2023-04-04 (159 foto's)

Als we wakker worden zijn we aangekomen in de baai van het stadje Caleta Tortel. Aankleden en dan naar de ontbijtzaal. We maken een extra broodje klaar om mee te nemen naar de wal zodat we niet voor de lunch terug hoeven naar het schip. Dat zou alleen maar veel tijd kosten.
De vogelaarsgroep heeft er voor gekozen om te gaan 'free roamen' in en rond Caleta Tortel, wat wel als gevolg heeft dat we pas als laatste van boord mogen.
Om 9:00 uur wordt omgeroepen dat we aan de beurt zijn, en gaan we naar de mudroom. We doen de compacte zwemvesten aan, en stappen dan in de zodiacs.

Caleta Tortel ligt aan de monding van de Baker rivier, de grootste rivier van Chili. Het plaatsje is in 1955 gesticht om de houtkap te stimuleren. De belangrijkste inkomsten van de regio komen nog steeds van de houtproductie van de Guaytecas cypress bomen.
Die rivier helpt natuurlijk bij het transport van de boomstammen. Tot 2003 was het stadje alleen bereikbaar via de zee. In 2003 is de X-904 weg aangelegd, die Caleta Tortel verbindt met de Carretera Austral (route 7 in Chili). Sindsdien komen er dagelijks toeristen via de weg naar Tortel.
Er zijn verder geen wegen in Tortel, alleen houten promenades die langs de huizen lopen. Die huizen zijn allemaal gebouwd op palen zodat ze een stuk boven het water staan.
Er zijn ook planken wandelpaden aangelegd over de berg achter het dorp, zodat je 'makkelijk' van de mooie natuur kunt genieten.
Tortel is een belangrijke stad: er is een school, een gezondheidscentrum, politiepost, havenmeester en een gemeentekantoor.

Als d ehele groep aan land is aangekomen, wandelen we over de promenade richting de monding van de rivier. De rivier heeft daar een strandje gecreeerd, waar we al van ver black-faced ibis zien zitten. Helaas vliegen ze op voordat we dichterbij zijn.
In het dorp staan heel veel grote fuchsia struiken. Daar zit een groep austral thrush in, die snoepen van de vruchten, en ook zitten overal green-backed firecrown's. De kolibries snoepen dan weer van de nectar in de bloemen van de fuchsia's.
Ook de thorn-tailed rayadito zien we terug. Hij plukt de mini-besjes van een gekke bloem af.
Als we in de buurt van de rivier komen, lopen we eerst langs moeras waar 2 soorten cinclodes zitten. Ze zijn totaal niet schuw en komen dicht bij op de reling van de promenade zitten. 's Zomers zitten de cinclodes hoger op de berg, maar nu het winter wordt komen ze naar de kust waar het zeewater de temperatuur zachter houdt.
Het plankier loopt helemaal naar het strand, waar sportattributen staan opgesteld onder een overkapping. Tijdens je training heb je hier een mooi uitzicht over Baker kanaal.
In het dorp lopen nogal wat honden, waarvan een aantal achter ons aan blijven lopen. Ze lopen over het zand achter een groep austral blackbird's aan, en stoten daardoor een magellanic snipe op. Meestal is het niet zo fijn als er honden meelopen, maar in dit geval levert het een mooie snipe op.

Iets verder blijkt de promenade dood te lopen bij wat toiletgebouwen.
In de boompjes naast de toiletgebouwen zitten wat gieren. Terwijl we die aan het fotograferen zijn, komt er een vlucht patagonian sierra finchs langs.
We lopen terug naar het hoofdpad. Iets verder gaat het hoofdpad over in een veel smaller plankier dat omhoog loopt. Dit plankier is het toeristische pad dat rondom Tortel loopt naar een mooi uitkijkpunt boven het stadje.
We lopen over het smalle plankier en genieten van de vergezichten. Het plankier voert over moerasjes en spekgladde rotsen waar het water ven de regenbuien van gisteren overheen stroomt. Halverwege komen we de groep 'long hikers' tegen. Dat is de groep die het hele pad andersom heeft gelopen en nu vanaf het hoogste punt naar beneden aan het lopen is.
Sommigen zitten tot hun knieen onder de modder. 'jullie kunnen beter omdraaien hoor, want verderop is het heel erg drassig en glad' krijgen we te horen.
We lopen nog iets door naar een groot stuk vlakke rots, en gaan daar ons boterhammetje opeten terwijl we wachten totdat de hele groep long hikers voorbij is.
Jolanda ziet dan een groep vogeltjes een boom in vliegen, en nadat ze ze gecheckt heeft met de verrekijker: 'sijsjes' roept ze. En omdat de vogels rustig blijft foerageren krijgt iedereen de black-chinned siskin's mooi in beeld.
Ze gaan ook in een soort dennenboom zitten: het is net een kerstboom versierd met sijsjes. Leuk! en nog een nieuwe soort ook.
Hierna gaan we terug naar beneden.

Tijdens de gehele wandeling door het stadje en over het smalle wandelpad horen we de kolibries ruzien. Een klein stukje voor we weer op het hoofdpad uitkomen proberen we uitgebreid om er een mooi in beeld te krijgen.
Een green-backed firecrown patrouilleert in dit stuk om zijn gebied tegen concurrenten te verdedigen. Hij gaat steeds op hetzelfde stokje zitten. 'dat stokje' wijst Oscar.
En dan zijn we muisstil met de camera op dat stokje gericht. De vogel gaat zitten, en vliegt bijna meteen weer op om een andere kolibrie weg te jagen. En heeft daarbij zijn firecrown volledig open.
En Jolanda staat precies op de goede plek om dat moment op de foto te zetten. Wauw, die is gaaf. 's Avonds levert ze hem in om hem tijdens de recap als foto-van-de-dag aan de medepassagiers te laten zien.

Rustig wandelen we na dit succes terug naar het centrum. Onderweg fotograferen we nog wat kunstwerken van hout die het Alacalufe volk uitbeelden. Bij het grote overdekt cultuurplein wordt een dansfeest voor de passagiers gegeven, waar we nog even bij gaan kijken.
Inmiddels is het 16:00 uur en tijd om met de zodiacs weer naar het schip te gaan.
Aan boord aangekomen gaan we eerst genieten van de afternoon tea die voor ons klaarstaat (heerlijke kleine hapjes, die er na een gemiste lunch prima in gaan.)
We varen het Baker kanaal uit terwijl het al gaat schemeren. Buiten is weinig te zien en daarom gaat Jolanda even meehelpen met een puzzel.
Om 18:00 uur gaat heel de vogelgroep voor de verandering meer naar de recap, om daar de kolibriefoto op het grote scherm te kunnen zien. Leuk. En dank voor het applaus.

Vandaag hebben wij 17 vogelsoorten op de foto gezet. Hiervan is er 1 nieuw voor onze levenslijst.

Klik op een foto voor een groter beeld.    (Google Map van deze dag)

(bij de foto's staan alle dieren met hun engelse namen omdat de boeken die we gebruiken om ze op te zoeken engelstalig zijn)