9-2-2019: Vogelen op Fuerteventura (219 foto's)

Vroeg op, want we gaan voor het ontbijt op pad. We willen als het licht wordt al in de steenwoestijn zijn, omdat dan de vogels actief worden.
Al om 7:15 rijden we weg. Bij een koffiebarretje stoppen we even voor een kopje koffie en een snack. Dan rijden we de steenwoestijn in, op zoek naar de kraagtrap en renvogel.
We rijden over een oude asfaltweg vol gaten langzaam het gebied in. Iedereen speurt naar beweging. We zien er een! Een? Het is een groep van 4 westelijke kraagtrappen.
Ze lopen langzaam door het landschap, gelukkig een stuk dichterbij dan gisteren.
Even verder zien we ook de renvogels. Het is een paartje met 2 kuikens. Elke ouder heeft een kuiken bij zich, die regelmatig gevoerd wordt.
Missie geslaagd. Later zien we nog een familie van 4 renvogels. Godfried zet de bus zo neer, dat we recht in hun looprichting staan. Ze komen dan ook heel dichtbij: pas bij de schaduw van de bus veranderen ze van richting.
We zien ook 4 morinelplevieren, die hier aan het overwinteren zijn. Zij zijn nog volledig in winterkleed. Terwijl de renvogels al bijna klaar zijn met hun broedseizoen, moeten de morinellen nog beginnen. Ze moeten nog gaan ruien, trekken naar hun broedgebied, en daar een partner vinden. Pas in juni zullen zij jongen hebben.
Wat een verschil. Nadat we ook nog 3 families kraagtrappen hebben gezien, gaan we terug naar hat hotel. Daar ontbijten we, en in de supermarkt tegenover het hotel kopen we onze lunch.

Om 10:45 gaan we op weg naar een stuwdam. Onderweg stopt Godfried bij een zijweg, en kijkt vol verbazing om zich heen: hier heeft altijd een geitenboerderij gestaan. Nu is daar niets meer van te zien. Alles is weg. Hier hoopte hij dat we de woestijnvink mooi zouden kunnen zien.
Maar ja, geen vee, en daardoor ook geen woestijnvinken.
Iets verder is de stuwdam waar we een stukje langs het stuwmeer wandelen. Van boven af zien we verschillende steltlopers en casarca's. Een paar keer vliegen er ook zwartbuikwaterhoenen over. Een keer recht over ons heen.
Dit is een belangrijke doelsoort, die we nu mooi gezien hebben. Natuurlijk willen we ze ook nog een keer zittend in een veld zien, maar we hebben nog genoeg tijd.

Na de stuwdam rijden we verder naar de kust waar we bovenop een klif onze lunch opeten. En hopelijk zien we hier een barbarijse valk.
Als we naar boven lopen, ziet Godfried inderdaad de valk al langs de rots vliegen. We lopen snel door, en hopen dat hij nog een keer terug komt.
Iedereen zoekt een gemakkelijke steen uit om op te zitten, en dan gaan we eten en wachten. Verderop zien we een paar mensen naar de rand van de klif lopen, en als ze daar vlak bij zijn . . . vliegt de valk ineens uit de rotswand. Gaaf hoor.
Hij komt een paar keer vlak langs en vliegt dan door naar de overkant van de baai om langs de rotsen te vliegen. Alle rotsduiven die daar zitten laten zich vallen, en zoeken een veilig heenkomen. De valk is heel snel, maar hij vangt niets.
De valk komt nog een keer terug, en verdwijnt uiteindelijk achter een rotspunt uit beeld.

Na deze spectaculaire show gaan we weer richting hotel, maar wel met een paar interessante omwegen. Als we een aasgier zien stoppen we en stappen uit de bus. Het is een juveniele vogel die een paar rondjes boven ons hoofd maakt.
En dan verschijnen er ook 2 volwassen vogels. Als ze langs een berg vliegen, worden ze aangevallen door een raaf. Niet dat ze zich daar heel veel van aantrekken. Nadat ze in de verte verdwijnen zijn gaan wij weer verder.
Bij een andere zijstraat gaan we een stukje lopen, op zoek naar zandhoenders. Die zien we niet, maar er vliegen wel zwaluwen. Na veel pogingen hebben we de 2 soorten die door elkaar heen vliegen op de foto gezet.
Een van die 2 soorten is een roodstuitzwaluw. Dat is in Nederland nog een grote wenssoort voor ons.

We vervolgen onze weg, en zijn om 17:45 bij het hotel waardoor we even rustig aan kunnen doen voordat we om 19:00 uur naar het restaurant gaan.
Vanavond gaan we gezamenlijk paella eten. Die hebben we gisteravond besteld zodat ze die vanavond klaar hebben. Het is heerlijk, maar ik denk dat we bij elkaar net aan de helft van de schaal die op tafel is gezet leeg hebben gegeten.
Na het toetje gaan we lijsten, en om 21:30 naar de kamer.

Vandaag zijn er door de groep 39 vogelsoorten gezien waarvan wij er 37 op de foto hebben gezet. Hiervan zijn er 4 nieuw voor onze levenslijst.

Klik op een foto voor een groter beeld.