2023-03-30 (166 foto's)

Als we wakker worden zijn we al aangemeerd aan de pier bij Punta Arenas (punt van zand). Om 7:00 uur kunnen we ontbijten en na het ontbijt bekijken we de stad even vanaf dek.
Er zitten honderden aalscholvers op oude half vergane pieren. Ze worden nu wakker, en we zien ze in grote groepen vertrekken op weg naar hun visgebieden.
De opkomende zon zet de zee met de vertrekkende aalscholvers in een mooi rood licht.
Naast ons ligt een vissersboot, waar de meeuwen tussen de netten op zoek zijn naar restjes van de vangst die ze kunnen eten. De meesten vinden ook nog wat.

Om 8:30 gaat iedereen van boord voor de excursie naar fort Bulnes. We lopen de pier af naar de gele terminal, waar we gecontroleerd worden door de douane van Chili.
We moeten onze scheeps-id laten zien, en de rugtassen worden gescand. We mogen geen voedsel vanaf het schip meenemen Chili in, dus we hebben geen snack voor onderweg.
Er staan 3 bussen klaar, voor elke kleurgroep een. We zitten met de hele delta safari groep in bus rood.
Onderweg stoppen we 2 keer omdat er een groep peals dolfijnen vlak voor het strand aan het spelen is. Er gaat er zelfs 1 op zijn staart staan en hij maakt een salto achterover!
Bij de 2e stop staat er ook nog een flamingo in het water.

Daarna stoppen we bij een museum, waar modellen staan van de zeilschepen van de Europese ontdekkers en veroveraars die hier het fort hebben gesticht. Schilderijen geven een indruk van Vuurland gezien vanaf zo'n zeilschip, met de vele vuurtjes van de oorspronkelijke bewoners.
Wij kijken even snel in het winkeltje, waar we een t-shirt voor Oscar kopen, en gaan dan buiten op zoek naar vogels. Vanaf de parkeerplaats hebben we een mooi uitzicht over de straat van Magellaan, met aan de overkant het eiland Vuurland.
Beneden zien we, ver maar herkenbaar, een grote groep flamingo's in zee staan. Ze staan normaal in een zout meer verder landinwaarts, maar omdat dat meer droog is komen te liggen door de 3 jaar lange droogte hier, zijn ze nu uitgeweken naar zee.
Een groep crested caracara's vliegt vanuit hun slaapbomen vlak bij de parkeerplaats naar beneden richting zee, waar ze vandaag op zoek gaan naar voedsel.
Vlak voor we de bus weer in moeten, komt een groep austral blackbird's langs. Al kwetterend vliegen ze van struik naar struik, en komen uiteindelijk heel dicht bij. Hierna rijden we verder naar het fort.

Bij fort Bulnes krijgen we een korte rondleiding door het fort. Het fort is opgericht in 1843 met als doel de kolonisatie van het gebied, en voorkomen dat andere landen het zouden claimen.
De directe omgeving van het fort bovenop de rotsen bleek echter veel te moeilijk om aantrekkelijk te zijn voor kolonisten. Na zes jaar werd daarom Punta Arenas gesticht op de vlakke zandpunt, en het fort werd vernietigd.
In 1941 werd een replica van het fort gebouwd als een historisch monument.
Na de bezichtiging mogen we vrij rondlopen. We lopen door het bos naar een uitkijkpunt over zee. Het is een uniek subarctisch bos, met bomen die onder invloed van de bijna permanente harde wind een grillige vorm hebben aangenomen.
Jolanda hoort vogelgeluidjes in het bos, en gaat in het bos achter de kleine vogeltjes aan terwijl Oscar, Eva en Marko doorlopen naar het uitkijkpunt.
Vanaf het uitkijkpunt zien ze wel de bekende zeevogels, maar helaas niet de gehoopte walvissen of dolfijnen. Als Jolanda zich bij hen aansluit ziet ze direct een cinclodes tussen de rotsen vlak bij scharrelen. Tsja, alles door een verrekijker bekijken is ook niet alles.
Samen lopen we terug en doen we in het bos nog een poging voor de thorn-tailed rayadito.

Dan verteld iemand dat er bij een paar grote fuchsia struiken bij de ingang een kolibri is gezien. Dat is interessant! En bijna de hele Delta Safari groep loopt naar de struiken in de hoop op een glimp van de kolibri.
Ondanks veel geduld en herhaaldelijk lokken blijft het bij een hele korte glimp van de green-backed firecrown. Een glimp die we gelukkig wel op de foto weten te zetten, dus de soort is binnen. Hopelijk gaan we hem later nog wel wat beter zien.
We gaan de bus in, en rijden terug naar ons schip. Onderweg wordt niet meer gestopt. O nee, toch wel. We stoppen bij een monument dat het geografische middelpunt van Chili markeert.
En nou denk je natuurlijk: hier? zo ver naar het zuiden van zo een langgerekt land als Chili? Ja, dit is inderdaad het midden, omdat Chili een taartpunt van de zuidpool als onderdeel van Chili beschouwd. Daardoor is hier inderdaad het midden van Chili.
Op het monument staat de landkaart van Chili met het stukje zuidpool, en kun je dat goed zien.
Als we weer in Punta Arenas aankomen, gaan we eerst aan boord voor de lunch. Na de lunch mag iedereen weer van boord om de middag vrij te besteden in Punto Arenas. (lees: shoppen en geld uitgeven)
Wij besluiten met de Delta Safarigroep naar een parkje, dat ons is aangeraden door de expeditiecrew van de boot, te wandelen.

Om daar te komen wandelen we langs de zee en onderweg zien we natuurlijk de bekende kustvogels. Het park is ommuurd en via een poort lopen we park Maria Behety in.
Het is een park waar een zoetwater stroom de zee in gaat, met een meertje en een moeras.
In het meertje zitten wel wat leuke eenden, zoals de yellow-billed pintail, voor ons een nieuwe soort. We lopen het hele parkje rond, maar zien helaas verder geen vogels.
Na het park lopen we nog iets verder langs de zee en bij een stenig strandje zien we nog een mooie rufous-chested plover en een cinclodes die zo dicht bij komt dat we hem bijna kunnen aanraken.
Daarna is het tijd om terug naar het schip te gaan waar we gaan douchen en de fotos verwerken en wat schrijven.
Om 19:00 uur gaan we naar de recap en briefing. Daar wordt ook wat uitleg gegeven over dolfijnen en walvissen.
Inmiddels is het schip los van de kade, en gaan we naar dek 8 tot het donker is en dan gaan we naar de eetzaal. Na het eten gaan we nog lijsten en dan met een cappuccino naar de hut.

Vandaag hebben wij 28 vogelsoorten op de foto gezet. Hiervan zijn er 5 nieuw voor onze levenslijst.

Klik op een foto voor een groter beeld.    (Google Map van deze dag)

(bij de foto's staan alle dieren met hun engelse namen omdat de boeken die we gebruiken om ze op te zoeken engelstalig zijn)