2023-04-05 (202 foto's) Als we om 6:45 wakker worden varen we op open zee en beweegt de boot flink heen en weer. We kleden ons gauw aan en staan met het eerste licht aan dek.
Niet op voordek 8, want daarvoor waait het te hard, maar op achterdek 6. Achter de boot zweeft een juveniele black-browed albatross. Dat het een juveniel betreft is mooi te zien aan zijn zwarte snavel.
Pas na 10 jaar is deze albatros volwassen. Hij kan wel tot 70 jaar oud worden.
Zoals we ook op deze reis zelf kunnen constateren is de black-browed albatross de meest voorkomende albatros. En toch is ook deze albatros als bedreigd gekenmerkt.
Om 7:30 gaan we, direct als de ontbijtzaal open gaat, ontbijten zodat we daarna maximaal van het licht gebruik kunnen maken.
Na het ontbijt gaan we aan bakboord, de windluwe zijkant van dek 6, staan. Hier in het midden van het schip hebben we veel minder last van de deining waardoor we een stuk stabieler staan.
De vogels lijken te genieten van de wind en de flinke golven. ze keilen door de golfdalen en komen soms vlak bij het schip langs. Soms kunnen we verschillende soorten in 1 camerabeeld vastleggen, zodat mooi het verschil in grootte te zien is.
Naast een southern royal albatross ziet een southern fulmar er bv maar klein uit. En een black-browed is duidelijk maar half zo groot als de royal albatross.
Helaas duurt de pret van het op open zee vogelen maar tot 10:30. We zien dan weer imperial shags, wat betekent dat we in de buurt van de kust komen.
In tegenstelling tot de officiele planning gaan we opnieuw tussen de fjorden varen.
Gisteravond werd tijdens de briefing verteld dat de kapitein het vaarplan heeft aangepast om ons een rustigere vaart te bezorgen.
Waarschijnlijk is er door andere passagiers geklaagd over de ruwe vaart waardoor sommigen zeeziek werden. Voor ons is het jammer dat we hierdoor een volle zeedag gaan missen.
Het aantal vogels neemt snel af, en Jolanda gaat daarom maar naar de hut om nog een handwasje te doen.
Omdat er vandaag geen excursies zijn, zijn er voor vandaag een aantal bezigheden voor de passagiers gepland zoals: empanada's maken, 2 verschillende lezingen, en vanmiddag een wijnproeverij.
Wij doen nergens aan mee, maar blijven zoveel mogelijk op dek 8 staan.
Dat levert in ieder geval nog een leuke waarneming van een chimango caracara op die op de boot landt, en vlak bij op de reling gaat zitten.
Als we tussen 2 eilanden doorvaren zien we een austral parakeet over de boot heenvliegen. Leuk, dat is nou niet een soort die je op zee zou verwachten.
Aan het einde van de middag zien we een 'matje' sooty shearwaters in zee drijven: zo'n 50 vogels drijven dicht bij elkaar en rusten wat uit. Wat een leuk gezicht is dat.
Als we dichterbij komen vliegen ze allemaal op. Daardoor zien we een shearwater met een witte buik: dat is een ander soort! Het is een pink-footed shearwater, een nieuwe soort.
En even later zien we een saai gekleurde skua. Ook dat blijkt een nieuwe soort, een brown skua. De chilean skua die we tot nu toe gezien hebben heeft een mooie roodbruine buik en een petje op zijn hoofd. Deze is, op zijn witte vleugelvlakken na, egaal bruin.
We zien ook een paar white-chinned petrel's tussen de sooty's. Als we thuis de foto's bestuderen blijkt er 1 vogel geen wit kinnetje te hebben, en hij heeft een donkere snavelpunt. Daarmee is het een westland petrel, alweer een nieuwe soort.
Wow, zo wordt het toch nog leuk!
Om 18:00 uur verdwijnt het licht. We gaan even relaxen in de hut, en daarna naar het avondeten.
Vandaag hebben wij 18 vogelsoorten op de foto gezet. Hiervan zijn er 4 nieuw voor onze levenslijst.
Klik op een foto voor een groter beeld.
   (Google Map van deze dag)
(bij de foto's staan alle dieren met hun engelse namen omdat de boeken die we gebruiken om ze op te zoeken engelstalig zijn)