7-2-2019: Met de ferry heen en weer naar La Gomera en daar vogelen (125 foto's)

Vandaag gaan we met de veerboot een dagje naar het eiland La Gomera. Om 7:15 mogen we al de ontbijtzaal in, ook al is nog niet alles klaargezet. Om de veerboot te kunnen halen, moeten we namelijk om 7:45 vertrekken.
Omdat we op tijd beneden bij de haven moeten zijn, neemt Godfried de snelste route, en wordt er onderweg niet gestopt. We kunnen onderweg, als we nog halverwege de berg zijn, de boot al naar de haven zien varen.
De paspoorten zijn de 'kaartjes' voor de veerboot en deze worden gecontroleerd met een handscanner. Dat is handig want de controleurs lopen langs de auto's waardoor iedereen gewoon kan blijven zitten.
Als we aan boord zijn kopen we alvast broodjes en drinken voor onze picknicklunch. Als we de haven verlaten hebben zien we dat het rond Tenerife mistig lijkt te zijn.
Dat wordt veroorzaakt door Sahara zand. Dat zit hier constant in de lucht. Ook de 'wolk' rond de Pico del Teide die we vanuit het vliegtuig gezien hebben was Sahara zand. Dat komt hier regelmatig voor.
Gedurende de hele vaart staan we aan dek om over zee te turen op zoek naar pijlstormvogels. Helaas zien we die niet. Wel dolfijnen en grienden. De grienden komen vlak langs de boot zwemmen. Dat is een leuke verrassing.

Op La Gomera rijden we door een dor en droog landschap. Er zijn diverse kleine tunnels door stukken van de berg heen, en als we uit een zo'n tunnel komen, roept Godfried: barbarijse valk. We stoppen vrijwel direct, maar de valk is dan toch al uit het zicht verdwenen. Jammer.
Een overvliegende raaf weten we wel op de foto te zetten. De valk komt niet meer terug, dus rijden we verder door het dorre landschap. Totdat we door de berg heenrijden, en aan de binnenkant van het eiland zitten. Dan is er ineens het laurierbos. Wat een verschil.
Het eiland is ongeveer cirkelvormig (typisch de vorm van een vulkaan). Er zijn diepe ravijnen of barrancos, die door de bergen beschermd zijn tegen de zeewind. Deze barrancos zijn begroeid met een nevelwoud van laurierbomen.
Vandaag schijnt er een lekker zonnetje, en er zijn geen wolken of nevel te zien. Er zijn hier veel vlinders. Het lijkt wel zomer.
Bij een parkeerplek stoppen we, en gaan we uitgebreid zoeken naar de 2 soorten laurierduif. We vinden de zeldzaamste, de laurierduif. De andere, de bolles laurierduif, vindt het waarschijnlijk te warm in het zonnetje, en houdt zich verscholen.
We rijden verder naar een mooi uitkijkpunt waar veel bloemen en vlinders ronddwarrelen en een paar laurierduiven. Helaas weer geen bolles.
Omdat het inmiddels lunchtijd is rijden we door naar een volgend uitkijkpunt om daar te gaan picknicken.

Na de lunch gaan we een stukje in het laurierbos wandelen, om dat echt te kunnen voelen. Op de boomtakken groeit veel mos, wat typisch is voor een nevelwoud. Jolanda plukt wat laurierblaadjes. Ze ruiken lekker pittig.
Een stukje verder is een toeristisch punt, waar we op 'zoek' gaan naar de canarische vink. Ze zijn hier erg gewend aan mensen, en komen dichtbij, zodat we mooie foto's kunnen maken.
Ze stammen af van de europese vink, en je ziet dat ze dezelfde tekening hebben als onze vink. Alleen heel andere kleuren. Bovenop donkerder blauw, en onderop lichter roze. Ze hebben dus veel meer contrast in hun uiterlijk. Een mooi vogeltje.
Nadat we een poosje van de vinken hebben genoten, gaan we het bos in op zoek naar een roodborst. En die lukt. Hij zit vrij hoog in een boom te zingen.
Na de roodborst gaan we naar een laatste uitkijkpunt, waar we ook nog kans maken op de bolles laurierduif. Helaas, wel weer een raaf, maar geen duif.

Inmiddels is het tijd om terug naar de veerboot te gaan. Onderweg zien we ineens een barbarijse patrijs langs de weg lopen. Stoppen dus weer zodra dat kan, en een stukje terug lopen. Maar de patrijs ziet ons eerder dan wij hem, en hij vliegt op en verdwijnt een dalletje in.
We lopen achter hem aan in de hoop dat hij niet zo ver is gevlogen, en ineens vliegt er een 2e patrijs op, en verdwijnt ook het dalletje in. We horen ze nog wel, maar zien ze helaas niet. Alleen wat geiten. Omdat we op tijd bij de boot moeten zijn, moeten we toch verder.
Er is nog niks verloren, want de bolles laurierduif en de barbarijse patrijs kunnen we ergens anders ook nog zien.
Om 16:30 vertrekt de boot naar Tenerife. Opnieuw staan we de hele overtocht aan dek op zoek naar de pijlstormvogels. En nu zien we ze wel. We zien er zelfs vrij veel. Veelal ver weg, maar ook een paar keer vlak bij de boot. Ook komen er kleine grijs gestreepte dolfijnen vlak naast de boot zwemmen. Te dicht bij en te snel voor een foto, maar leuk om ze zo te zien.
Op Tenerife gaan we direct naar het hotel, en gaan we om 19:15 eten en lijsten. Om 21:00 zijn we weer op de kamer, en gaan we alvast zo veel mogelijk inpakken, want morgen vliegen we naar Fuerteventura.

Vandaag zijn er door de groep 21 vogelsoorten gezien waarvan wij er 14 op de foto hebben gezet. Hiervan zijn er 2 nieuw voor onze levenslijst.

Klik op een foto voor een groter beeld.


Tenerife

Overtocht

La Gomera

Overtocht

Tenerife