5-2-2019: Vliegreis naar Tenerife Zuid en 1e middag vogelen (100 foto's)

Vandaag vliegen we voor onze korte vogelvakantie naar de Canarische eilanden.
We gaan 3 eilanden bezoeken: Tenerife, La Gomera en Fuerteventura. Ons doel: een weekje van de zon genieten, en op zoek naar de speciale vogels die op de eilanden leven.
De wekker staat op 4:00 uur, want de taxi komt ons om 5:00 ophalen. Geen prettig tijdstip helaas.
Op Schiphol gaan we onze bagage afgeven, inchecken en door de security, maar niet door een paspoort controle. We blijven natuurlijk ook binnen Europa.
We vliegen met Easyjet, de eerste keer dat we met zo'n prijsvechter mee gaan.
We vertrekken vanaf gate M, wat heel ver weg is van de andere gates. er is hier geen uitgebreide shoppinghal. Slechts 3 winkels en een cafetaria.
Nadat we een kopje thee hebben genomen lopen we door naar de juiste gate. Er zijn geen lopende-wandelbanen, dus gewoon lopen. Om 7:00 begint het boarden, en om 7:30 gaan we de lucht in.
De vlucht duurt 4 uur. Wij hebben natuurlijk een raamplaats, zodat de GPS de route kan registreren. Naast ons zit Marianne, een van de groepsleden van deze reis. We maken alvast kennis met elkaar.
Aan boord kopen we een tosti en een stuk pizza. Krijgen is er bij een prijsvechter natuurlijk niet bij.

Om 11:00 uur locale tijd landen we op Tenerife Zuid.
Nadat we onze bagage hebben gehaald ontmoeten we Godfried, onze gids en Maarten, het laatste groepslid. Een klein groepje dus: 4 personen en Godfried, de gids.
Op het vliegveld kopen we broodjes voor de lunch, die we later zullen gaan opeten.
Als eerste rijden we naar ons hotel, om daar in te checken en de koffers alvast op de kamer te zetten.
We pakken de fotospullen, en dan gaan we direct op vogelexcursie.

We gaan met de bus naar de Pico del Teide. De eerste stop is bij een plek met picknicktafels en een waterkraan. Die waterkraan lekt wel eens, en dat geeft vogels een kans op water. En natuurlijk zijn mensen slordige eters, waar vogels graag een graantje van komen mee pikken.
Hier gaan we op zoek naar de (zeldzame) blauwe vink. En dat lukt!. Nog voor we bij de picknick tafels zijn, zien we ze al. We blijven hier een tijdje, om ze mooi in beeld te krijgen.
Jolanda strooit nog wat brood op een van de tafels, en daar komen ze inderdaad op af. Ze komen mooi in het zonnetje op de tafel zitten.
De blauwe vink is waarschijnlijk een afstammeling van een afrikaanse vink, en het blauw is een aanpassing aan de zwarte lava. Hij komt alleen voor op Tenerife en Gran Canaria.
Ook komen er kanaries op het brood af. Die komen hier veel voor, en zijn vernoemd naar de canarische eilanden. En de eilanden hebben deze naam gekregen omdat er zo veel honden (Canis Lupis) op voorkwamen.

Na een tijdje gaan we verder. We stoppen bij een koffie/banket zaak met terras, en bestellen koffie en een grote kaneelrol. Langs het terras staan 2 grote schalen, waar donuts ingelegd zijn voor de vogels.
Die komen daar inderdaad op af en wij kunnen ze daarom mooi van dichtbij fotograferen.
Er zit ook een tenerife pimpelmees tussen. Deze komt voor op La Gomera en Tenerife.
Hij heeft een veel donkerder petje dan onze eigen pimpelmees, en hij heeft geen vleugelstrepen.
In zijn gedrag is hij veel stoerder dan onze pimpelmees, want hij heeft hier veel minder concurentie. Er zijn geen andere mezen op de eilanden.
Met moeite weet de gids ons mee te krijgen om verder te rijden naar de Pico. We maken een aantal stops om te kunnen genieten van het bijzondere landschap.

Bij het bezoekerscentrum lopen we naar een klein poeltje, maar behalve wat kanaries, zitten er geen vogels.
Inmiddels is het tijd om weer naar beneden te gaan. We zijn net op tijd weer bij het hek. Er staat al een dame met de sleutel te wachten.
Bij een bos met canarische den maken we nog een stop. We lopen het bos in op zoek naar nog meer specials maar we horen en zien alleen een goudhaan. Wel leuk, want dit is natuurlijk de ondersoort teneriffae.
Terug in het hotel moeten de foto's verwerkt worden en om 19:15 gaan we eten.
Nadat we besteld hebben, doen we een voorstel rondje, en iedereen verteld wat meer over zichzelf en met welk speciaal doel hij/zij hier is.
Na het eten gaan we lijsten, en om 21:30 zijn we weer op onze kamer.
Normaal is de 1e dag alleen een reisdag, maar vandaag was er ook genoeg tijd om te kunnen vogelen.

Vandaag zijn er door de groep 11 vogelsoorten gezien waarvan wij er 11 op de foto hebben gezet. Hiervan zijn er 6 nieuw voor onze levenslijst. Dat is een goed begin.

Klik op een foto voor een groter beeld.


Nederland

Vlucht

Tenerife