewicht op het instabiele paadje komt.
Na deze oversteek gaat het horizontale pad door de weilanden over in een ruw bergpad. Ik heb mijn wandelstok bij me, en die komt ook hier heel goed van pas.

Onderweg doen we natuurlijk ook weer fantastische waarnemingen van mooie vogelsoorten. De hele groep kan gelukkig ook goed meekomen.
Dan komen we bij een bergstroom onder een waterval die we middels een bruggetje over moeten steken.
Alleen: er is geen bruggetje. Ook hier is een flinke landslide geweest die de brug en een deel van het pad volledig heeft weggeslagen.
Er zijn een paar stammen in de stroom neergelegd waar ooit de brug heeft gelegen. Roger gaat kijken of we de oversteek zouden kunnen doen. Maar de stammen zijn te glad, en het water naast de stammen is kniediep.
Na overleg blijkt dat er 2 mensen zijn die de oversteek toch willen wagen. Zij gaan samen met Roger door, terwijl de rest rustig terug gaat. We wensen ze succes en kijken nog even of ze de oversteek inderdaad halen.

Om 12:30 komen we 2 chauffeurs tegen die onze lunch vanaf de auto's hier naar toe gedragen hebben. We zijn toevallig bij een zit/schuilplek, waar we de nog steeds warme lunch gaan opeten.
De chauffeurs lopen met 3 lunches door om ook roger en de 2 doorzetters hun lunch te gaan brengen.
Na de lunch lopen we door naar de jeeps, en vlak nadat wij daar zijn gearriveerd komt ook het drietal daar aan. Zij vertellen dat ze nog een landslide zijn overgestoken, en dat ze daarna toch gestrand zijn op een landslide waar ook zij niet overheen konden komen.

Helaas heeft dus niemand van de groep de speciale tanager die bovenop de bergrug leeft gezien. Maar, er is zoveel wat we wel gezien hebben dus we zijn toch wel tevreden.
Met de jeeps rijden we een stukje naar beneden, naar een open plek met kolibrie feeders. Hier kunnen we weer 8 geheel nieuwe soorten kolibries zien.
Vooral de velvet-purple coronet licht prachtig op als je hem onder de juiste hoek en lichtinval ziet.
Het gaat regenen, maar we zitten hier gelukkig droog onder wat schuildakjes en genieten van de af- en aan vliegende vogels.
Om 15:00 uur gaan we terug naar de lodge. Daarbij rijden we op een gegeven moment door een 'rivier' doordat een waterval door een landslide over de weg is gaan stromen. Gelukkig is het niet erg diep.
In de tuin van de lodge staan ook kolibrie- en fruitfeeders die we van onder een dak kunnen bekijken. Naast kolibries en tanagers komen hier ook grotere vogels langs zoals een russet-backed oropendola.
Als we uitgekeken zijn hebben we even tijd voor een douche en daarna gaan we lijsten. Om 18:30 gaan we eten. Voor de verandering zijn we vanavond dus vroeg klaar met de dag.

Vandaag zijn er door de groep 97 vogelsoorten gezien waarvan wij er 68 op de foto hebben gezet. Hiervan zijn er 37 nieuw voor onze levenslijst.

Klik op een foto voor een groter beeld.    (Google Map van deze dag)

(bij de foto's staan alle dieren met hun engelse namen omdat de boeken die ik gebruikt heb om ze op te zoeken engelstalig zijn)