18-9-2018: Jaguar dag (281 foto's)

Vandaag gaan we de hele dag de rivier op, en zoeken we de hele dag naar jaguars. We gaan vroeg ontbijten, en zijn om 06:00 uur weg. Het is nog fris, en het is een beetje heiig. (geen fijne omstandigheden voor foto's).
We varen eerst een eind de rivier op, en gaan rustig varend 2 kreken (doodlopende zijtakken van de rivier) in op zoek naar vogels.
Al vrij snel komen we bij een familie reuzenotters. Dat is leuk, want dat was toch ook wel een wenssoort.
Ze zijn allemaal vis aan het eten. Als een vis op is, duiken ze een of twee keer, en dan hebben ze alweer een nieuwe sucker fish (zuignapharnasmeerval).
Ze kunnen wel 3,5 kg vis per dag eten, en het liefst eten ze de sucker fish.
Hier blijven we natuurlijk een poosje naar kijken en na een kwartiertje varen we verder.

We vinden een aantal nieuwe vogelsoorten, en met de boot kunnen we lekker dichtbij ze komen voor mooie foto's.
Alison laat ons ook een aantal vleermuizen zien die goed verstopt onder een boom hangen.
En dan, als de kou en de nevel uit de lucht zijn: Jaguar alert. We varen weer full-speed naar de plek toe.
Hoewel wij best een krachtige motor hebben (90 pk), en snel varen, worden we toch ingehaald door bootjes met nog krachtigere motoren (115 en 150 pk).

Dit keer zien we een vrouwtje alleen. Dit is Amber, de zus van Hunter. Ze loopt langs de oever, en verdwijnt vrij snel al weer het bos in.
We gaan dus weer verder met rustig varend in kreken zoeken naar vogels.
Piep-shriek-piep zegt de walkie-talkie want er is weer een Jaguar alert. We keren weer om en varen de rivier op. Het zijn Hunter en haar 6 maanden oude kind. De jaguars die we gisteren ook gezien hebben.
Deze waarneming is helaas ook maar een paar minuten. Hopelijk zien we ze vanmiddag wat langer.

We gaan terug naar de woonboot voor de lunch. Na de lunch hebben we weer een uurtje vrije tijd en kijken we o.a. even vanaf de boot de oever op.
In de oeverwand naast de boot zijn zwaluwen bezig om een nest te maken. Ze gebruiken daarvoor vissenholen. Deze broedholen worden door vissen gemaakt in het natte seizoen als de rivier 6 m hoger staat.
Nu liggen die holen een paar meter boven water, en gebruiken de zwaluwen ze.

Om 14:30 gaan we weer het water op met het bootje. Voor we echt weggaan proberen we een vogel te vinden die een paar meter naast de boot zit. Helaas mislukt het.
Daarna varen we stroomafwaarts naar een broedlocatie van skimmers. De kuikens zien er maar lelijk uit. Als ze bang worden, vluchten ze naar een gat in het zand. Dat is vast hun nest.
Er zitten ook kuikens van sterns. Die zien er wel aaibaar uit.

Er komt weer een jaguar melding binnen waar we op af gaan. Dit keer is het een jong mannetje dat op zoek is naar een vrouwtje. Hij snuift daarvoor de lucht op en laat op alle takken geursporen na voor haar.
Alison denkt dat hij Horhe heet, en op zoek is naar Amber. Haar hebben we hier vlakbij gezien.
We volgen hem gedurende 15 minuten. Daarna verdwijnt hij het bos in.

Dus gaan wij verder met rustig vogelen langs de rivier totdat het tijd is om naar de woonboot te gaan. De woonboot is al in zicht als de piloot ineens het gas weer open draait. Niet ver voorbij onze woonboot is er alweer een jaguar melding.
We zien een vrouwtje uit de bosjes komen en achter haar aan loopt een jong van ongeveer 1 jaar oud. Leuk!
Alison kent deze kat niet. Zij komt waarschijnlijk uit een ander gebied en is even 'op visite'. Hij verteld dat een kitten ongeveer 2 jaar bij zijn moeder blijft. Dan heeft hij de kracht en ervaring om voor zichzelf te zorgen.
Het is inmiddels bijna donker en echt tijd om naar de woonboot te gaan. Daar gaan we lijsten, eten en zeer tevreden naar bed. We hebben immers 6 (!) jaguars gezien vandaag.

Vandaag zijn er door de groep 78 vogelsoorten gezien waarvan wij er 53 op de foto hebben gezet. Hiervan zijn er 4 nieuw voor onze levenslijst.

Klik op een foto voor een groter beeld.    (Google Map van deze dag)