13-9-2018: Afscheid van de Cerrado en eerste excursie in de Pantanal (343 foto's)

De 13e is een ongeluksgetal zeggen ze. Nou, dat hebben we geweten: onze gids is meegenomen door de politie en Jolanda is gevallen. Maar goed, dat komt straks allemaal.

We staan vroeg op om de koffers in te pakken en nadat Oscar ze bij de bus heeft gezet gaan we ontbijten. Om 5:30 rijden we voor de laatste keer hier de poort uit. Vandaag reizen we naar de Pantanal.
Maar eerst gaan we nog een herkansing doen op 2 soorten. Een vliegenvanger en een vink.
Voor de vliegenvanger gaan we zoeken op de weg waar we 2 dagen geleden waren. Alison speelt de roep af, maar hij wil niet komen.

Daarna gaan we voor de vink naar het dalletje vlakbij het middelpunt van Zuid Amerika. Nu blijven we boven en proberen het daar. En ja, daar is er een. De blue finch is gelukt.
Na een high-five gaan we op weg naar de Pantanal.
We moeten daarvoor dwars door de stad Cuiaba. Wat een verschil met waar we vandaan komen. Veel hoogbouw en geasfalteerde wegen.

Alison verteld dat hij, zodra we in de Pantanal zijn, een paar leuke stopplekken weet waar we mooie waarnemingen kunnen doen.
Bij de 'grens' van de Pantanal worden zijn papieren gecontroleerd. 2 man, waarvan 1 met een hand op zijn pistool, staan met Alison te praten.
De groep maakt van deze onderbreking gebruik door een plas-en-shop pauze in te lassen.
Volgens de agent is Alisons' gids-licentie niet geldig voor de Pantanal en daarom moet hij mee naar het bureau om e.e.a. uit te zoeken.
Wij gaan daarom zonder Alison verder. Jos weet ook de juiste stopplekken onderweg, dus voor ons is er niet direct een probleem.
In een traag tempo, met veel vogelstops, gaan we verder.
Na een telefoontje weten we dat Alison inmiddels weer naar ons onderweg is. Hij heeft geld betaald, en toen was het ineens wel goed. Even later stapt hij uit een taxi, en gezamenlijk rijden we verder naar de lodge.

Als we het gebied van de eco-lodge binnen rijden, zien we al direct een tapir. Gaaf is dat
Doordat we wat traag hebben gedaan onderweg moeten we nu opschieten, want om 12:00 uur wordt de lunch geserveerd, en op is op.
We laden de bus helemaal uit want die hebben we nu een paar dagen niet nodig (dus de chauffeur gaat een paar dagen weg), en zetten alles in onze kamers.
Douchen en dan naar de lunch. Op een lange tafel wordt een ratjetoe aan schalen met eten neergezet. Er is niet zo veel keus als in restaurants, maar dat is niet erg. Er wordt eenvoudig, met beperkt gebruik van kruiden, gekookt. Voor ons is dat juist erg prettig.
Daarna siesta tot 15:30, want het is erg warm hier (38 graden). Wij blijven grotendeels op onze kamer. De fotokaartjes moeten immers leeg gelezen worden. Onze groepsgenoten zijn er wel al op uit geweest.
Als we toch ook nog even gaan kijken, zien we eerst 1, dan 2, en uiteindelijk 5 aracari's op een rijtje zitten drinken. Echt een leuk en kleurrijk gezicht.

We verzamelen bij de eetzaal voor de middagexcursie. Deze begint met een wandeling langs de weg.
Nog voor we bij de lodge weglopen, zien we al hyacint ara's! Dat was de doelsoort van Jolanda, en de reden voor deze reis. Ze is helemaal blij.
Al vogelend lopen we verder. Er wordt een boomkruiper gespot. Hij vliegt van de ene boom naar de andere. Jolanda loopt er, omhoog kijkend achteraan . . . .en valt.
Een uitstekende wortel is haar fataal geworden. Iedereen loopt naar haar toe, maar gelukkig valt de schade mee. Een kapotte knie en een gat in haar broek. De camera heeft ze goed opgevangen, en is nog heel.
Opstaan dus, en gewoon doorgaan. De boomkruiper zit er nog, en we kunnen mooie foto's maken. Onderweg zien we nu ook veel zoogdieren. Capybara, neusbeertje en een aapje. Dat is toch een mooie score.

Na 2 uur worden we opgepikt door een open jeep. We gaan dan direct op avondsafari. Omdat de avondsafari vroeg begint, kunnen we nog zonder lampen zoeken naar de dieren.
Nu zien we ook nog een tapir. Gaaf. Als het begint te schemeren vliegt er een nachtzwaluw langs, en even later vinden we er een die nog op de grond zit. Inmiddels hebben we dan wel hulp van een sterke lamp nodig.

Rond 19:00 zijn we terug in de lodge. We hebben een half uurtje voordat het avondeten wordt opgediend. En na het eten een verrassing: er is een toetje! ijs, heerlijk.
Na het avondeten gaan we lijsten.
Morgen mogen we uitslapen, want we hoeven niet eerst met de auto ergens heen. We moeten om 6:00 uur verzamelen bij de eetzaal.

Vandaag zijn er door de groep 127 vogelsoorten gezien waarvan wij er 96 op de foto hebben gezet. Hiervan zijn er 62 nieuw voor onze levenslijst.

Klik op een foto voor een groter beeld.    (Google Map van deze dag)