2021-11-25 (142 foto's)

De wekker staat op 5:00 uur, want het is weer een reisdag en dus vertrekken we weer vroeg. We gaan naar Los Nevados Termales del Tuiz, een door BirdingBreaks nieuw ingelaste excursie, omdat hier mooie feeding arena's zijn gemaakt.
In het reservaat is een mooi nieuw gebouwtje neergezet, waar we kunnen ontbijten. Hier krijgen we opnieuw heerlijke roerei en fruit.
Na het ontbijt wandelen we een steile helling af naar de eerste voederarena. Nog voor we goed en wel zitten, is er al een grey-browed brushfinch die graag een wormpje wil hebben.
De brushfinch geeft een leuke show. Als hij weg is, komt er ook nog een masked trogon bij de voederarena kijken.

Rondom de arena hangen kolibrie feeders waardoor kolibries geregeld vlak langs vliegen. Als ik ergens naar wijs, gaat er zelfs een op m'n vinger zitten. Hoe grappig is dat?
In een langzaam tempo (we zitten hier op grote hoogte) gaan we na de voorstelling weer over de steile helling omhoog.
We gaan naar een 2e voederarena. Hier komt eerst een familie barred fruiteater tevoorschijn en dan een crescent-faced antpitta. Wat een schatje is dat.
Nadat de antpitta zich goed heeft laten bewonderen, krijgen we koffie en chocola die gebracht wordt door de mensen van het restaurant. Luxe hoor.
De bankjes waar we onze lekkere warme drank opdrinken staan midden tussen kolibrie feeders. Omdat er 2 nieuwe soorten tussen zitten, gaat het scoren van nieuwe soorten dus gewoon door.

De laatste voederarena is bestemd voor een grey-breasted mountain toucan. En deze, voor mij wenssoort, laat zich ook prachtig zien. Hij krijgt druiven ipv wormpjes. De trainer beweegt de stok met druiven zodanig dat de vogel zich van alle kanten laat bewonderen.
Na al dit moois gaan we naar een reservaat op 4138 m hoogte. Hier gaan we op zoek naar een buffy helmetcrest. Nou ja, op zoek, nog terwijl we de bus uitstappen wordt de vogel al gespot.
Hij gaat wel lastig zitten, dus om beurten mogen we er even naar kijken. Als iedereen de vogel heeft gezien is er tijd voor foto's. Hij blijft gelukkig lange tijd zitten zodat ook iedereen nog een foto kan maken.

Er is een winkeltje waar we een warm drankje gaan halen en ik scoor onze eerste souvenirtjes.
Het is inmiddels al 12:00 uur, en omdat we een hele lange reismiddag voor ons hebben besluiten we om niet naar een restaurant te gaan voor de lunch, maar in de bus de ontbijtpakketten op te eten.
Het eerste stuk van de reis gaat over een slechte weg, en we schieten niet heel erg op. Als we lager komen verandert de weg gelukkig in mooi asfalt.
Inmiddels blijkt de bus een probleem met zijn banden te hebben, dus in La Enea stoppen we bij een banden reparateur. Wij stappen dan natuurlijk even uit om de benen te strekken, en scoren ook nog wat vogels die in het bos achter het bedrijf zitten. Hier zitten o.a. 2 motmots, die zich tot zo'n 2 m laten benaderen.
Als de banden gefixed zijn, gaan we weer verder.

Rond 15:00 uur heeft iedereen trek, en worden er koekjes ingeslagen bij een snoepwinkeltje langs de weg. Dat houdt ons even bezig.
En dan gaat het mis: we komen door wegwerkzaamheden stil te staan in een file. Er blijkt over 50 km! lengte aan de weg te worden gewerkt. En dat betekent steeds een stukje rijden, gevolgd door stil staan als de tegenliggers mogen rijden.
Voor ons slecht nieuws, maar het goede nieuws is dat men hier hard aan het werk is om de infrastructuur te verbeteren.
Vlak voor het donker wordt gaan we nog een keer uit de bus als die toch stil moet staan. We zoeken naar vogels langs de weg. Het levert zelfs nog een nieuwe kolibrie op die we alleen hier maar te zien krijgen.
We hebben vanaf een klein plateau een mooi uitzicht op het landschap en de Cauca rivier. Als de bus weer mag rijden, gaan we er snel weer in. Dit herhalen we nog 1 keer bij de volgende keer dat de bus stil moet staan, maar daarna is het donker en blijven we zitten.

Omdat de reis nu veel langer duurt dan gepland, worden de plannen voor het avondeten veranderd.We gaan onderweg bij een wegrestaurant stoppen voor het avondeten.
Om niet te veel tijd te verliezen wordt de bestelling alvast doorgegeven en dat werkt, want binnen 45 min nadat we bij het restaurant aangekomen zijn vervolgen we onze reis alweer.
Zelfs met deze snelle actie arriveren we pas om 22:00 bij het hotel. Na het inchecken verdwijnt iedereen direct naar de kamer.

Vandaag zijn er door de groep 57 vogelsoorten gezien waarvan wij er 36 op de foto hebben gezet. Hiervan zijn er 12 nieuw voor onze levenslijst.

Klik op een foto voor een groter beeld.    (Google Map van deze dag)

(bij de foto's staan alle dieren met hun engelse namen omdat de boeken die ik gebruikt heb om ze op te zoeken engelstalig zijn)