2023-03-29 (209 foto's)

Als de zon op komt gaan we gelijk naar dek 8 om de aankomst bij het Garibaldi fjord en de Garibaldi gletsjer te zien.
In het water zien we al een paar ijsschotsen. Ook hier heeft het gisteren gesneeuwd, want de bergen zijn prachtig wit bepoederd, en op de grotere ijsschotsen ligt een laagje sneeuw.
Zelfs nu varen we nog door een sneeuwbui. We zien al enkele vogels voorbij vliegen en zwemmen. Hoe dichter we bij de gletsjer komen, hoe meer ijsschotsen er in het water drijven, en hoe groter ze worden.

Om 9:00 uur komen we bij de gletsjer, maar hij is door de sneeuwbui niet heel goed te zien en het schip blijft door het vele ijs in het water op vrij grote afstand van de gletsjer.
We zien wel al de vuile middenstreep met morenen (uitgeslepen stukken rots) in de gletsjer. Dit komt doordat hier 2 gletsjers bij elkaar komen, die beiden aan de buitenkant morenen met zich meevoeren die hier in het midden terecht komen.
Het hydraulische uitkijk platform wordt uitgeklapt, zodat iedereen de gletsjer goed kan bekijken. En het schip maakt een cirkel van 360 graden. Als we wegvaren komt eindelijk de zon door, en hebben we toch nog goed zicht op de gletsjer.

Op de terugweg door het fjord zoeken we op het water en op de rotsen naar vogels. Op een strandje zien we nog een nieuwe caracara zitten: een striated caracara.
Daarna zien we boven een groep south american sea lion 4 andean condors! Het kost de nodige moeite om ze te zien, en voor je het weet is het schip alweer doorgevaren zodat de vogels onzichtbaar zijn achter de bomen.
Jolanda denkt daardoor dat ze ze gemist heeft, maar thuis blijkt op de foto's dat juist zij alle 4 de vogels gefotografeerd heeft.
Een uur later varen we langs een familiegroep van 3 humpback whales. Ze blijven relatief lang aan de oppervlakte om lucht te ademen, voor ze weer de diepte induiken. We zien de groep van opzij, waardoor we helaas geen goede foto van de staart kunnen maken op basis waarvan we ze individueel zouden kunnen laten identificeren.

Om 12:00 uur gaan we lunchen, en daarna moeten we om 13:30 in de Shackleton Lecture lounge zijn voor de verplichte zodiac safety briefing. We leren hoe we van het grote schip naar de kleine zodiac's moeten overstappen met 1-2-3 stappen, terwijl we de helpende hand van de piloot met een zeemansgreep accepteren.
Daarna wordt iedereen per kleurgroep opgeroepen om naar de mudroom te komen. Daar passen we de hoge winterlaarzen die we te leen krijgen en worden de kleine zwemvesten uitgereikt die we aan moeten doen als we met de zodiacs gaan varen.
Iedereen heeft een kasje met kamernummer waar je deze spullen kan opbergen.
Oscar gaat hierna weer naar dek, en Jolanda gaat nog meer kunstwerken, die bij de trap en in de gangen van het schip hangen, fotograferen.

Om 18:30 is er briefing, gevolgd door een welkomst cocktail van de kapitein.
Het schip is inmiddels flink aan het bewegen, en veel mensen verdwijnen naar hun hut. Het blijkt dat we onverwacht uit de fjorden zijn gevaren, en een flink stuk de open zee op. Volgens de verklaring die we later krijgen is dat om ons afvalwater te lozen, en dat mag alleen als je minimaal zoveel km uit de kust bent.
Zelfs Jolanda voelt zich niet zo lekker, en we gaan naar de hut waar zij op de bank kan zitten. Daarvandaan kijkt ze over het balkon naar de zee. Ze ziet ineens een kleine vogel naar het schip toe vliegen en roept: een kleintje, een stormvogel!
Oscar stormt naar buiten het balkon op, maar is helaas te laat om hem op de foto te zetten.
Gelukkig maakt Marko op datzelfde moment boven op dek 8 een foto van dit stormvogeltje en is hij zo vriendelijk om de foto van de blue petrel met ons te delen.
Een uurtje later zijn we al weer terug bij de fjorden, en is de beweging van het schip iets rustiger geworden.
We gaan naar de eetzaal waar heel wat minder gasten zijn dan gisteravond. Gelukkig smaakt het eten ons prima, en hebben we verder nergens meer last van.

Vandaag hebben wij 17 vogelsoorten op de foto gezet. Hiervan zijn er 2 nieuw voor onze levenslijst.

Klik op een foto voor een groter beeld.    (Google Map van deze dag)

(bij de foto's staan alle dieren met hun engelse namen omdat de boeken die we gebruiken om ze op te zoeken engelstalig zijn)