2021-11-23 (79 foto's)

Het restaurant waar we gisteravond hebben gegeten, is nu al om 5:00 uur voor ons open voor het ontbijt. Dat is een prima service.
Vandaag gaan we vogelen in Ballavista reserve, een groot bosgebied. Als we daar bij zonsopkomst aankomen, regent het. We wachten onder een schuildak tot het wat droger wordt. En al tijdens het wachten komen er een paar interessante soorten langs, die ons naar buiten lokken.
Als de regen gestopt is en het alleen nog een beetje nadruppelt lopen we langs het brede hoofdpad het gebied in. De lokale gids die vandaag mee is, neemt ons al snel mee een smal bospaadje in. We steken een stroompje over en zien dan vlak naast het pad een great potoo. Wow, wat een beest.
Hij blijft rustig zitten, en er worden zelfs selfies met hem gemaakt. Als iedereen tevreden is, lopen we terug naar het hoofdpad.

Gedurende de ochtend doen we nog meer schitterende waarnemingen: we zien 2 soorten prachtige mannekens en ook de sooty ant-tanager is heel mooi om te zien.
Om 10:30 zitten we weer in de bus, want we hebben vandaag een lange reisdag.
We gaan terug naar La Victoria, en op verzoek van de lokale gids gaan we eerst naar het centrale pleintje van het stadje. Daar gaan we reclame maken aan de bewoners voor ecotoerisme, zodat ze gestimuleerd worden het bos ecologisch te beheren.
Doordat we demonstratief met onze grote camera's over het plein lopen, en ook nog iets kopen, laten we zien dat ecotoerisme ook voor hen een winstgevende bezigheid kan zijn. Toevallig loopt de schooljeugd ook op het plein, en zij vinden ons interessant genoeg om met ons een selfie te maken.
De lokale gids is heel blij met deze actie, en wij hopen dat het voldoende helpt om het bos te beschermen.

Als we de koffers opgehaald hebben bij het hotel beginnen we aan de lange reis naar Manizales.
Onderweg hebben we nog 1 stop, waarbij we langs de weg zoeken naar een endemische euphonia, die zich helaas niet laat horen of zien.
Na de stop beginnen we aan de langste klim ter wereld. We gaan de Andes aan de westkant omhoog tot 3.600 m.
We zijn om 17:00 uur op de top, en hebben daar een plasstop. Achter in een winkeltje zijn 2 wc's waar we gebruik van kunnen maken. Ze zijn niet aangesloten op een waterleiding, dus er staat een emmer water naast tbv het doorspoelen.
Aan de oostkant van de Andes gaan we weer omlaag, en een uurtje later zijn we bij het hotel dat op 2.174 m hoogte ligt.
Het is een mooi hotel, met ernaast een uitstekend restaurant. We genieten van de luxe en het heerlijke eten. Tijden het eten krijgt Hidde van zijn vrouw in Nederland te horen dat de aankoop van hun nieuwe huis afgerond is, dus daar toosten we op.
Na het eten geef ik de waszak met vuile was alvast af. De manager belooft dat we die was de volgende dag alweer schoon in de kamer terug zullen vinden. Gelukkig klopt dat.
In de hal staat een kast met daarin souvenirs die hier te koop zijn. De manager heeft helaas geen sleutel, en wij zijn al weg voordat de verkoper in het hotel aanwezig is, en komen ook steeds ruim na zijn vertrek weer aan.
Geen souvenirs dus.

Vandaag zijn er door de groep 63 vogelsoorten gezien waarvan wij er (slechts) 32 op de foto hebben gezet. Hiervan zijn er 9 nieuw voor onze levenslijst.

Klik op een foto voor een groter beeld.    (Google Map van deze dag)

(bij de foto's staan alle dieren met hun engelse namen omdat de boeken die ik gebruikt heb om ze op te zoeken engelstalig zijn)