2023-04-07 (225 foto's)

Vannacht zijn we door het gebied gevaren waar de pincoya storm-petrel zit. Dit zeldzame vogeltje komt alleen voor op een stuk zee boven het eiland Chiloe.
Volgens de beschrijving van de reis vertrekken we in de middag uit Castro, en heb je daarom kans op dit speciale stormvogeltje dat pas in 2011 is beschreven door de wetenschap.
We zijn inderdaad rond 14:00 uur uit de haven van Castro vertrokken, maar de afstand naar het gebied van de pincoya blijkt nog zo ver te zijn dat het al ruim 21:00 uur is, en dus ruim 2 uur volledig donker, als we in het gebied aankomen.
Dat maakt de kans op een waarneming 0, met of zonder foto. En dan noem ik de reisbeschrijving een grote leugen. Het is wel een soort waar wij ons op hadden verheugd.
Zodra we vanmorgen wakker worden kijken we via de televisie naar de life afbeelding van waar we op dit moment varen: en ja, we zijn natuurlijk inmiddels al ver voorbij het leefgebied van de pincoya. Met een slecht humeur kleden we ons aan.
Voor de zekerheid kijken we nog vanaf ons balkon of er echt geen kleine stormvogeltjes bij de boot zitten, maar ze zijn er echt niet. Wel worden we vriendelijk begroet door de maan.
We gaan toch maar direct naar dek 8 want we varen niet meer in de fjorden maar op open zee. We kunnen vanmorgen dus een paar uur echt zee vogelen.

Het is vrij rustig weer, en ook de zee ziet er kalm uit. De deining is wel stevig, maar niet zo erg als gisteravond voorspeld werd.
Er vliegen een paar wilson's storm-petrel's dicht langs de boot, en we weten deze stormvogels nu wat beter op de foto te zetten dan de vorige keer tijdens wat stormachtig weer.
In het gebied waar we nu doorheen varen blijken vrij veel pink-footed shearwaters te zitten, die we in allerlei houdingen op de foto zetten.
We varen vlak langs 2 kleine vogeltjes die rustig op het water drijven: het zijn magellanic diving petrels. Leuk, een nieuwe soort. Pas als het schip al zo'n beetje voorbij is gevaren, vliegen ze toch op.
Inmiddels komen we al weer in de buurt van het land: de stormvogels verdwijnen, en de meeuwen en aalscholvers verschijnen.
Er vliegen een paar peruvian boobys langs, en we zien een groepje meeuwen op het water drijven. Thuis constateren we dat het laughing gull's zijn, toch weer een extra soort voor deze reis.

Zodra de ontbijtzaal om 8:00 uur open gaat voor de brunch gaan we om de beurt even snel een bakje cornflakes eten.
Omdat er vandaag als plan-B een excursie is naar de stad Valdivia van 10:00 tot 16:00 is er een brunch aan boord geregeld. Aan land zal er geen lunch verzorgd worden.
In de ontbijtzaal hebben ze alles uitgestald wat normaal bij het ontbijtbuffet te vinden is, en ook alles wat normaal bij het lunchbuffet staat.
Omdat we nog op open zee varen gaan we snel weer naar dek. Pas als we om 9:30 tussen de fjorden varen gaan we samen nog een keer naar de ontbijtzaal om een wat stevigere bodem te leggen en nemen we een omelet met brood.

Om 10:00 worden we met de zodiacs naar de haven van Niebla gebracht. Het is een flink eind varen vanaf de plek waar de boot voor anker licht. Na de gebruikelijke controle op etenswaren kunnen we gelijk 1 van de 3 bussen in.
Hiermee worden we naar Valdivia gebracht, de hoofdstad van de regio Los Rios.
In de bus worden wat wetenswaardigheden verteld. In 1960 is de zwaarste gemeten aardbeving ooit geweest, met een kracht van maar liefst 9.5 op de schaal van richter. De schade was enorm.
Er ligt nog steeds een zeeschip in het midden van de Valdivia rivier, die daar toen door een tsunami is neergesmeten.

De bussen brengen ons in ruim een half uur naar een museum. De vogelgroep besluit echter om niet mee naar binnen te gaan. We gaan in plaats daarvan wandelen in de botanische tuin die vlak bij is waarbij we natuurlijk hopen op vogels.
Onderweg zien we een kievit en een ibis op het dak van een schoolgebouw staan, en een diucan in de vensterbank. Allemaal bekende soorten.
Alleen, als we de foto's thuis bestuderen blijkt de ibis (door het tegenlicht was de vogel voor bewerking zwart, met nauwelijks detail) geen black-faced ibis maar een andean ibis te zijn. Gaaf, die zagen we niet eerder.
We wandelen een rondje door de hele tuin, maar zien helaas niets. Pas als we er weer uit lopen zien we een caracara in een strookje gras naast de stoep zitten. Omdat hij een prooi heeft, blijft hij rustig zitten.
De groep splitst zich nu op. Een aantal mensen gaan alvast naar de vismarkt waar we ons uiteindelijk moeten verzamelen voor de terugrit, en een aantal mensen wil verder vogelen en loopt naar een stadspark.
Bij dat stadspark blijkt dat we toegang moeten betalen, wat in verhouding tot de tijd die we nu nog hebben wat zonde lijkt te zijn. Een aantal vogels komt uit het park vliegen om zich aan ons te laten zien: chilean mockingbirds. leuk.
We lopen daarna maar verder naar een brug waarvandaan we over de rivier met wat riet kunnen uitkijken. Op de rivier zien we niks, maar als we teruglopen komen we langs een weilandje waar diverse vogels aan het foerageren zijn. He he, eindelijk zit het een beetje mee.

Inmiddels is het 13:15 en omdat we niet weten hoe lang we onderweg zullen zijn besluiten we om ook naar de vismarkt te lopen.
Als we door de stad lopen komen we een paar keer hondenhokken tegen, die geisoleerd zijn met plastic flessen. Deze bieden vast beschutting voor de zwerfhonden.
Bij de vismarkt barst het van de zwarte gieren, en op pontons liggen zeeleeuwen. Die profiteren van al het visafval dat bij de marktkramen wordt weggegooid.
Er zwemt een familie great grebe in de Calle-Calle rivier met maar liefst 3 al vrij grote jongen. Daarna wordt verteld dat er een jonge inca stern boven het water vliegt, dus daar moeten we naar uit kijken.
Al gauw zien we hem tussen de meeuwen vliegen.
We lopen even snel heen en weer over de markt om te zien wat er te koop is. Behalve de te verwachten schelpdieren en vis zijn er ook kramen met kaas en groenten. De schelpdieren worden behalve vers, ook gerookt geregen aan een ketting aangeboden.
Buiten de overdekte vismarkt is een paasmarkt waar speelgoed en allerhande prullaria te koop is. Van reisgenoten horen we dat de restaurantjes waar zij hoopten iets voor de lunch te kunnen kopen allemaal dicht zijn vanwege het aanstaande paasfeest.
We lopen richting de bussen, waar we op een bankje gaan zitten wachten. We genieten daar van 2 spotvogels die een bijzonder jachttechniek laten zien: af en toe spreiden ze hun vleugels wijd om insecten op te laten schrikken die ze dan kunnen vangen.
En we verbazen ons over een koppel futen dat net jongen heeft: een van de ouders heeft nog een heel kleine kuiken op de rug, die gevoerd wordt met heel kleine visje. En dat terwijl het hier bijna winter is!

Om 15:30 stappen we in de bus en worden we weer terug gebracht naar Niebla. Aan de overkant van het water zitten nogal wat vogels dus die worden eerst bestudeerd voordat we in de zodiac's instappen.
Met de scope wordt een whimbrel (regenwulp) gevonden en een greater yellowlegs. Alleen de laatste is herkenbaar op de foto's. De regenwulp is te kleurloos tegen de bruine rotsen om herkenbaar te zijn.
Als we instappen in de zodiac zit er boven ons hoofd een ringed kingfisher. Grappig.

Bij het overstappen van de zodiac naar het schip zien we het effect van de zware deining. Ondanks dat we hier beschermd liggen tussen de fjorden is de deining nog minstens 1 m.
Dat betekent dat het schip en de zodiac over ruim 1 m langs elkaar heen en weer bewegen. Opletten dus dat je op het juiste moment overstapt naar het schip.
Ook zien we dat de golf op zijn hoogste punt al vlak bij het luik van het schip komt waar we in het schip stappen.
We snappen nu dat het bij een deining van 2 m veel te gevaarlijk is om van het schip over te stappen naar een zodiac. Die 2 m was voorspeld voor het eiland Mocha dat onbeschermd midden in zee ligt.

Als we aan boord zijn gaan we direct naar de afternoon tea, waar we een paar lekker broodjes opeten als een late lunch.
Daarna weer aan dek, al is het alleen al voor het heerlijk en zonnige weer.
Vanwege dat lekkere zonnetje is het zwembad gevuld, maar door de stevige deining schommelt het schip flink van links naar rechts en is er al een paar keer een flinke golf water uit het zwembad geklotst.
Dat was dus geen goed idee, en je mag er dan ook niet is.

Om 18:00 uur komen de laatste mensen aan boord, en vertrekt het schip. We varen de fjorden uit en de volle zee op. Een uurtje later is het helaas al donker, en sluiten we de dag af met een mooie zonsondergang.

Vandaag hebben wij 31 vogelsoorten op de foto gezet. Hiervan zijn er 3 nieuw voor onze levenslijst.

Klik op een foto voor een groter beeld.    (Google Map van deze dag)

(bij de foto's staan alle dieren met hun engelse namen omdat de boeken die we gebruiken om ze op te zoeken engelstalig zijn)