20-9-2018: Wandelen langs en varen op de Rio Sarare (236 foto's)

Vlak naast de lodge is een klein moeras, waar we van 6:00 uur tot het ontbijt gaan vogelen. En nog voor we het moeras in lopen zien we een pygmy owl met een prooi een boom invliegen. Op de foto's is ook goed te zien dat de uil nep-ogen aan de achterkant van zijn kop heeft. Ze ogen zelfs realistisch.
We maken een korte wandeling langs het moeras, en zien best veel soorten. Daarna wandelen we naar de voederplek, waar ze op speciaal verzoek van Alison nu al voer hebben neergelegd. We kunnen hier weer een paar mooie close-up foto's maken.
Om 7:00 uur kunnen we gaan ontbijten.

Na het ontbijt gaan we het bos in, en wandelen we langs de rivier door het bos. Er zijn smalle loopbruggetjes gemaakt over de laagste gedeeltes heen. We zien mooie spechten en een nieuwe atilla. In het bos zitten ook libellen, die een mooi getekend lijf hebben. Dir moeten natuurlijk ook op de foto.
Heel even lijken we verdwaald te zijn nadat we achter een vogel zijn aangelopen, maar Alison weet het goede pad al weer snel te vinden.
Na een geslaagde wandeling zijn we iets na 12:00 uur weer bij de lodge waar we de fotospullen wegleggen en dan gaan lunchen.

Daarna krijgen we een extra lange siesta. Die tijd hebben we nodig om de koffers vliegtuig-klaar te maken. Alles moet er weer in, en het gewicht moet netjes verdeeld worden.
Wij gaan nog even naar het souvenirwinkeltje om wat leuks uit te zoeken. Jolanda gaat daarna ook nog even zwemmen. Als ze terug is in de kamer, valt het licht uit, en dat is dan maar het sein om even te gaan slapen.

Om 16:00 uur gaan we met een bootje de Rio Sarare op. Deze rivier is veel smaller en stroomt veel langzamer dan de rivier met de woonboot. Hij lijkt ook volledig te zijn dichtgegroeid met waterhyacint, maar de boot vaart er gewoon door heen. Na het veld waterhyacinten, moet de stuurman wel even de bladen van de motor schoon maken, door de motor achteruit te laten gaan.
We zoeken en vinden (dankzij Oscar) een agami heron. Het is een prachtig gekleurde reiger met een onevenredig lange nek en snavel. Hij is steeds naar vliegjes aan het happen, en dat ziet er gek uit.
De stuurman blijkt een kleine vishengel en brood te hebben meegenomen. Met een klein broodballetje aan de haak gooit hij de lijn naast de boot het water in. En binnen een minuut heeft hij beet. Het visje wordt naar de reiger gegooid om hem onder de donkere bomen vandaan te lokken, het licht in.
Na een paar visjes komt de reiger inderdaad in het licht staan. Even strekt hij zijn nek. Wat een gek en mooi beest is dit. Dan komt er ineens een sunbittern met gespreide vleugels op de reiger af. Die agami hoort niet in zijn buurt blijkbaar. En wat laat de sunbittern nu zijn vleugels mooi zien.
Gelukkig laat de agami heron zich niet zo makkelijk wegjagen. Als de stuurman het laatste visje naar de reiger gooit komt er ineens een grote kaaiman het water uit om de vis te pakken. Hierdoor verdwijnt de reiger definitief onder de donkere struiken. Maar wij zijn zeker tevreden.

We varen nu langzaam terug, en vinden met nog net voldoende licht de laatste kingfisher die we nog moesten hebben. En dan doet de motor het ineens niet meer. Daar dobberen we dan, terwijl het nu ook echt donker wordt.
Na een tijdje lukt het toch om de motor weer aan de praat te krijgen. We moeten dan nog door een waterhyacint veld, en dat is toch wel even spannend. De motor sputtert dan ook nog even, maar blijft het gelukkig toch doen.
Als we om 18:15 bij de lodge aankomen is het donker. We hebben nog even voordat we gaan eten. Dit keer gaan we na het eten lijsten.

Het eindresultaat van deze vakantie is dat we als groep 306 zichtwaarnemingen hebben gedaan en 12 hoorwaarnemingen. Ook Alison is heel tevreden, want voor hem is het een record aantal soorten gedurende een trip. En wij profiteren daar van mee.
Jos vraagt aan iedereen om zijn/haar top-5 waarnemingen aan hem door te geven. Hij zal daar dan een groeps-top 5 van samenstellen.
Wij hebben dit rijtje: 1. hyacinthara, 2. agami heron, 3. swallow tailed kite, 4. jaquar, 5. long-winged harrier
Als we terug zijn op onze kamer gaan we de foto's van deze dag inlezen en even bekijken en wat schrijven in het dagboek. Oscar pakt daarna ook de foto-rugtassen in zodat alles klaar staat voor de vliegreis.

Vandaag zijn er door de groep 113 vogelsoorten gezien waarvan wij er 72 op de foto hebben gezet. Hiervan zijn er 10 nieuw voor onze levenslijst.

Klik op een foto voor een groter beeld.    (Google Map van deze dag)