10-2-2019: Vogelen op Fuerteventura (133 foto's)

Vandaag gaan we op zoek naar een aantal dwaalgasten waarvan Godfried via eBird weet dat die al een tijd lang gemeld worden. Tevens willen we naar de Costa Calma, aan de zuidkant van het eiland.
We ontbijten om 8:00 uur, en slaan onze lunch in bij de supermarkt aan de overkant. Om 8:45 gaan we op weg naar de kloof Baranco de Rio Cabras waar we op zoek gaan naar de eerste en meest zeldzame dwaalgast: een afrikaanse woudaap.
We parkeren de bus bij een afvalverwerkend bedrijf, en lopen de vlakte op. Na een stukje lopen, zien we ineens de kloof, met onderin wat water. Er zijn verschillende dammen aangelegd zodat het water niet direct richting zee verdwijnt.
Vanaf de bovenrand van de kloof gaan we zoeken naar de woudaap. We zien een paar leuke soorten, maar helaas geen woudaap.
Een van de doelsoorten hier is ook de woestijnvink. We horen ze een paar keer, en af en toe vliegt er een koppeltje langs de wanden van de kloof. Ze blijven helaas ver weg, en met hun perfecte schutkleur is het maar moeilijk om er een op de foto te zetten.
Na ruim een uur ziet Oscar er 2 aan de overkant landen, en het lukt hem om er 1 terug te vinden met de camera, en op de foto te zetten. De soort is binnen, maar we willen hem zeker nog beter zien.
Om 11:30 besluiten we om de woudaap op te geven en verder te gaan. Maar terwijl we weglopen wordt Godfried gebeld door een van de andere aanwezigen mel de melding dat de woudaap net gezien is. Hij is opgevlogen en vervolgens verdwenen in het groen.
We overleggen even, en besluiten terug te lopen. Er wordt uitgebreid verteld wat er precies gezien is, en we gaan opnieuw staan zoeken. Oscar ziet waarschijnlijk nog wel een glimps van de vogel als hij over het waterstroompje heen vliegt, maar dat is veeeel te kort voor een goede waarneming.
Om 12:30 besluiten we om toch echt weg te gaan, want we willen tenslotte vandaag nog Costa Calma bereiken.

De volgende stop zijn de zoutpannen Salinas del Carmen waar we aan zee gaan picknicken, en natuurlijk op zoek naar steltlopers. Tussen de groep geelpootmeeuwen zit een verrassing: 2 audouins meeuwen.
Ze vallen met hun grijze poten tussen alle geelpootmeeuwen wel goed op en ze zijn ook een heel stuk kleiner. Tussen de rotsen vinden we gelukkig ook een paar steltlopers.
Aan de grondeekhoorns merken we dat ze hier gewend zijn om gevoerd te worden want we kunnen heel dicht bij komen. De barbarijse grondeekhoorn is in 1965 als huisdier op Fuertoventura terecht gekomen. Er is toen 1 paartje vrij gelaten.
Nu wordt de populatie geschat op meer dan een miljoen, en wordt het gezien als een ecologische ramp. Ondanks dat vinden wij ze natuurlijk wel erg leuk, en we maken leuke foto's van ze.

De volgende stop is de eindbestemming van vandaag: Costa Calma. We gaan echter niet naar de kust, maar naar het bospark. Dit bos is afhankelijk van het irrigatiesysteem dat is aangelegd. Er liggen grote zwarte waterslangen door het hele bos, en bij elke boom is een druppelaar. Op sommige plekken zit er een lek in de slang waardoor een klein poeltje water gevormd is.
Uiteraard komen daar vogels op af. In dit bos zitten diverse overwinterende soorten, zoals onze tjiftjaf. Ook zitten er een heleboel vlinders en we vinden een paartje roodbuikbuulbuul's. Die komen uit Tibet, en zijn waarschijnlijk ontsnapte siervogels. Die had Godfried hier nog niet eerder gezien.
We gaan op zoek naar 2 dwaalgasten die hier gemeld zijn: een bladkoning en een kleine vliegenvanger. De bladkoning horen we direct als we op de meldplek aankomen, en Jolanda ziet hem over de weg vliegen en verdwijnen in een boom. En daar komt hij niet meer uit.
We lopen een groot deel van het park door, maar van de vliegenvanger zien we helemaal niets.
Daarom lopen we terug naar de plek van de bladkoning om het nog eens te proberen terwijl Godfried de bus gaat halen. Na het afspelen van zijn geluid laat de bladkoning zich eindelijk zien. Hij gaat zelfs mooi bovenop wat peulen zitten.
Blij met de foto's lopen we naar de afgesproken plek waar Godfried met de bus naar toe is gekomen. We kopen wat drankjes voor onderweg, en dan gaan we naar ons hotel.
Onderweg gaat de zon onder, en dat geeft mooi gekleurde bergen. Om 18:45 komen we aan, en gaan we moe naar de kamer. We spreken af dat we iets later, namelijk om 19:30, gaan eten en lijsten.

Vandaag zijn er door de groep 37 vogelsoorten gezien waarvan wij er 30 op de foto hebben gezet. Hiervan zijn er 4 nieuw voor onze levenslijst.

Klik op een foto voor een groter beeld.