9-9-2018: Vliegreis naar Cuiaba en onze eerste middag vogelen (99 foto's)

We zijn vroeg op en netjes op tijd als de auto's ons komen ophalen.
Net als gisteravond, is er ook nu geen eten. We zullen dus op het vliegveld moeten ontbijten.
We gaan inchecken, en omdat de beschikbare tijd voor de overstap in Sao Paulo erg krap is, vragen we nog een keer extra na of dat wel goed gaat. Ja hoor, dat gaat helemaal goed komen, wordt er gezegd.
Na de beveiliging zoeken we een eetgelegenheid. Helaas gaat alles om 6:00 uur pas open, dus moeten we een kwartier wachten.
We nemen koffie, thee en een broodje. Er zijn ook een soort kaasbolletjes, die ik natuurlijk moet proberen. Lekker. Ze blijken later elke dag op de ontbijttafels te staan.
Na het ontbijt lopen we naar de gate. Buiten komen er een heleboel fregatvogels langs. Onze eerste waarneming!

Om 7:20 kunnen we boarden. We zitten in alle binnenlandse vluchten op stoel 18A en 18B, dat is boven de vleugel dus het uitzicht valt tegen. Op deze binnenlandse vluchten wordt geen eten geserveerd, alleen een drankje.
Om 9:15 landen we in Sao Paolo. En dan is het spannend om op tijd bij de gate van onze vervolgvlucht te zijn. We moeten een eind door de luchthaven lopen, en opnieuw met de handbagage door de security.
Alles gaat vlotjes, en om 9:40 zijn we aan boord. En we hadden niet eens de laatste airport-bus.
2 uur later, om 11:00 uur plaatselijke tijd, landen we op Cuiaba. Nadat we de koffers hebben opgehaald, ontmoeten we Jos van den Berg, onze Nederlandse gids.
Alison is onze lokale gids en Milson is onze chauffeur.
We gaan eerst vlak bij het vliegveld lunchen. Daarna rijden we naar de Cerado.

Rotswanden geven het begin van de hoogvlakte aan. Het landschap is dor, met lage struiken en bomen, maar wel mooi.
Bij de lodge gaan we uitpakken, en dan siesta tot 15:00. Tussen 12:00 en 15:00 is het buiten veel te heet (38 graden) en houden ook de vogels zich rustig.
Na de siesta beginnen we met vogelen in het tuintje van de lodge. Er is een feeder waar diverse leuke soorten op af komen.
Dan gaan we met de auto naar een bos. Oscar ziet een vogel op het pad lopen: een tinamou. Dat is zelfs voor Jos, die toch al wat keren in Brazilie is geweest, een nieuwe soort, en de lokale gids verteld dat hij hem slechts 1 keer per 4 jaar ziet.
Leuke vondst dus.
Om 17:30 wordt het donker, dus gaan we naar de lodge. Snel de foto's verwerken, douchen en dan lijsten. Om 19:00 uur gaan we met de auto naar een Italiaans restaurant.
Als we om 21:00 uur weer terug zijn gaan we vrij snel slapen. Morgen is het ontbijt om 05:00 uur, want we willen met zonsopkomst al op pad zijn.
Deze routine doen we elke avond dat we in de Cerado zijn, dus de volgende 4 avonden.

Vandaag zijn er door de groep 50 vogelsoorten gezien waarvan wij er 35 op de foto hebben gezet. Hiervan zijn er 33 nieuw voor onze levenslijst. Dat is een goed begin.

Klik op een foto voor een groter beeld.    (Google Map van deze dag)