2023-04-08 (433 foto's)

YES! vandaag hebben we een volle dag op zee. De fjorden zijn op dus het schip kan niet anders dan op deze laatste dag over volle zee varen. De wekker staat op 6:45 zodat we al met het eerste licht aan dek kunnen gaan staan.
Het is prachtig weer: een lekker zonnetje en een windje in de rug. De zee is relatief rustig. Niet te rustig en met leuke golven zodat de vogels relaxed door de golfdalen kunnen vliegen.
De vogelgroep staat natuurlijk voltallig op dek 8.
Willem en Bernard staan met de scope over zee te kijken en roepen af en toe: 'die! die! die vogel die daar aankomt, die moet je op de foto zetten!'
Meestal lukt het ons goed om die vogel netjes op de foto te zetten met zowel de bovenkant als de onderkant. Bij twijfel over de soort worden de foto's bestudeerd en daarmee kan de soort definitief gedetermineerd worden.
Voordeel voor ons is dat we daardoor de juiste vogels op de foto zetten en de soortjes lekker binnenlopen.
En bovendien leren we van de discussie tussen beide broers waar we op moeten letten om een bepaalde soort te determineren zoals wel (stejneger's petrel) of geen (masatierra petrel) donkere eindband op de staart bij de petrels met een grote M op de rug.
Leuk hoor die samenwerking.

Langzaam loopt de temperatuur op, en doen we steeds meer lagen kleding uit. Het begint zomers aan te voelen. Een bemanningslid loopt zelfs in een korte broek rond. Dat is voor ons iets te enthousiast, maar de winterkleding wordt in de loop van de dag wel verruild voor een zomerbroek met T-shirt en een pet in plaats van een muts.
Bij stille stukken zee kunnen we genieten van een heerlijk zonnetje.
Dat we steeds noordelijker komen, merken we behalve aan de temperatuur ook aan de soorten albatros. De kleine Black-browed Albatross is er nog steeds, maar de Southern Royal Albatross is vervangen door de Northern Royal Albatross,
En we zien nu onze eerste Salvin's Albatross. Prachtig groot beest met een licht grijze kop en een mooie tekening op de snavel.

Opeens varen we door een gebied met heel veel wilson's storm-petrel's. Eerst nog op afstand van de boot, en dan is het lastig om zodanig te focussen dat je ze ziet. Het lijkt wel een wolk van mugjes die vlak boven het water dansen.
Maar als je ze eenmaal gezien hebt, is het daarna geen probleem meer. Wat ook helpt is dat ze steeds dichter bij de boot komen vliegen. In grote wolken zien we ze langs vliegen, en soms drijven er groepen in 'matjes' op het water.
Omdat er ook andere storm-petrels tussen kunnen zitten maken we zoveel mogelijk foto's van ze, en als we thuis de foto's uitzoeken zitten er inderdaad 2 tussen met wit in de buik: elliot's storm petrel's.

Dan komt er een witte vogel langs die we op de foto moeten zetten, maar waar we niet goed uitkomen over welke soort het is. Die komt als 'uitzoeksoort' op de lijst te staan. Pas thuis hebben we de rust om dat te doen, en het blijkt een red phalarope in winterkleed te zijn.
Dat we hier een franjepoot zouden tegenkomen hadden we nooit verwacht.
Als er 2 vissersboten langskomen valt het bij ons ineens stil: alle vogels vertrekken om bij de vissersboten te gaan kijken. Ook als beide boten uit het zicht zijn blijft het stil.
Wij maken van die stilte gebruik om met de hele groep te gaan lunchen. Dat doen we speciaal omdat er dan geen waarnemingen zijn (er zijn immers geen waarnemers :-) ) die je dan zou missen. Dat luncht toch wat rustiger.
Als we na de lunch terug zijn aan dek zitten we ineens in een gebied met heel veel masatierra petrel's.
Omdat we nu aan het begin van de humbolt stroom beginnen te komen, varen we het leefgebied in van weer nieuwe soorten petrel's, dus we blijven alles wat dicht genoeg langs komt op de foto zetten.
En dat levert, mede door aanwijzingen van Willem, ook een juan fernandez petrel op.

'BLOW' roept Eva dan: en ja hoor, er is een pluim te zien van een groepje walvissen. We zien nog een paar keer een walvis, waarvan 1 zelfs heel dicht bij de boot zwemt. Dat exemplaar doet heel even zijn bek open en duikt dan weer naar de diepte.
Dat ging wel heel snel, en hij was zo dicht bij dat we van die open bek helaas geen goede foto konden maken.
Ook komen we geregeld zeehonden tegen die het blijkbaar warm hebben en zich proberen af te koelen door met hun flippers boven water te zwaaien. Dat levert dan heel vreemde poses op.

Om 18:00 uur is er de laatste recap gevolgd door de afscheidsfeestje van de kapitein. Het is nog licht en omdat we de humboldtstroom invaren blijft het spannend wat er langs komt vliegen. Dus we blijven aan dek staan.
Dat wordt beloont als we om 18:15 een strook water zien met meer beweging dan de omringende zee.
Als we die strook met de verrekijkers bekijken zien we een hele grote groep dolfijnen met albatrossen en andere zeevogels erboven. De dolfijnen springen hoog het water uit, en sommige maken een volledige achterwaartse salto.
Zij hebben duidelijk een eetfeestje bij een grote school vis. En wij hebben een kijkfeestje.
Wat een mooie afsluiting van deze lange dag met onwijs veel foto's (7500). Het licht verdwijnt, en wij verdwijnen naar de hut. We moeten beginnen met het inpakken van de koffers, en daarna hebben we het afscheidsdiner. Ze serveren kreeft! Heerlijk.

Vandaag hebben wij 19 vogelsoorten op de foto gezet. Hiervan zijn er 10 nieuw voor onze levenslijst.

Klik op een foto voor een groter beeld.    (Google Map van deze dag)

(bij de foto's staan alle dieren met hun engelse namen omdat de boeken die we gebruiken om ze op te zoeken engelstalig zijn)