6-2-2019: Hele dag vogelen op Tenerife (124 foto's)

Gisteravond heeft Godfried verteld dat er achter het hotel een grote gele kwikstaart zit. Daarom gaan we zodra het licht is (7:30) hiernaar op zoek.
Hij zit bij een groot waterbassin, en Jolanda hoort hem vrijwel direct, maar zien lukt nog even niet. We lopen op het geluid af, en ineens zien we hem op een muurtje, vlak voor hij wegvliegt. hmmmm, dat is niet goed.
We lopen al zoekend een paar keer om het bassin, totdat we hem op de op de trap zien zitten. He he, gelukt.
Inmiddels is er ook een tjiftjaf aan het zingen. Jolanda maakt een foto. maar die is te donker. Dat moeten we beter doen.
Dan is het tijd om te gaan ontbijten dus leggen we onze camera's op de kamer.

De groep staat buiten in de tuin. Ze zien een mooie tjiftjaf en een zwartkop, maar wij hebben geen camera bij ons! Dat moet straks dus maar opnieuw. We gaan nu toch echt ontbijten.
Na het ontbijt vinden we de tjiftjaf wel, maar niet de zwartkop. Dat zal de hele dag aan ons blijven knagen.
Met de bus gaan we naar de grote canarisch den, om nogmaals naar bosvogels te zoeken. Dit stuk is eigendom van de brandweer, en zij hebben achter hun gebouw een vennetje aangelegd, en in het bos een kraan die dag en nacht druppelt.
De bosvogels maken daar graag gebruik van. We gaan op een muurtje zitten met uitzicht op de lekkende kraan.
Maar helaas vliegen de vogels allemaal over ons heen naar het vennetje. Als we opstaan blijkt dat er nogal wat hars op dat muurtje lag, en iedereen heeft nu harsvlekken op zijn broek zitten. Dat is wel jammer.
We lopen naar een uitkijkpunt, en terug. En dan komt er toch een grote bonte specht langs. Eerst het mannetje, en dan het vrouwtje. Je kan goed zien dat hun borst niet wit is, maar vuil-grijs. Ook weer zo'n aanpassing om minder op te vallen tegen een zwarte ondergrond.
En ineens komen alle vogelsoorten bij de druppende kraan zitten. leuk hoor. De goudhaan laat zich mooi bekijken, zodat we ook bij hem het verschil kunnen zien.
Onze goudhaan heeft 3 strepen op zijn kop: zwart - geel- zwart. Deze ondersoort heeft veel bredere zwarte strepen, en de zwarte strepen op zijn voorhoofd zijn met elkaar verbonden door een mooie zwarte boog om het geel heen.

Hierna gaan we richting de kust. We nemen kleine binnendoorweggetjes en speuren onderweg alle velden af op zoek naar patrijzen en klapeksters. We stoppen bij een plekje waar kneuen zitten. Er verschijnt ook een klapekster. Of om volledig te zijn: een Canarische Woestijnklapekster.
Leuk hoor, al die bekende soorten die er net even anders uit zien, en ook net even anders zingen. Heel leerzaam.
Bij de kust gaan we eerst in een winkelcentrum een kopje koffie drinken op een binnenterras en we kopen broodjes en drinken om mee te nemen. Daarna gaan we langs een paar zoetwaterplekjes. Helaas zijn de wadvogels, die Godfried hier gisteren nog gezien heeft, nu nergens te bekennen.
We gaan de broodjes opeten bij een mooi uitzichtpunt, waar soms ook waders te zien zijn. In het zonnetje is het heerlijk genieten. Het lijkt wel vakantie.
Marianne vind een klapekster en we zien natuurlijk wat meeuwen, maar geen waders. Die moeten we op een van de andere eilanden gaan zien.
Na de lunch rijden we verder naar het meest zuidelijke punt van Tenerife. Onderweg stoppen we even bij een meertje. Hier blijken 4 jonge lepelaars te zitten, die er heel erg vermoeid uit zien. Het kunnen zomaar Nederlandse lepelaars zijn. Omdat ze geen ringen hebben zullen we het nooit zeker weten.
Bij de zuidkust gaan we vogelen bij een klif, en kijken we uit over zee. Er zijn viskwekerijen in zee, waar heel veel vogels omheen ziten. Godfried is vooral verbaasd over de grote aantallen blauwe reigers.
Vanaf de klif lopen we langs de kust naar het natuurgebied dat ten zuiden van het stadje ligt. Na een wandeling door het natuurgebied, gaan we terug richting ons hotel. Als we de bergen in rijden, zien we een buizerd door het dal vliegen. Stoppen dus, en uitstappen. De buizerd krijgt gezelschap van nog 3 exemplaren. Alle 4 vliegen ze onder onder in het dal, en helaas blijven ze vrij ver weg.

Als we bij het hotel aankomen, gaan we eerst nog op zoek naar de zwartkop. Omdat we niks horen, gaan we maar naar onze kamer waarvandaan we uitzicht hebben op de boom waar vanmorgen veel vogeltjes in zaten.
Daarom spelen we vanuit het raam het geluid af van de zwartkop en na een tijdje roept Jolanda: 'ik hoor hem', en ja hoor, er zit er een in de boom.
Oscar pakt zijn toestel, en met mooi avondlicht kan hij er een foto van maken. Toch nog gelukt.
We gaan douchen, en om 19:00 uur gaan we eten en lijsten.

Vandaag zijn er door de groep 28 vogelsoorten gezien waarvan wij er 27 op de foto hebben gezet. Hiervan zijn er 6 nieuw voor onze levenslijst.

Klik op een foto voor een groter beeld.