2021-11-21 (168 foto's)

Als we wakker worden, vliegt er een vleermuis door onze kamer. Hij vliegt 2 keer heen en weer, en is dan verdwenen. We zijn wel gelijk goed wakker.
We hadden afgesproken om om 5:45 op het paadje bij onze cabins te verzamelen. Het regent echter, dus heel veel zin hebben we niet.
Als we aangekleed zijn, en naar buiten lopen, is het gelukkig al bijna droog, en druppelen de bomen alleen nog een beetje na.

We lopen al vogelend langs de weg van het reservaat richting het hoofdgebouw heen en weer, en scoren de ene na de andere leuke soort.
Vlak na een stroompje, gaan we een klein stukje een smal bergpad op, waar Roger een white-mantled barbet roept. De barbet laat lang op zich wachten, maar laat zich uiteindelijk toch leuk zien.

Om 9:00 uur gaan we ontbijten, waarna we weer richting onze cabins lopen. Daarna gaan we nog een stukje met de bus naar de ingang van het reservaat, om daar bij de bosrand weer heel andere vogels te kunnen opsporen.
De barred puffbird is wel de leukste vondst die we doen.
Onder het dak van de bus-parkeerpleaatsen vind ik een nest van bicolored wren, die iedereen daardoor heel mooi kan zien.

Om 12:30 gaan we met de bus terug naar het hoofdgebouw voor de lunch. Daarna hebben we een half uurtje pauze voor we met de bus naar het startpunt van de trail naar de oilbirds gaan.
Het eerste deel van de trail is een gemakkelijke wandeling langs wat weilanden, totdat we bij het stroompje komen dat naar de grot gaat.
Vooraf is niet bekend hoe hoog het water in het stroompje staat: ergens tussen geheel droog en knie-diep.
Dat is gewoonweg niet te voorspellen, net zo min als hier het weer te voorspellen is. Ik had begrepen dat we dat stroompje 1 keer moesten oversteken, dus ik heb daarvoor een handdoek meegenomen.
Het water staat echter relatief hoog, en we moeten de rivierbedding over ongeveer 1 km volgen. Omdat we onze bergwandelschoenen aan hebben, proberen we toch om langs zo droog mogelijke delen te lopen, en over grote stenen die net boven het water uitsteken.
Dat lukt een heel stuk, maar het laatste stuk gaat dat echt niet. En op blote voeten over al die scherpe stenen lukt mij ook niet. De schoenen worden uiteindelijk dus best nat.

Als we bij de grot van de oilbirds zijn, legt Laurens uit dat we in 2 kleine groepjes de grot in mogen. We moeten zo stil mogelijk zijn, en Roger zal korte tijd een zaklamp aan doen, zodat we de vogels kunnen zien.
Wij gaan in het 2e groepje, en we mogen watersandalen van groepsgenotem lenen, omdat het water in de grot tot vlak onder de knie komt. Daar zijn onze wandelschoenen heel dankbaar voor.
De grot zelf is al prachtig, en de moeite waard. Als we in het donkere deel staan waar de oilbirds zitten, doet Roger zijn lamp aan, en gaan de vogels heen en weer vliegen. Na een tijdje gaan ze weer op de rotsrichels zitten en komen tot rust.
Na het maken van (te) veel foto's moeten wij de vogels verder met rust laten, en lopen we de grot weer uit. Wat was dit geweldig!

En dan nu weer het trail terug door het stroompje. Gelukkig overleven onze wandelschoenen dit natte avontuur, maar bij thuiskomst in Nederland kopen we wel gelijk watervaste wandelsandalen voor eventuele volgende natte avonturen.
Om 18:00 uur zijn we weer bij onze cabins. Oscar maakt een mooie opstelling met de ventilator om de natte schoenen zo snel mogelijk droog te krijgen. Ook is er tijd voor een (koude) douche. Dat koude blijkt helaas de trend te zijn deze vakantie.
Omdat we wel genoeg gewandeld hebben komt de bus ons om 19:00 uur halen voor het eten. Vandaag doen we de checklist in het restaurant.
Als we weer terug zijn in de cabins gaan we de koffers alvast zo veel mogelijk inpakken, want morgen gaan we alweer weg. Vandaag zijn er door de groep 89 vogelsoorten gezien waarvan wij er 62 op de foto hebben gezet. Hiervan zijn er 26 nieuw voor onze levenslijst.

Klik op een foto voor een groter beeld.    (Google Map van deze dag)

(bij de foto's staan alle dieren met hun engelse namen omdat de boeken die ik gebruikt heb om ze op te zoeken engelstalig zijn)